Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


İşsizlik oranları her geçen gün artamaya devam ederken şehir merkezindeki görüntü ise filmleri aratmıyor. Başta Türkiye’de genelinde olmak üzere Van’da da her geçen gün artan işsizlik oranları insanları olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ediyor. TÜİK’in son açıklamasına göre Van’da işsizlik oranı yüzde 10,3 bulurken vatandaşın durumu ise gün geçtikçe kötüye gidiyor. Özellikle şehir merkezinde insanların filmleri artmayan iş bekleme görüntüsü ise işsizliğin ne derecede olduğunu çok açık bir şekilde gösteriyor.

“EVE EKMEK GÖTÜRMEK İÇİN EZİYET EÇKİYORUZ”

Sabah saatlerinden itibaren çarşı merkezinde güneşin altında iş bekleyen vatandaşların Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iş beklemeleri tam bir eziyet haline geldi. Konu ile ilgili görüştüğümüz işçiler, daimi bir işlerinin olmadıkları deprem döneminde İş-Kur üzerinden işe girdiklerini ancak çıkarma tarihleri geldiği için boşta kaldıklarını belirtti. Şehrivan Gazetesi olarak sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar güneşin altında iş bekleyen işçilerin sıkıntıları dinledik. Gazetemize konuşan işçilerden Mahmut S. 2011 yılında ki depremden sonra İş-Kur üzerinde işe başladığını ancak zamanın dolması ile birlikte işinin bittiğini dile getirdi. Mahmut şu sözlere yer verdi: “Depremden sonra İş-Kur üzerinden iş başvurusu yaptım ve bir kurumda taşeron işçiliği yaptım. Ama gelin görün ki depremden sonra iş bitti bizde boşta kaldık. Şimdi ise akşam saatlerine kadar bu kavurucu güneşin altında iş bekliyoruz. İş çıkarsa gidip 1 günlüğüne, 1 haftalığına, 1 aylığına her neyse gidip çalışıyoruz ve evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Bu sıcak yaz aylarında sıcakta beklemek elbette ki çok zor hele ki Ramazan ayının gelmesiyle birlikte burada eziyet çekiyoruz. Ama akşam evimize ekmek götürmemiz için çalışıp bu eziyete katlanmamız gerekiyor.”

YAKIN: HAYATIMIZ FİLM SAHNESİNE DÖNDÜ

Ardında görüştüğümüz işçilerden Yunus Yakın (25) ise, bu yaşadıkları olayı Kemal Sunal’ın film sahnesindeki işsizliği aratmadığını söyledi. 4 yıllık evli olan ve birde kızı olan Yakın, “4 yıl önce köyde evlendim ve Van’a taşındım. Taşındığım günden bu yana bir türlü bir işe giremedim ve her geçen gün birilerinin ağız kokusunu duymak zorunda kaldım. Buradaki insanla gibi bende her geçen günü burada ekmek parası kazanmak için bekliyorum. Köydeyken durumum biraz daha iyiydi. Ama köyde de sadece kaçakçılık yapıyorduk. Sonumuzun ne olacağı belli olmadığı için ve bende evlendiğim için köyü bırakıp Van’a gelmek zorunda kaldım. Şimdi ise akşam eve bir lokma ekmek götürmek için canımı dişime takıyorum. Yani anlayacağınız durumumuz çok kötü. Ben her sabah burada bulunan insanlara baktığımız zaman rahmetli Kemal Sunal’ın filmi aklıma geliyor. Filmde Kemal Sunal iş için beklerken işveren arabayla işçileri alıp götürüyordu. Ve işçilerin içinde sağlam olanları yani daha diri olanları götürüyordu. Bizde de bu durum yaşanıyor. İşçi için buraya gelen adam önce buradaki insanları inceliyor ona göre karar veriyor ve işçi götürüyor. Yani anlayacağız tam bir film sahnesine dönüşmüş haldeyiz. Sonumuz ne olur bilemiyorum” dedi.

SAYI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Son olarak görüştüğümüz işçilerden S.B. adlı vatandaş ise orda bulunana insanların sayılarının artığını dile getirerek, “Burada iş bekleyenleri sayısı da artıyor. Çok iyi hatırlıyorum bir ay öncesinde bu kadar işçi burada beklemiyordu. İş-Kur işçilerinin işlerinin bitmesinde sonra da burada işçilerin sayısı biraz daha artı. Sadece İş-Kur işçileri değil, işsizlik arttıkça buradaki insanların sayısı artıyor. Bu çok kötü bir durum ama ne yazık ki bundan başka yapabilecek bir işimizde yok. Burada birilerinin gelip şurada iş var demelerini bekliyoruz bazen öyle oluyor ki evde yiyecek ekmeğimiz olmuyor. Kalkıp dilencilikte yapacak halimiz yok elimiz ayağımız tutuyor kendi ayaklarımızın üzerinde duralım çalışalım diyoruz ama nereye kadar yarın bir gün başımıza bir iş geldiği zaman ailelerimizi arkadan nasıl bırakacağız onu da bilmiyorum. 2 kızım var, erkek çocuğum da yok. Bu yüzden ailemin ve kendi geleceğimden çok korkuyorum. Bu şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Allah büyük inşallah bizde bu hayattan bir gün kurtulacağız” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim