Geçtiğimiz günlerde Şengal’da IŞİD çeteleri ile çıkan çatışmada hayatını kaybeden Abdulvahap Kuşçi, için verilen mevlitte konuşan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Kürtlerin Şengal ve Kobanê'de verdiği görkemli direnişin salt o bölgeler için olmadığını, Kürdistan ve Türkiye'nin geneli başta olmak üzere tüm Ortadoğu için olduğunu kaydederek, “21. Yüzyılda Kürtler mutlaka özgürlüğünü elde edecektir.” Dedi.

Şengalde 3 arkadaşı iye birlikte hayatını kaybeden HPG'li Abdulvahap Kuşçi için Gürpınar'ın Parmakkapı mahallesinde düzenlenen mevlide DBP Van il Eş Başkanı Miraz Çallı, HDP Van Milletvekilleri Nazmi Gür ve Özdal üçer, Gürpınar Belediyesi Eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, DBP Van İl yöneticisi Nurcan Baran ve il örgütü, HDP Van İl Örgütü, DBP ve HDP Gürpınar ilçe Eş başkanları ve ilçe yönetimi, MEYADER, Barış Anneleri, DÖKH, Van Din Adamları Derneği üyeleri, Belediye Meclis üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı. Okunan Kürtçe mevlidin ardından konuşan MEYADER Van Şubesi Başkanı İbrahim Alkan IŞİD çetelerinin Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği saldırılara dikkat çekerek bu saldırıların bölgesel ve uluslararası boyutunun olduğunu hatırlatarak, Kürtlerin gerçekleştirdiği direnişin bu saldırıları boşa çıkarttığını kaydetti. Alkan, “Ancak DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilen saldırılar salt Kobanê ve Şengal ile sınırlı değil, bu saldırılar Cizre'de devam ediyor.” Dedi.

‘KÜRTLERİN DÜŞMANLARI İTTİFAK HALİNDE’

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise Abdulvahap Kuşçi’yi anarak konuşmasına başladı. Gür, “Onlar da bizim gibi evlenebilir, çoluk çocuk sahibi olabilir, kendi hayatlarını yaşayabilirlerdi. Ancak onlar bunu yapmadı, Kürt halkının özgürlüğü için bu yolu seçerek hayatlarını feda ettiler. Hepiniz huzurunda onların önünde saygı ile eğiliyor ve onlara yollarında yürüme sözü veriyoruz.” Dedi. Kürt halkının düşmanlarının ittifak halinde olduğunu da kaydeden Gür, “İttifak halinde saldırılarını devam ettiriyorlar. Kürtler ise kendi aralarında henüz ittifak gerçekleştirebilmiş değiller.” Dedi. Gür, Kürtlerin, kendilerine karşı gerçekleştirilen saldırılara karşı görkemli bir direniş sergilediğini belirterek, “Kürtlerin bu saldırılara artık Êdî bes e demesi gerekiyor. Kürtlerin artık kendi birlikteliklerini, ittifaklarını gerçekleştirmeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

‘21. YÜZYILDA KÜRTLER ÖZGÜRLÜKLERİNİ ELDE EDECEKLER’

21. yüzyılda Kürtlerin özgürlüklerini elde edeceğini belirten HDP'li Gür, “Önderliğimizle, felsefemizle, ideolojimizle, siyasal modelimizle 21. Yüzyılda Kürtler kendi özgürlüklerini elde edecekler. Bundan hiç bir kuşkumuz yok. Hiç kuşku yok ki, bugün eğer böylesi bir başarıdan bahsediyorsak, böyle kararlıca konuşuyorsak, bu şehitlerimiz sayesindedir. Şengal'de, Kobanê'de yürütülen direniş salt o bölgeleri ilgilendiren bir direniş değil, Kürdistan ve Türkiye başta olmak üzere tüm Ortadoğu için yürütülen bir direniş ve mücadeledir. Bu direniş sonucunda mutlaka özgürlüğümüzü elde edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

‘İMRALI GÖRÜŞMELERİ TARİHİ AŞAMAYA GELDİ’

İmralı'da yürütülen görüşmelere de değinen Gür, “Bu görüşmeler tarihi bir aşamaya geldi. 15-20 gün içerisinde tarihi müzakereler başlayabilir.” Dedi. Müzakerelerin başarı ile sürdürülebilmesi için provokasyonlara da dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Gür, “AKP'yi de buradan uyarıyorum. Cizre'de ortaya çıkan türden provokasyonlardan uzak durun. Kürtler eski Kürtler değil. Bu güne kadar görkemli direnişlere, serhildanlara imza atan Kürt halkı, barış için, özgürlük için, demokrasi ve insan hakları için bundan sonra da o direniş ve serhildanlarını hayata geçirebilecek güçtedir.” Şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından mevlit yemeğine geçildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim