VAN EXPORT TANITILDI

2023 yılında bazı sektörler yüzde 100’ün üzerinde ihracat yaparak önemli bir başarıya imza atarken, kentin ihracat rakamının artması için bazı çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalardan biri olan ‘Van Export’ web platformunun tanıtım toplantısı düzenlendi. İhracat potansiyeli yüksek olan Van’ın uluslararası ticaretine katkı sağlamak amacıyla kurulan Van Export dünya genelinde ihracat yapan firmaları bir araya getiriyor. Kullanıcı dostu ara yüzü ve kullanıcılarına sağladığı özel fonksiyonlarla kullanıcıların işini kolaylaştırmak için tasarlanan Van Export’taki içerikler rekabet avantajının artmasına yardımcı oluyor. M. Rifat Hisarcıklıoğlu Salonu’nda gerçekleştirilen lansman toplantısında konuşmacılar web platformunun Van için önemine dikkat çekti. 

Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi! Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi!

ALTINAL: VAN EXPORT İLE VAN ULUSLARARASI PAZARDA DAHA GÖRÜNÜR OLACAK

Programda konuşan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, “İpekyolu'nun merkezi ve dünya ticaret tarihinin önemli kentlerinden biri olan Van ilinde asırlardır ticaret konuşulmuştur. Medeniyet konuşulmuştur. Yenilik konuşulmuştur. Çağımız bilim ve teknoloji çağıdır. Çağa geç kaldığımız doğrudur. Ancak yeniliklere ayak uydurmak ve çağı yakalama ferasetini hiçbir zaman kaybetmeyen bu coğrafya insanları ve kurumları olarak; küresel ticaretin dinamik dünyasında, işletmelerin uluslararası pazarda varlık göstermeleri ve rekabet avantajı elde etmeleri hedefiyle Van Export planlanmıştır” dedi.

“VAN EXPORT, DÜNYA GENELİNDE İHRACAT YAPAN FİRMALARI BİR ARAYA GETİRİYOR”

Altınal, e-ticaret hacminden söz ederek, “2023 yılında dünya ticaretinde 7 trilyon dolar olan e-ticaret hacmi ülkemizde 850 milyar TL olarak ön görülmüştü. Yine pandemi öncesinde dünyada yüzde 10 olan e-ticaret hacmi, pandemi sonrasında Çin'de yüzde 50 olmuştur. Malumunuz Çin dünya ticaretinin en önemli aktörüdür. Bu oran, Amerika'da yüzde 14, Avrupa'da yüzde 12, ülkemizde ise yüzde 6'dır. Bu oranları önemsiyoruz. Çünkü bahsi geçen ülke ve bölgeler dünya ticaretini yönetmektedir. Bizim de bu değişim ve atmosfere ayak uydurmamız elzemdir. Konuşmamın başında İpekyolu örneğini vermiştim. Bağlantılı olarak baharat yolu da buraya entegredir. Ancak bu yolun önemli 2 aktörü olan Uzak Doğu’nun merkezi Çin ile Avrupa'nın ve Anadolu'nun giriş kapısı ülkemiz, Van ve bölgemiz arasında hesaplanamayan bir fark oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

ETKİLERİ KISA ZAMANDA GÖRÜLECEK

Altınal, Van Export’un hedefini dile getirerek, “Bu örneklem size komik gelebilir. Ancak bir realitedir. Bizlerde buna daha fazla seyirci kalmak istemedik. Müşterek bir anlayış, kurumsal bir perspektif ve global bir adımla Van Export projesini hayata geçirdik. Van TSO, İŞ-GEM, OSB, DAKA, DAIB, Teknokent ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu koordinasyonunda bir organizasyon geliştirdik. Umuyor ve diliyoruz ki Vanlı tüccar ve tacir bu projeden faydalanarak ticaret hacmini ve ihracatını artıracaktır. Dinamik ve devingen bir proje olan Van Export’un; kent ekonomisini ne kadar etkileyebileceğini kısa zamanda göreceğiz. Van Export projesinin kentimiz başta olmak üzere ülkemiz ekonomisine fayda sağlamasını, hemşerilerimizin küresel rekabet edilebilirliğini artmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye aktardı. 

GÜRAY: VAN’IN İHRACATI İÇİN EL BİRLİĞİ İLE BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMALIYIZ

Programda konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van’ın ihracat rakamlarının düşük olmasına dikkat çekerek şunları söyledi: “İhracat bizim başından beri çok önemsediğimiz bir olgu çünkü her yıl açıklanan istatistiklerde bölgemiz ve Van ne yazık ki sonlarda yer alıyor. Van en son GSYH’de 81’inci sırada yer aldı. Biz DAKA olarak sadece Van değil Bitlis, Hakkari ve Muş illerine de hizmet veriyoruz. Bu parametrelerin en başında ihracat geliyor. Van ne yazık ki hak ettiği ihracat rakamlarını elde edemedi. Van, 2023 yılında yaklaşık 40 milyon dolar ihracat yaptı. Van’ın ihracatın arttırılması için bizim el birliğiyle bu ekosistemi geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda web ortalı oldukça önemsiyorum. Bu web sitesinin ilerleyen zamanlarda daha da geliştirilerek sürdürülebilirlik sağlanması, aktif olarak kullanılması lazım. Biz sonuna kadar destek olacağız.”

“VAN’IN İHRACAT YAPAN KENDİ FİRMALARINA YOĞUNLAŞMASI LAZIM”

Güray, Van’ın ihracat yapan kendi firmalarına yoğunlaşması gerektiğini aktararak, “En genç nüfusa ve işsizliğimiz de çok fazla. Eğitimde ve istihdamda olan gençlik sayısı da yüzde 50. Bu gençlerimizin hem ekonomik hem de sosyal hayatta entegrasyonu için emek yoğun sektörlere dört elle sarılmak lazım. Bundan sonra bu sektörler rayına oturdu. İyi bir ivme kazandı. Meyvelerini almaya başladık. Geçen sene 3 bin 500-4 bin olan istihdam 10 bini geçti. Biz DAKA olarak en fazla istihdam oluşturan kalkınma ajansı ödülünü de aldık. Tekstil yeterli değil. Başka sektörlere de yoğunlaşmamız gerekiyor. Özellikle ihracat potansiyeli olan katma değeri yüksek sektörlerde yoğunlaşmamız gerekiyor. İhracat yapan kendi firmalarımıza yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.

GEDİK: VAN OLARAK YAPTIK

Projeyle ilgili bilgiler veren İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik ise, “Ben öncelikli olarak projenin destekçilerine teşekkür ederim. İlimiz için olmayan önemli bir eksikliği gideriyoruz. İlimizde ihracat yapmak konusunda tedirgin olan firmalarımız var. Bizde bununla ilgili daha önce birkaç çalışma ve görüşme yaptık. Bunun sonucunda da ihracat yapmayı özendirmek ve artırmak adına Van Export portalını hayata geçirmeye karar verdik. Destek için DAKA ile görüşmeler gerçekleştirdik. Aynı şekilde projede yer alan diğer paydaşlarımız ile görüşmeler yaptık. Bunu da Van İŞGEM olarak değil, Van olarak yapalım dedik. Bugünde bu portalın lansmanını-tanıtımını yapıyoruz.” Dedi.

“ŞEHRİMİZE BORCUMUZ VAR”

Portala destek olunması gerektiğini belirten Gedik şöyle konuştu: “Burada bulunan ve bulunmayan, bu şehirdeki herkesin bu şehre borcu var. Biz borcumuzu bir nebzede olsa ödemek için böylesi bir çalışmanın içine girdik. Bunun sürdürülebilir olması ve şehrimize olan vefayı göstermemiz adına özellikle ihracat yapan ya da yapmayı planlayan tüm firmalarımızdan portala destek olmayı bekliyoruz. Bu portal hem şehrimiz hem de iş insanlarımız için önemli bir alan olacak.”

VAN EXPORT NEDİR?

Öte yandan resmi olarak tanıtılan Van Export, programda ve merak edenler için şu sözlerle tanıtılıyor; “Van Export, dünya genelinde ihracat yapan firmaları bir araya getiren bir web platformudur. İhracat potansiyeli yüksek olan Van şehrimizin uluslararası ticaretine katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Siz değerli işletmelerimizin büyüme hedeflerine ulaşması ve küresel pazarda varlığınızı sürdürmeniz için ideal bir ortam sunmaktayız. Van Export’da ihracat yapacak olan firmaların geniş bir yelpazesini bulabilirsiniz. Sektörlerin çeşitliliği ve ürünlerin farklılığıyla, potansiyel müşterilerinizle daha kolay bağlantı kurabilirsiniz. Sitemizde, sektörünüzle ilgilenen uluslararası alıcılarla doğrudan iletişim kurma imkanı bulabilir, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi etkili bir şekilde tanıtabilirsiniz. Van Export, kullanıcı dostu arayüzü ve kullanıcılarına sağladığı özel fonksiyonlarla işinizi kolaylaştırmak için tasarlandı. Özelleştirilebilir profiller, ürün galerileri, işletme bilgileri, iletişim bilgileri ve daha fazlasını içeren detaylı işletme profilleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca, uluslararası ticaret fuarlarına katılım ve işbirliği fırsatları hakkında bilgileri takip edebilirsiniz.

VAN EXPORT’TAKİ İÇERİKLER REKABET AVANTAJINIZI ARTIRMANIZA YARDIMCI OLUR

Van Export ayrıca ihracatla ilgili haberler, trendler ve pazar analizleri gibi değerli içerikler sunar. Bu içerikler, ihracatınızı geliştirmenize ve rekabet avantajınızı artırmanıza yardımcı olur. Sizlere güncel bilgiler sağlayarak, ihracat faaliyetlerinizde daha bilinçli kararlar almanıza destek oluruz. Gelin, ihracat potansiyelinizi artırın ve dünya genelinde büyümek için Van Export’a katılın! İhracat yapacak olan firmaların bir araya geldiği bu dinamik platformda, uluslararası pazarda varlığınızı güçlendirin ve işletmenizin küresel arenada başarılı olmasını sağlayın.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER