Van şehrinin en büyük 5 probleminden birisi olan trafik çilesi katlanarak artmaya devam ediyor. Yıllardır dile getirilmesine rağmen şehrin aynı alanda genişlemesi ve alternatif yolların yapılmaması nedeniyle büyüyen sorun Vanlıları artık isyan ettiriyor. Çevre Yolu ile birlikte son 20 yılda alternatif anlamda yeterli yolların da yapılmadığı kentte mevcut yollar ve sokaklar kentin yükünü kaldıramaz hale gelirken, 10 yıl öncesine kadar kente yeteceği hesap edilen İpekyolu gibi ana arterler de şehrin yükünü taşıyamaz hale geldi. Son 20 yılda sadece üç köprülü kavşak yapılan kentte Otogar, Emniyet Kavşağı gibi birçok alanda köprülü kavşak ihtiyaçları, alternatif yollara ihtiyaç duyulurken bu eksikliklerden dolayı günün her saatinde Van’da büyük bir çile yaşanıyor.

ŞEHİR İÇİNDE TRAFİK HER VAKİT KİLİT!

Kentin sıkışıp kaldığı şehri merkezinde günün her saatinde büyük bir trafik yoğunluğu yaşanırken kent merkezinde bir mahalleden diğerine ulaşmak artık neredeyse 1 saati buluyor. Cumhuriyet Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi, Ordu Caddesi, Sıhke Caddesi, İskele Caddesi gibi birçok caddede ulaşım adeta tıkanırken bu noktalarda vatandaş büyük çileler çekiyor. Küçük araçların bile çıkamadığı caddelerde toplu taşıma araçlarının ve büyük araçların yoğunluğu da sıkıntıyı iki katına çıkarıyor.

İPEKYOLU DA VAN’IN YÜKÜNÜ KALDIRMIYOR

Geçtiğimiz yıllarda şehir içine girmeden farklı noktalara gitmek için kullanılan İpekyolu gibi büyük bir cadde bile artık Van’ın yükünü kaldıramıyor. Bölge Hastanesi, Şabaniye Kavşağı ve Karayolları Kavşağı’nda yapılan alt geçitler bir bölgede hızlı geçiş sağlasa da yolun Edremit-Tuşba hattı boyunca birçok noktada büyük tıkanıklıklar yaşanıyor. Günün her saatindeki yoğunluk özellikle işe gidiş ve çıkış saatlerinde ise büyük bir kabusa dönüşüyor. İş makineleri ve otobüslerin de girmesi ile yol vatandaşlar için bir çıkmaz haline gelirken yolu kullanan vatandaşlar her gün o yollardan fotoğraf ve videolar paylaşıp çözüm için çağrı yapıyor.

KOCA ŞEHİRDE 30 YILDA AÇILAN YOL SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR

Kentin son 30 yılda Şabaniye yolundan sonra açılan bir diğer caddesi bu yıl kullanıma açılan Hatuniye Caddesi olurken Van Gölü’ne doğru giden akışı rahatlatan bu yollar buna rağmen yetersiz kalıyor. Hala bu yollar gibi onlarca yola ihtiyaç duyulan Van’da bununla birlikte Van Çevre Yolu ve Van Sahil Yolu’nun açılması için adeta gün sayılıyor. Bu yolların açılması ile birlikte kentin kuzey ve güney hatlarında bir rahatlama sağlansa da orta kısımlarındaki yoğunluğun yine yeterince azalmayacağı da biliniyor. Şehrin doğu ve batı yönlü merkezi kapsayan trafiğine dair bir planlama bulunmazken özellikle şehir merkezindeki durum yerel seçim öncesi bir kez daha vatandaşın en büyük çağrılarından birisini oluşturuyor.

SON ZAMANLARDA KATLANILAMAZ HALE GELDİ

Bu gidişat kentte ciddi bir problem haline gelirken konu sosyal medyada da büyük yankı uyandırmaya başladı. Her tıkanıklık anı paylaşılmaya başlanırken vatandaşların bazıları kentin içindeki trafik sorununu şu sözlerle sosyal medya platformlarında paylaşarak yetkili isimlere seslendi:

N.Bakan: Ozan Balcı Sayın Valim, Van Otogar kavşağı karayolları kavşağına alt geçit yapılması lazım trafik kaldırmıyor kazaları trafiğin hafifletilmesi lazım.

VanLife65: Erciş Van arası 1 saat, Kampüsten merkeze 2 saat! Her gün, her gece Van'da trafik böyle! Var mı bir çözüm buna sevgili yöneticilerimiz? Mesela karayolları-otogar kavşağı alt geçit projesi vardı ne oldu? Çevre yolu bir türlü bitmediği için büyük araçların trafiği alt üst ederek felç ettiği gerçeği unutulmasın.

Kendi halinde, kendi özünde: Van’ın trafiği artık çekilemez boyuta gelmiştir, Maraş Caddesi, Beşyol, semaver kavşağı ve eski emniyet kavşağında iş çıkışı inanılmaz trafik oluyor, insanlarımızda sağolsun trafik Işıklarına çok uymadığı için kilit oluyor buna acilen bir çözüm bulunmalı.

VATANDAŞ’TAN YÖNETİCİLERE: BU TRAFİK ÇİLESİNİ NE ZAMAN GÜNDEME ALMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Doğan İlhan: Burası Kazım Karabekir Caddesi Semaver kavşağı ve trafik kilitlenmiş durumda. Gideceğimiz yer 5 dakikalık mesafede fakat 40 dakika oldu ulaşamadık. Çekilmez bir hal alan bu şehrin trafik çilesini ne zaman gündeminize alıp çözüm üretmeyi düşünüyorsunuz?

Ümit Gül: Kesinlikle çevre yolunun olmayışı çok büyük bir sıkıntı trafik kilitleniyor resmen ayrıca Büyükşehir olup çevre yolu olmayan yek şehir Van! Bu da ayrı bir ayıp! Günümüzde neredeyse kasaba köylerde çevre yolu varken bir tek Van şehrinde yok! Elmalık mahallesinin yolları bile yok!

Kavşak: Van'ın ana sorunları çevre yolu yatırımının gerçekleşmemiş olması ve kentin tek merkezli gelişimi olarak öne çıktı. Bu durum, kuzey-güney ve doğu-batı karayollarının kent merkezinde kesişmesine neden olarak şehir içi ve şehirler arası trafiği iç içe geçiriyor.

“VAN BUNU HAKETMİYOR!”

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

Fuat Yaşar Atan: Trafik sorunu, hava ulaşımı, ekonomi, işsizlik, halktan kopuk bir yönetim, çevre yolu, stadyum, sağlık, eğitim daha nicesi. Van gibi bir nadide şehir bunu haketmiyor. Van’da trafik sorununun çözümü uzun, orta ve kısa vadeli çökümle mümkün orta ve uzun çözümleri geçtikte trafik lambalarının altına ve sorumsuzca araç parklarına müdahelede mi zor? Trafiği allak bullak eden ışıklara belli mesa1ede park yasağı, sorumsuz park etmenin önlenmesi

Yusuf Arslan: Van İpekyolu trafik kilitlenmiş durumda halk kendi başının çaresine bakıyor. Taksi, kamyon, kamyonet, tır var ama trafik ışığı, trafik polisi yok en önemlisi Çevre yolu yok.

Editör: Necmettin Dursun