Van'da çeşitli nedenlerle yaşadıkları bölgelerden başka bir yere yerleşen vatandaşlar için geliştirilen ‘Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Teknik Destek Projesi’ kapsamında verilecek eğitimlere başvuru süresi başladı. 

 

Van'da farklı nedenlerle yerinden edilmiş kişilere yönelik hazırlanan ve 2 bin kişinin iş sahibi olmasının planladığı 2 milyon 500 bin avro bütçeli proje, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse ediliyor. Yerinden edilen kişilerin temel hizmetlere erişimde eşit hale gelmelerinin, sosyal, ekonomik şartlarının ve kapasitelerinin geliştirilmesinin amaçlandığı proje kapsamında 27 farklı branşta 700 kişiye mesleki eğitim, bin 300 kişiye de teknik eğitim verilecek. 

 

‘HEDEF MESLEKİ EĞİTİMLE İSTİHDAM’

Mesleki ve teknik eğitim programlarına başvuruların başladığını ve 27 Şubat 2015'e kadar devam edeceğini bildiren Van Valiliği Avrupa Birliği Proje Koordinasyon Merkezi Uzmanı Semiha Çiğdem Ökten, mesleki eğitim kurslarına katılmak isteyenlerin yerinden edildiklerini belgelemeleri gerektiğini bildirdi. Bunun yanında 15 yaşını dolduran ve en az 6 aydır Van'da yaşayan okuryazar bütün vatandaşların mesleki eğitim programlarına katılabileceklerini aktaran Ökten, “Katılımcılara ders saati başına, yol giderleri ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaları için cüzzi bir ödeme yapılacaktır. Mesleki eğitim programları kentin ihtiyaçları değerlendirilerek belirlendi. Hedefimiz mesleki eğitimle kalifiye olan insanların istihdam edilmesini sağlamaktır. Kontenjanlarımızı da bu amaçla hazırladık. İstihdam edilmesini sağlayabilecek oranda kişilerin mesleki eğitim almasını sağlayacağız. Sertifikasını alan insanların bir işe yerleşmesi bizim için çok önemli.” Dedi. 

 

ŞUANA KADAR 2 BİN BAŞVURU

Proje Mesleki Eğitim Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli ise, projenin yerinden edilen insanların mesleki ve teknik eğitimlerle sosyal hayata entegrasyonlarının sağlanması açısından çok önemli olduğunu belirterek, şu ana kadar 2 bine yakın kişinin müracaat ettiğini söyledi. Başvuru süresinin ardından şeffaf bir yöntemle eğitimlere katılmaya hak kazanan insanların 3 aşamalı bir değerlendirmenin ardından belirleneceğini vurgulayan Derebeyli, hedeflerinin ulaşabilecekleri en geniş alana ulaşarak insanların istihdam edilebilirliliğini arttırmak olduğunu söyledi.

 

 

Editör: TE Bilisim