Yaklaşık 3 bin metrekarelik alanda çıkan yangında onlarca kanatlı hayvan telef oldu. Erciş ve Muradiye İlçesi'nden giden itfaiye ekibi, bataklık nedeniyle yanan alana yaklaşamazken, yangın kendiliğinden söndü.
Yangın Muradiye İlçesi'nin Ünseli Beldesi'nin Van Gölü kıyısındaki sazlıklarında meydana geldi. Belirlenemeyen bir nedenden dolayı 3 bin metrekarelik alanda çıkan yangın için Erciş ve Muradiye İlçesinden itfaiye ekipleri bölge geldi. Fakat ekipler bataklık nedeniyle yanan alana ulaşamadı. Yaklaşık 2 saat süren yangın kendiliğinden sönerken, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü'nde görevli Milli Parklar Mühendisi Ercan Özcan, yanan alanda onlarca kanatlı hayvanın telef olduğu söyledi.

YAKMANIN CEZASI DÖNÜM BAŞI 30 BİN TL


Yangının köylüler tarafından yakılmış olabileceğini ileri süren Özcan, “Fakat burayı yakmanın cezası dönüm başı 30 bin TL'dir. Şu an yakan şahıs veya şahıslar yok. Köylüler bunun farkında değiller. Köylü vatandaşlar şunu iyi bilsinler doğal alanları yakmanın 30 bin TL cezası var. Lütfen buraları yakmasınlar. Yabani kuşların üreme dönemi, kaç tane kuş türü, kaç dönüm doğa alanını yaktıklarını ve zarar verdiklerinin bilincinde değiller” dedi.
Birçok kanatlı hayvan ve bunların yuvalarının yok olduğunu belirten Özcan, köylülerin bu konularda dikkatli davranmalarını istedi. Özcan, “Sadece doğal olarak yangın kendisi durdu. Eğer durmasaydı tamamen yanacaktı. Üreme dönemi olduğu için kontrol amaçlı olarak geziyorduk. Yangını görünce hemen olay yerine geldik. Ama maalesef hiçbir şey yapamadık, iyi ki kendisi söndü. Bataklık olduğu için hiçbir araç giremedi” dedi. Özcan ve beraberindekiler daha sonra yanlarında getirdikleri çizmeleri giyerek yangın yerine gidip incelemelerde bulundu.

 

Editör: TE Bilisim