Basın mensupları ile kahvaltıda buluşan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan son zamanlarda gündemin vazgeçilmez başlıkları arasında yer alan Edremit TOKİ araçlarının yetersizliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle Edremit TOKİ’ye yolcu taşımacılığı konusundaki sıkıntıları dile getiren Alpaslan, buradaki araç sayısının arttırılması konusunda çağrıda bulundu. Bu konuda birçok şikayetin geldiğini, kendilerinin de yasal ve hukuki her türlü işlemi sürdürdüklerini anlatan Alpaslan, “Edremit ilçesi belediye meclisi nüfuslarının artışından dolayı 1 Kasım 2012 tarih ve 32 nolu karar numarasıyla kooperatiflere toplam 65 araca ihtiyaç olduğu kararını aldıktan sonra ilçe kaymakamlığına müracaatta bulundu. Kaymakamlık başkanlığında 6 Kasım 2012 tarih ve 2012/2 sayılı ilçe trafik komisyonu kararıyla kabul edilerek il trafik komisyonuna ilçe kaymakamlığı tarafından müracaat edilerek bu araçların D4 yetki belgelerini almaları ve bir an önce işe başlamaları için müracaatta bulunmuşlar. 23 Kasım 2012 tarih 2012/99 kararı almak üzere Van Valiliği başkanlığında il trafik komisyonu toplanarak 5. madde de Van Büyükşehre geçtiği zaman Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından giderilmesi kararı alınmış. Tarihe bakıldığında 2012 UKOME’ye geçeceği tarih ise 2014 belediye seçimleri sonrası. Bu tarihler arasında vatandaşın 2 yıllık mağduriyeti her geçen gün arttığı gibi sorunları ve kavgaları da beraberinde getirdiğinden mevcut çalışan araçların ve 42 aracın yetmediği, TOKİ konutları çeşitli etaplarda ve uzak yerlerde yapıldıktan sonra yaz ayının gelmesiyle birlikte TOKİ konutları sakinleri yerlerine yerleşmeleriyle bu zaruriyet ve sitem had safhaya ulaşmıştır” dedi.

TAŞLI SOPALI KAVGAYA DÖNMÜŞTÜ

Söz konusu olan araç yetersizliği Edremit TOKİ hattının taşımacılığını yapan şoförler ve vatandaşlar arasında taşlı sopalı bir kavgaya dönüşmüştü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan araçların yetersizliği ile ilgili yazı çıkarıp Van İl Trafik Komisyonu’na ilettiklerini ifade etti. Fakat bu sorunun İl Trafik Komisyonu’nun yaptığı açıklamalara göre Van Büyükşehir’e geçtiği zaman Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından giderileceği belirtildi. Tarihin 2012 olduğu o dönemde (UKOME)’ye geçilecek tarihin 2014 olması vatandaşı 2 yıllık gibi bir mağduriyete sürüklemişti. Van halkı ise 2 yıllık mağduriyetin deprem arifesinde geçen 1 yılını atlatmış bulunup kalan 1 yılı daha rahat geçirmek için gerekli tüm şikayetlerin bildirisinde bulundu.

 

BAŞVURULAR TAMAM D4’LER YOK

Yaptığı açıklamalarda araç yetersizliği ile ilgili gerekli kararları alarak ilgili komisyonlara D4 belgesi için başvurulduğunu belirten Alpaslan “Edremit ilçemizin taşıma mağduriyetinden dolayı son 1 yıl içerisinde vatandaşlarla esnafımızın arasındaki taşımadan kaynaklanan sorunların odamıza intikal ettiği andan itibaren sorunları araştırıp mağduriyetin neden kaynaklandığını araç yetmediğini tespit edip yasal, hukuki girişimleri resmi belgelerle bize müracaat eden kooperatiflerle yasa da ilçe trafik komisyonu ve il trafik komisyonu müracaatlar sağlanmış. Bu müracaatlar öncelikle ilçe belediyesi tarafından Edremit ilçesi belediye meclisi nüfuslarının artışından dolayı 01.11.2012 tarih ve 32 nolu karar numarasıyla kooperatiflere toplam 65 araca ihtiyaç olduğu kararını aldıktan sonra ilçe kaymakamlığına müracaatta bulunarak Kaymakamlık Başkanlığında İlçe Belediyesi Jandarma Komutanlığı İlçe Emniyet Amiri Milli Eğitim Müdürü Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ve Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası 06.11.2012 tarih ve 2012/2 sayılı ilçe Trafik Komisyonu kararıyla kabul edilerek İl trafik Komisyonuna ilçe Kaymakamlığı tarafından müracaat edilmiş. Bu araçların D4 yetki belgelerini almaları ve bir an önce işe başlamaları için müracaatta bulunmuşlar. ”diyerek ekledi.

 

BİR BAŞKA BAHARA KALDI

İl Trafik Komisyonu’nun Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından alınan kararı Büyükşehre geçtikten sonra ki döneme ertelemesinden rahatsız olduklarını belirten Alpaslan “23.11.2012 Tarih 2012/99 kararı almak üzere Van Valiliği Başkanlığında il Trafik komisyonu toplanarak 5.madde'de Van Büyükşehir'e geçtiği zaman ulaşım koordinasyon merkezi (UKOME) tarafından giderilmesi kararı alınmış tarihe bakıldığında 2012 (UKOME)'ye geçeceği tarih ise 2014 Belediye seçimleri sonrası bu tarihler arasında vatandaşın 2 yılık mağduriyeti her geçen gün arttığından yanında da sorunları ve kavgaları getirdiğinden mevcut çalışan araçların ve 42. aracın yetmediği dağlık alanda TOKİ konutların çeşitli etaplarda ve uzak yerlerde yapıldıktan sonra yaz ayının gelmesiyle birlikte TOKİ konutları sakinleri yerlerine yerleştikten sonra bu zaruriyet ve sitem had safhaya ulaşmıştır. Bunun yanı sıra yine turistik ilçemizin Van şehir merkezinde yaşayan halkımızın sahil kenarına gidebilmek için ulaşımını yine aynı 42 araç tarafında sağlaması mecburiyeti araçların yetmediğini ve sorunları giderme adına Edremit ilçe Belediyesinin meclis kararıyla yine ilçe komisyonundan geçerek 40 adet otobüse acil ihtiyaç olduğu kararı alınıp il Trafik komisyonuna 25.04.2013 tarih ve 2013/2 sayılı kararı 40 adet Otobüs 25 e indirilip, ihaleye çıkartılması kararı alınmıştır. Bu toplantıda bu alınan kararın hukuksal yerin olmadığını toplantıda beyan etmiş ve böyle bir kararın şu anda mümkün olmadığını beyan edip, yapılan oylamada oyumu ret kullanmıştım. Daha sonra bu 25.04.2013 tarih ve 2013/2 sayı numarasıyla Kara Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne Edremit İlçemizin bizzat ulaştırma sorununun nasıl çözülebileceği görüşülmüş ve gelen cevabi yazıda 16.05.2013 tarihli 19333 sayılı beyanlarında şu anki mevcut durumun otobüslerle olamayacağı D4 Yetki Belgelerini alabilen Minibüslerle ancak bu taşımacılığın yapılabileceği tarafımıza bildirilmiştir. ”ifadelerini kullandı.

 

“KİMSENİN İSMİNİ ZİKRETMEDİM”

Gerekli istemlerin yapılmasının ardından İl Trafik Komisyonu’nun tekrardan kaç araca ihtiyaç olduğunu sormasının zaman kazanmak adına yapıldığını belirten Alpaslan “Bu esnada bunların tamamı İl Trafik Komisyonuna sunulmuş ve İl Trafik Komisyonu 30.05.2013 tarih ve 2013/03 sayılı kararı ile Van Valiliği Van Belediye Başkanlığı, Edremit Kaymakamlığı, Edremit Belediye Başkanlığı ve Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı kaç tane araca ihtiyaç olduğu sorulması kararı alınmıştır. Bu alınan karar sadece süreyi uzatma ve zaman kazanmaya yönelik karardır. Buna rağmen Van İl Trafik Komisyonu 25/06/ 2013 tarih ve 287 sayılı görüş yazısına istinaden Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı olarak 08.07.2013 tarih ve 2013/300 sayılı görüş yazımızda kesinlikle detaylandırılarak ilçenin acil bu taşımaya ihtiyacı olduğu İl Trafik Komisyonuna görüşümüzü belirtmişizdir. Buna rağmen sorunların her geçen gün devam etmiş ve etmektedir. Bu mağduriyetler hemen her gün gelen şikayetlerin yanı sıra İlimizin Milletvekillerine de ve mevcut İktidar Partisinin il yöneticilerine de Van Valiliği'ne defalarca söylemiş ve hatta bu mesele mahkemelere taşınmıştır. 19.08.2013 tarihinde Basında çıkan haberlerde Edremit de ikamet eden vatandaşlar ile çalışan Minibüsçüler arasında 17.08.2013 tarihinde yine kavga neticesinde hem vatandaşlar hem minibüsçüler beni telefonla arayarak sitem etmesi sonucu oradaki gazetecilerinde yine telefonla bu mağduriyetin neden giderilmediği ve ne zaman giderileceği sormaları üzerine bütün mağduriyetin odada kaynaklandığını zannettikleri için odaya sitem ettiklerini görünce bende odanın girişimlerini fazlasıyla yaptığımı fakat Van Valiliği Başkanlığındaki İl Trafik Komisyonu bu mağduriyetin sebebi olduğunu beyan ettim ve basında da kesinlikle hiç bir şahsın ve giden sayın Valimiz Münir Karaloğlu’nun ismini zikretmedim.” diyerek ekledi.

 

ÇELİŞKİLİ İFADELER, ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR

Sorunun suçlusuymuş gibi gösterildiğinden yakınan ve Edremit Belediyesi’nin çelişkili ifadelerini doğru bulmadığını belirten Alpaslan “24.08.2013 tarihinde Van Valiliğinin basına vermiş olduğu beyanatta bana belgeli cevap verdiklerini bu işin suçlusu benmişim gibi gösterdiklerini üzülerek aynı belgeler üzerinde benimde cevap verme Kamu oyunu aydınlatma zorunluluğu hasıl olmuştur. Sunmuş oldukları belgenin 5. maddesini sunarken aynı belgenin 6. maddesinin ( e) bendi ve 7. maddesinin 1. şıkkını neden yayınlamadıklarını, bu yayınlamadıkları maddelerde Edremit İlçesinin mağduriyetini dile getiren maddeler olduğundan ben bu belgeleri tamamını kamuoyunda paylaşmak zorunda kaldım. Van Belediyesi ile Edremit Belediyesinin görüşlerine yer verilirken bizim neden görüşlerimize yer verilmediği, mademki onların görüşlerine göre ihtiyaç yok ise burada Kamuoyuna sunacağım resmi belgelerle Edremit Belediyesi Meclisinden önce Minibüs sonra Otobüs sayılarını belirtmekle acil ihtiyaç duyduklarının ve buna ilçe komisyonunda kabul ederek İl Trafik Komisyonuna defalarca getirdikleri yukarıda yazmış olduğum tarih ve sayılı belgelerle neden getirdikleri ve daha sonra ihtiyaç yok demelerini bu çelişkilerle dolu açıklamaların takdirini halkımıza bırakıyorum.” dedi.

 

“KEŞKE BU HALLERE DÜŞMESEYDİK”

Bursa iline atanan Vali Münir Karaloğlu ile çok iyi ilişkiler içerisinde bir dört yıl geçirdiklerinin fakat anlaşmazlıklar da yaşadıklarını belirten Alpaslan “Giden Valimizle ilgili hiç bir şekilde ismini anmadığım halde olayın ben ile giden Valimiz Sayın Münir Karaloğlu arasında bir husumetmiş gibi gösterip yanlış bilgilendirmenin bize göre etik olmayıp, kaldı ki 4 yıl Beraber görev yaptığımız süre içerisinde çok başarılı işler yaptığını basınla paylaşmışızdır. Ama bu konu ile ilgili fikir ayrılığımız deprem sonrası her seferinde kendisine bizzat kemdim durumu izah etmişim. Milletvekillerimizle birlikte, İl Başkanımız ile birlikte bu mağduriyetin giderilmesi adına defalarca kendisiyle görüşmüşüm. 10 Temmuz 2013 tarihinde Şehrivan Gazetesinde yaptığım röportajda da bunları açık şekilde beyan etmişimdir. Benim hakkımda son çıkan haberde benim Sayın Valimiz Münir Karaloğlu gittikten sonra basın toplantısı hazırlayıp ve bu meseleleri yeni paylaştığım iddia edilmekte olmuştur, ancak bu doğru değildir. Ben Sayın Valimiz Münir Karaloğlu bu memlekete yapmış olduğu değerli ve üstün hizmetlerini bizzat şahidi olarak bir ömür boyu bir Vanlı olarak kendisine defalarca teşekkür ederim. Ama bu konuyu kendisi burada iken de basınla paylaşmışım. Burada bu mağduriyetin giderilmesi adına herkesin samimi ve hemen sorunun giderilmesi adına çalışmaların yapılmasını yetkili herkesin yasanın hükmettiği çerçeve de esnafımızın da hakları korunarak giderilmesi en büyük arzumuzdur. Keşke bu sorun daha önce çözülmüş olsaydı halk mağdur olmasaydı ve biz kurumlarda basın yoluyla bu gibi durumlara düşmeseydik.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim