Yavrular, bir süre bakıldıktan sonra proje kapsamında isteyen çiftçilere verilecek. YYÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Temur, keçilerin en büyük özelliğinin bol süt ve genellikle ikiz yavru doğurmaları olduğunu söyledi.
YYÜ tarafından iki yıl önce başlatılan proje kapsamında Van’a getirilen anavatanı İsveç olan Saanen keçileri, ilk yavrularını verdi. Çanakkale’den getirilen 4 erkek Saanen keçisi ile çiftleştirilen yerli ırk keçiler 40 yavru dünyaya getirdi. Yavrular, istek doğrultusunda bu yıl çiftçilere verilecek. Saanen keçilerinin en büyük özelliğinin ikiz yavru doğurup bol süt vermesi olduğunu belirten YYÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Temur, keçilerin bölge çiftçisine büyük ekonomik yarar sağlayacağını söyledi.

 

DAHA ÇOK SÜT HEM DE İKİZ DOĞURUYOR

 

Yrd. Doç. Dr. Temur, “2 yıl önce getirdiğimiz Saanen tekeleri ile mevcut keçilerimizi çiftleştirdik. Ve bu yıl ilk yavrularımızı aldık. Aldığımız yavrular yüzde 90 Saanen keçisi özelliği taşıyor. Saanen keçileri bizim buradaki coğrafya şartlarına çok elverişli hayvanlar. Bizim yaptığımız araştırtmalar sonucunda da yerli keçilerimize göre Saanen oğlaklarımız daha sağlıklı ve daha çabuk büyüyorlar. Buradaki amacımız bu proje kapsamında yetiştirdiğimiz Saanen keçilerini çiftçimize kazandırmak. Çünkü Saanen keçileri hem daha çok süt veriyor ve doğumda da büyük oranda ikiz yavru doğurabiliyorlar. Bu yıl talep gelirse çiftçilere damızlık Saanen keçisi vereceğiz” dedi.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim