ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Van merkez İpekyolu İlçesine bağlı Karşıyaka Mahallesinde yaşayan 24 yaşındaki Şehriban Dinç, tedbir kararının bittiği gün eve zorla giren ayrı yaşadığı eşi Esat Dinç tarafından başından vurularak öldürülmüştü.

 

Şehrivan’ın edindiği bilgiye göre, Dinç öldürülmeden 5 ay kadar önce eşinin ailesi tarafından defalarca ölümle tehdit edilmiş. Eşinden ayrılmak isteyen Dinç’in boşanma kararını onaylamayan sanığın ailesi, aile meclisini toplayarak Şehriban’ın öldürülmesi için karar aldığı ve bu durumdan şikâyetçi olan Şehriban’ın abilerinin polise giderek şikâyetçi oldukları ortaya çıktı.

 

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Van'ın merkez İpekyolu İlçesi Karşıyaka Mahallesi'nde yaşayan 24 yaşındaki 2 çocuk annesi Şehriban Dinç, iddiaya göre tedbir kararının bittiği gün zorla eve giren ayrı yaşadığı eşi Esat Dinç tarafından tabancayla başından vurularak öldürüldü. Cinayetten sonra kendisi gibi çobanlık yapan babasını yaşadığı köye gidip burada saklanan Esat Dinç, polis tarafından saman yığınları arasında yakalanmıştı. Gözaltına alındıktan sonra ‘Kasten ve tasarlayarak adam öldürme’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

 

YAZILI SAVUNMA KABUL EDİLMEDİ

Olayın yaşanmasının ardından Şehriban Dinç’in ailesi Esat Dinç’ten şikâyetçi olarak en ağır şekilde cezalandırılması için mahkemeye başvurdu. Esat Dinç’in yargılanmasına Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Sanık Esat Dinç mahkemede hazır bulunurken, Şehriban Dinç’in ailesi de duruşmada hazır bulundu. Esat Dinç, mahkemeye yazılı savunma vermek isteyince, mahkeme başkanı yazılı savunmayı kabul etmeyerek sözlü olarak savunma yapmasını istedi.

 

DİNÇ: EŞİM BENİ ALDATIYOR

Dinç savunmasında, eşi Şehriban’ın kendisini aldattığını iddia ederek, “Eşim Ercan diye birisi ile beni aldatıyordu. Olay sabahı çocuklarımı görmek için eve gittim. O sabah eve gittiğimde evde birisi vardı ancak kim olduğunu göremedim. Ama eşimin ‘Ercan kaç’ dediğini duydum. Arkasından bir el ateş ettim. Daha sonra eşime ateş ettim. Başından kan geldiğini gördüm. Sonra komşular geldi. Bende kaçtım. Silahı ne yaptım hatırlamıyorum. Babamın yanına gittim. Sonra polis gelip beni götürdü. Pişmanım.” Dedi.

 

DEFALARCA ÖLÜMLE TEHDİT EDİLMİŞ

Mahkeme başkanının savcılıkta Ercan’ın eve gidip gitmediğini görmek için evi gözlemlediğini ve olay sabahı Ercan’ı vurmak için eve gittiği yönünde ifade verdiğini hatırlatarak, savcılık ile mahkemede verdiği beyanlarının çeliştiğini sorması üzerine Dinç, buradaki savunmasının gerçek olduğunu iddia etti. Dinç’in savunmasının ardından tanık beyanları alındı. Şehriban Dinç’in anne ve babası, mahkemede verdikleri beyanlarında Esat Dinç’in kızlarına bakmadığını, evine gereken özeni göstermediğini ve kızlarına sürekli şiddet uyguladığını belirtti. Şehriban Dinç’in annesi Bendi Dinç, “Kızıma bakmıyordu. Yanımda dahi dövdüğü olmuştu. Kızımda boşanmak istedi. Esat daha önce bize kızımızın kendisini aldattığını hiç söylemedi. Ercan diye birisini tanımıyorum. İftira atıyor. Kendisinden şikâyetçiyiz. En ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Esat’ın ailesi azmettiricidir. Sanığın ailesi git karını öldür dediler. Eğer kızınız boşanmaktan vazgeçmezse onu öldüreceğiz dediler. Sanığın ailesinden birkaç kişi evimizi bastı daha önce. Kendilerinden şikâyetçide olduk. Hatta kızımda 2-3 defa karakola gidip şikâyetçi olmuştu.” Dedi.

 

“ŞEHRİBAN TÖRE SAİKİ İLE ÖLDÜRÜLMÜŞ”

Tanık beyanlarının ardından müşteki avukatlar savunma yaptı. Müşteki avukat mahkemede yaptığı savunmada, Şehrivan Dinç ile Esat Dinç’in akraba olduklarını ifade etti. Müşteki avukat yaptığı savunmada, “Şehriban’ın ailesi 10 Temmuz 2016 tarihinde İkinisan Polis Merkezine giderek şikâyetçi oluyorlar. Ailesinin şikâyetine göre olaydan 5 ay önce kadar aile meclisi toplanıp, Şehriban’ın öldürülmesi gerektiği belirtiliyor. Şehriban’ın boşanmadan vazgeçmesini istiyorlardı. Sanığın ailesi maktulün ailesine gidip kızlarını öldürmelerini istiyor. Onlar yapmadığı taktirde kendilerinin gidip Şehriban’ı öldüreceklerini söylüyorlar. Maktulün ailesi polise şikâyet edince Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılıyor. Savcılık sanığın ailesinin azmettirici oldukları gerekçesi ile soruşturma başlatıyor. Sanık evi gözetlemiş hatta savcılık ile karakolda verdiği ifadelerinde bunu açıkça ifade etmiş. Burada yaptığı savunmaya itibar edilmemeli. Sanık tasarlayarak ve töre saiki ile Şehriban’ı öldürmüştür. Tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz.” Dedi.

 

DURUŞMA ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti Şehriban Dinç’in 5 yaşındaki oğlunun pedagog eşliğinde savunmasının alınmasına, Van Barosunun katılma talebinin kabulüne ve E.Ç.’nin SEGBİS marifeti ile duruşmaya katılmasına karar vererek, duruşmayı 9 Şubat tarihine erteledi.

 

OLAY

Olay, Karşıyaka Mahallesi'nde geçen yıl Aralık ayında meydana geldi. 2 ve 5 yaşında iki erkek çocuk annesi Şehriban Dinç, ayrı yaşadığı kocasından şiddet gördüğü için yetkililere başvurarak eve yaklaşmama kararı aldırdı. Ancak tedbir kararını bittiği gün eve gelerek zorla kapıyı açtıran Esat Dinç, çocuklarının gözleri önünde, yanında getirdiği tabancayla ayrı yaşadığı eşine kurşun yağdırdı. Başına 2 kurşun isabet eden Şehriban Dinç yaralanırken, bazı mermiler de kapıya isabet etti. Saldırının ardından Esat Dinç kaçarken, silah sesi üzerine eve gelen komşuları Şehriban Dinç'i kanlar içerisinde buldu. Başından aldığı 2 kurşun yarasıyla hastaneye kaldırılan Şehriban Dinç, burada doktorların yaptığı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Saldırının ardından geniş çaplı inceleme başlatan Van polisi, kayıplara karışan Esat Dinç'in merkeze bağlı Kumluca Mahallesi'nde babasına ait evde kaldığının belirlenmesi üzerine operasyon yapıldı. Yapılan operasyonda ev ve çevresinde geniş çaplı arama yapıldı. Dinç, aramalar sonunda, evin yan tarafında bulunan samanlıkta saman yığınları arasında gizlenmiş halde bulunmuştu. Esat Dinç, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

Editör: TE Bilisim