Van'da devam eden kar yağışı nedeniyle 990 mahalleye ulaşım sağlanamıyor. Yağışın devam ettiği kentte, trafikteki sürücüler ve vatandaşlar zor anlar yaşadı. Birçok vatandaş ulaşım için toplu taşıma araçlarını tercih ederken, araçlar kar yağışı nedeniyle daralan yollarda güçlükle ilerledi. İş yerlerini açan esnaf da küreklerle dükkanlarının önündeki karları temizlemeye çalıştı.  Karayolları ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kar yağışının yerini yarın güneşli havaya bırakacağı bildirilirken, vatandaşlar yüksek kar örtüsünün bulunduğu dik yamaçlarda çığ tehlikesine karşı uyarıldı.

 

VAN’DA KAR YAĞIŞI HAYATI FELÇ ETTİ

Van’da etkili olan kar yağışı hayatı felç etti. Geçtiğimiz akşam saatlerinde kentte başlayan fırtına dün sabaha karşı yerini kar yağışına bıraktı. Aralıksız yağan kar yağışı nedeniyle 990 mahalle yolu ulaşıma kapanırken, okullar tatil ise edildi. Cadde ve sokaklarda karla mücadele çalışması başlatan Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri; Bahçesaray’da 66, Başkale’de 130, Çaldıran’da 29, Çatak’ta 105, Edremit’te 27, Erciş’te 140, Gevaş’ta 49, Gürpınar’da 170, İpekyolu’nda 62, Muradiye’de 30, Özalp’ta 77, Saray’da 30 ve Tuşba ilçesinde ise 75 olmak üzere toplam 990 mahalle yolunun ulaşıma kapalı olduğunu söylediler. Kar kalınlığının merkezde 30, yüksek kesimlerde ise 143 santimetreye ulaştığını belirten Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, bugün için yağış beklemediklerini, ancak pazartesi ve salı günü yoğun kar yağışı beklediklerini dile getirdiler. Van Ferit Melen Havalimanı yetkilileri ise, öğleye kadar olan uçak seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

 

GEVAŞ’TA YOĞUN KAR YAĞIŞI

Gevaş ilçesinde devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, ilk ve orta dereceli okullar da bir gün tatil edildi. Gevaş ilçe merkezi ve köylerde sabaha karşı başlayan kar yağışı aralıksız sürüyor. Hayatı olumsuz yönde etkileyen kar yağışı nedeniyle birçok mahalle yolu ulaşıma kapandı. Gevaş Belediyesi’ne bağlı ekipler kapanan yoları yeniden ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle ilçe genelinde ilk ve orta dereceli okullar bir gün tatil edildi.

 

MUŞ

Muş'ta önceki akşamdan beri aralıklara etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezi ve ilçelere bağlı 217 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, yaptığı açıklamada, ekiplerin daha önce açtığı 368 köy yolundan 218'inin yeniden ulaşıma kapandığını söyledi. Yentür, gerek kent merkezi gerekse ilçelerde karla mücadele ekiplerinin yol açma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Karayolları 113. Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu da ekiplerin yol genişletme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydetti. Muş-Kulp karayolunun yoğun kar ve tipi nedeniyle kapalı olduğunu anımsatan Ömeroğlu, kar kalınlığının 2 metreye ulaştığı bölgede yağışın durmasıyla çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Muş-Kulp karayolunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Ömeroğlu, "Bölgede etkili olan yoğun tipi, ekiplerin çalışmasını engelliyor. Özellikle Kozma Dağı Bölgesinde açılan yol tekrar kapandı. Çalışmalarımızı zor şartlar altında da olsa sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.

 

BİTLİS

Bitlis'te, kar yağışı ve tipi nedeniyle il merkezi ve ilçelere bağlı 124 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Kerim Sönmez, yaptığı açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı sonrası 124 köy yolu ile ulaşım sağlanamadığını ve acil durumlar için de ekiplerin hazır bekletildiğini, köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerince çalışmaların aralıksız yürütüldüğü ifade etti.

Yoğun kar yağışının etkili olduğu kentte sürücüler zor anlar yaşarken, belediye ve karayolları ekipleri kar temizleme çalışması yürütüyor. Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç ise geceden bu yana kente 30 santimetre kar yağdığını bildirerek, yer yer kar kalınlığını 143 santimetreyi bulduğunu belirtti. Kentte pazar gününe kadar kar yağışı beklemediklerini ifade eden Saraç, "Ancak hava sıcaklığında düşüş yaşanacak. Vatandaşlarımızın ve trafikteki sürücülerimizin buzlanma ve don tehlikelerine karşı dikkatli olmalarını istiyoruz" dedi. İlde, karayolları ve belediye ekiplerince kar temizleme çalışması yürütülürken, yollarda görev yapan trafik polisleri de sürücüleri zincir takmaları ve dikkatli olmaları konusunda uyardı.

 

HAKKÂRİ

Hakkâri’de de 7 köy ve 17 mezra yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Kentte, sabahın erken saatlerinde başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken İl Özel İdaresi ekipleri, Hakkâri ve ilçelerinde kapalı yolların açılması için çalışma başlattı. Kent merkezinde karla mücadele çalışmalarını sürdüren belediye ekipleri, kar yığınlarını kamyonlarla yerleşim birimlerinin dışına taşıdı.

 

VAN'DA EĞİTİME KAR ENGELİ

Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle, merkez ile İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

 

Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla merkez ile İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde tüm okulların, yoğun kar yağışı nedeniyle bugün tatil edildiği bildirildi. Diğer ilçelerdeki kar tatiline ise kaymakamlıklarca karar verileceği belirtilen açıklamada, "Son meteorolojik tahminler ve alınan veriler çerçevesinde, ilde yoğun kar yağışı ve hava sıcaklığındaki düşüşün devam edecek olması ve oluşabilecek buzlanma nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelden, hamile olanlar ile engelli personelin, 15 Ocak 2016 Cuma günü idari izinli sayılmaları Valiliğimizce uygun görülmüştür" ifadeleri yer aldı.

Kentte önceki geceden beri etkili olan kar yağışı yarım metreye ulaşırken sabahın erken saatlerinde okula giden birçok öğrenci, kar tatili haberini almasıyla okul kapısından geri döndü. Bazı velilere de mesajla okulların tatil olduğu duyuruldu. Öğrenci servisleri trafikte zor anlar yaşarken, okulların tatil olduğu bilmeyen çoğu öğrenci de okula yaya gitmeyi tercih etti. Tatil haberine sevinen bazı öğrenciler, okul önünde kar topu oynayarak yağan karın keyfini çıkardı. (Kaynak: İHA - AA)

Editör: TE Bilisim