ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Sağlık turizminde çıkış yapan Van ile ilgili Şehrivan’a konuşan Uluslararası Sağlık Turizmi Acentesi Yetkilisi Ebubekir Zirek, Van’ın sağlık turizminde iyi noktalara gelebileceğini belirterek, “Van sağlık turizmi için merkez bir il olabilir” dedi. 

Dünyada sağlık turizminin önemli aktörlerinden biri olan Türkiye’nin sağlık alanında merkez ülke konumuna getirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalarla ülkenin sağlık turizmi pazarından hak ettiği payı alması hedeflenirken, özellikle son yıllarda yurt dışından da turist çeken Van sağlık turizmi pastasından en büyük payı almaya çalışıyor. Son birkaç yılda İran, Irak ve Azerbaycan başta olmak üzere sağlık turizmi açısından pek çok ülkeden turist çeken Van bu alandaki yükselişini sürdürüyor. Ülkenin dört bir yanından ve başta ülkelerden vatandaşların estetik cerrahi için tercih ettiği Van’da bu turizmde de hak ettiği noktaya gelmek için büyük çabalar ve çalışmalar yapılıyor. Kentte ilki geçen yıl, 2’ncisi geçtiğimiz günlerde düzenlenen Sağlık Fuarı, sağlık turizmine katkı sağlayıp ön ayak olurken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Uluslararası Sağlık Turizmi Acentesi Yetkilisi Ebubekir Zirek, “Van sağlık turizmi için merkez bir il olabilir” diyerek kentin sağlık turizmindeki önemine dikkat çekti.  

“VAN TURİZMDE GELECEĞİ PARLAK OLAN BİR İLİMİZDİR”

Zirek, Van’ın turizmdeki önemini dile getirerek, “Van, İran’dan ve Irak’tan yüzbinlerce turist çekiyor. Yurt içinden de Van’ı merak eden, görmek isteyen, Van’ı gezmeye gelen vatandaşlarımız var. Van’da turizme yönelik otellerin açılması, yeni tesislerin açılması turizm açısından olumludur. Van turizmde geleceği parlak olan bir ilimizdir. Yapılan çalışma ve emekle Van sağlık turizminde de üs olabilir. Tüm çabamız ve gayretimiz bunun içindir. Van’ın diğer turizm çeşitlerinde olduğu gibi sağlık turizminde de hak ettiği noktaya gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Van turizm kentidir ve sağlık turizminde de hak ettiği noktaya elbette gelecektir” ifadelerini kullandı. 

VAN’DA SAĞLIK TURİZMİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILMAYA DEVAM EDİYOR

Van’ın sağlık turizmi açısından önemine değinen Zirek, “Türkiye’de sağlık turizmi şu an gündemde. Van’da son 1 yılda bakanlığın belirlemiş olduğu kriterleri sağlayan yaklaşık 3-4 sağlık turizm tesisi buna yönelik çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar Van için çok önemlidir. Özellikle Irak ve İran için. Van’da özel hastanelerin dışında YYÜ’nün bu anlamda güzel çalışmaları var. Reklam çalışmalarının yapılması, sağlık turizmi biriminin oluşturulması olumlu gelişmelerdir. Biz de Azerbaycan’daki hastaların Iğdır’a gelmesiyle onları Van’a çekmeye çalışıyoruz. Kentimizin sağlık turizmine katkı sağlamak istiyoruz. 

2 bin 2 hekim için tercih başvuruları başladı 2 bin 2 hekim için tercih başvuruları başladı

“VAN SAĞLIK TURİZMİ İÇİN MERKEZ BİR İL OLABİLİR”

Zirek, Van’ın sağlık turizminde merkez bir il olabileceğini aktararak şunları söyledi: “Van iki tane sınır ülkeye yakın bir ildir. Bu yüzden sağlık turizmi açısından çok önemli bir kenttir. Van bölge için de önemli bir kentimiz. Hakkari, Muş, Bitlis gibi illere de hitap ediyor. Turizm açısından, sağlık turizmi açısından önemli bir kenttir. Sağlık turizmi için gelen vatandaşların yüzde 80’ini Iraklılar oluşturuyor. Yüzde 20 de Azerbaycan ve İran. Van sağlık turizmi için merkez bir il olabilir. Van YYÜ, Bölge Hastanesi ve kentteki özel hastanelerle birlikte Van kesinlikle sağlık turizminde merkezi bir il olabilir.”

“VAN’DA SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN TESİSLERLE BERABER ACENTELERİN DE BU ANLAMDA FAALİYETE GEÇMESİ LAZIM”

Zirek, Van’ın sağlık turizminde iyi noktalara gelmesi için neler yapılabileceğini dile getirerek, “Buradaki hastanelerimizin birçoğu sağlık turizmine yönelik çalışıyor. Durum böyle olunca İran’daki doktorları Van’a getirip hem doktor eksikliğini kapatabiliriz hem de doktorların estetik anlamında daha fazla bilgi alışverişini yapılacağı imkân var. Van sağlık turizmi açısından ücret konusunda Türkiye’nin en uygun olan ilidir. Van’a bütün branşlardan hasta getiriyoruz. Van’da sağlık turizminin gelişmesi için tesislerle beraber acentelerin de bu anlamda faaliyete geçmesi lazım. Çünkü gelen hastaların daha yetkili kişiler tarafından hastanelere yönlendirilmesi hasta açısından da çok daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Necmettin Dursun