Turistler tarafından tatil bölgesi olarak görülen Türkiye'de yükselen sıcaklıkların ardından akın başladı. Genellikle her yaz sezonunda deniz kenarlarını tercih eden turistler bu kez tatil anlayışını başka bir yöne çevirdi. Van'a akın eden İranlı turistler gündemin dikkatini çekti.

TATİL ANLAYIŞI DEĞİŞİYOR

İran ile sınır halinde olan ilimizde yoğunluk oluşturan turistler, kültür, doğal güzellikler, tarihi yapılar, plajlar ve yeme - içme kültürü açısından zengin buluyor. 2023 yılında tatil yerine dönüşen Van, ekonomik bakımdan uygun olması ise İranlı turistleri etkiliyor. Newroz dönemlerini asla kaçırmayan İranlı turistler sokaklarda dolup taşmaya devam ediyor.

Gününün büyük bir kısmını plajda, otelde ya da AVM'lerde geçiren İranlı turistler, Van'da bulunan kültürü oldukça sevmişe benziyorlar. Cumhuriyet Caddesi'nde yer alan heykeller, oturma alanları ve seyyar satıcılar tatile renk katıyor. Turistlerin yeni tercihi Van, sosyal medyada "Tatil anlayışı değişti, Antalya'ya rakip çıktı!" gibi yorumlara sebep oldu.

VAN'DA TURİST AKINI DEVAM EDİYOR

İranlıların en sevdiği aktivitelerden birisi olan alışveriş ise bazı zamanlarda ticarete dönüşebiliyor. Giyim - kuşam ve aksesuar mağazalarından çıkmayan İranlı turistler genellikle kendileri için bir alışveriş yapmıyor. Ülkelerine döndüklerinde satabilmek adına alınan mücevherler ile tatil masraflarını en aza indiriyorlar. Van'da bulunan mağaza işletmecisi Veysel Doğan ise İranlı müşterileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Veysel Doğan "Pandemi döneminde yaşamış olduğumuz ekonomik buhranın etkilerini halen hissediyoruz. Neyse ki, İran’dan gelen misafirlerimiz sayesinde iş yapar duruma geldik. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sorunlarla mücadele etmek bizi bu kadar zorluyorken, gelen İranlıların buradan alışveriş yapması, ayakta durabilmemize vesile oluyor.” şeklinde ifadelerini belirtti.

Yargıtay DEM Parti için harekete geçti! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti!

İRANLILARIN BULUŞMA NOKTASI

Gece saatlerinde ise şehirde genellikle İranlı turistler kalıyor. Tahran sokaklarını andıran Van, turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Seyyar satıcıların dizilmesiyle birlikte serinleyen hava İranlı turistleri cezbediyor.

İranlı turistlerin gelmesiyle gelir kapısı genişleyen esnaflar durumdan memnun olurken, kurumsal mağazalar, işportacılar ve birçok esnafın tabelalarında Farsça kelimeler de yer alıyor. İran'da konser yakalamak çok zor olurken, sanatçılar ile Van'da buluşma sağlayabiliyorlar.

Kaynak: KARAR.COM