1265 - İlk İngiliz parlamentosu toplandı.

 

1199-1216 yıllarında İngiltere Krallığını Yurtsuz John (John "Lackland") yönetti. Baronlar John’a karşı ayaklandılar. Sonuçta Yurtsuz John, baronlarla anlaşmayı kabul etti ve onların istedikleri Magna Carta Libertatum (Büyük Hürriyet Fermanı) isimli belgeyi 15 Haziran 1215 tarihinde imzaladı.

Magna Carta Libertatum’da birçok hüküm olmakla birlikte, malî hukuk bakımından bizi burada asıl ilgilendiren hüküm Fermanın 12’nci maddesinde yazılıdır. Bu maddeye göre, üç eski feodal vergi hali dışında Kral, Magnum Concilium’un rızası olmaksızın vergi ve yardım toplayamayacaktır.

Yani bu madde ile “vergiye rıza (consent to taxation)” ilkesi veya “temsilsiz vergi olmaz (no taxation without representation)” ilkesi kabul edilmiş oluyordu.

Yurtsuz John’un yerine Henry III geçti (1216-1272). Simon de Monfort 1264’te Henry III’ü yendi ve onu hapsetti. Simon de Montfort 1265’te Magnum Concilium’a katılmak üzere her kontluktan iki şövalye ve her şehirden iki temsilci gönderilmesini istedi.

Böylece Magnum Concilium’da (Parlâmentoda) baronlar, kontlar ve ruhban sınıfı dışında şövalyeler ve şehirler de, yani halk da, temsil edilmeye başlandı

 

1895 - Darülaceze kuruldu.

 

1895 yılında padişah II. Abdülhamit'in fermanı üzerine Okmeydanı'nda 27.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.

Bir idare binası, sekiz aceze dairesi, çocuk yuvası, revir ve hastane, cami, kilise, sinagog, iş ocakları, aş ocağı, fırın, hamam, çamaşırhane, gasilhane, berberhane, hemşire ve bakıcılar için personel lojmanları, rehabilitasyon merkezi, hayvan kesimhanesi, demirbaş eşya deposu, kuru gıda ambarı, yaş sebze ve meyve muhafaza deposu, buzhane gibi üniteleri içine alan 20 binadan oluşmaktadır.

 

1918 - Midilli Kruvazörü, İmroz açıklarındaki mayınlara çarparak battı.

I. Dünya Savaşı'nın başında, 11 Ağustos 1914'te İngiliz filosunun izlediği Almanların Goeben ve Breslau gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçmiş ve ilkine Yavuz ikincisine Midilli adı verilmişti.

 

1921 - TBMM'nin oluşumunun ardından, 23 maddelik ilk anayasa Teşkilatı Esasiye kabul edildi.

 

1923 - Türkiye Büyük Millet Meclisi, gizli oturumunda Elcezire bölgesinde bir İstiklal Mahkemesi kurulması kararı aldı.

 

1936 - Sinemaların esas filmle beraber bir de "öğretici film" göstermek zorunda olduğuna ilişkin yasa çıktı.

 

1942 - Askerlik süresi üç yıla çıkarıldı.

 

1961 - Londra Konferansı'nda Kıbrıslı Rumlar, federal yönetim tezini reddetti. Bunun üzerine Kıbrıs Türk toplumu temsilcileri konferanstan çekildi.

 

1990 - Kara Ocak, Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliam.

 

20 Ocak Katliamı, 1990 Ocak’ının 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan’nın başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliama Kara Ocak denmesinin asıl nedeni Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti talepleri ile alakalıdır.

Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında büyük bir Azeri topluluğu tepki gösterdi ve “Ermeniler Dışarı” sloganları atarak yürüyüşler tertiplediler. Buna misilleme olarak Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azeri kovuldu.

13 Ocak 1990'da başlatılan Bakü Katliamını durdurmak iddiası ile Sovyet Ordusu Bakü'ye girerek isyanı kanlı bir biçimde bastırdı. Sovyet birlikleri, 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye giderek 143 kişiyi öldürdü.

Sovyet Ordusunun sert müdahalesi Azeri halkında büyük tepkilere sebep oldu. Bu bastırma protesto eden Azerileri cezalandırmaktan öte, artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine bir göz dağı niteliğindeydi.

Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da, diğer Sovyet cumhuriyetlerinde de olduğu gibi, milliyetçilik akımını ve bağımsızlık talebini hızlandırarak, Azeri halkında Sovyet yönetiminin topluca reddine neden oldu ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı. 

 

2007 - Hrant Dink'in öldürülmesi olayının zanlısı Ogün Samast, Samsun'da yakalandı.

Editör: TE Bilisim