Bu yıl 3 milyon 36 bin 945 üniversite adayının katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8 ve 9 Haziran'da gerçekleşecek. Hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için ter dökecek öğrencilere kaygılarını önlemek için son önerilerde bulunan Final okulları Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Mahfuz Altun Sınav için en kritik döneme giriliyor. Sınava girecek genç arkadaşlarımızın unutmaması gerekir ki sınav sürecini son düzlük belirler. Sınava ilk defa girenler zaman ve stres kontörlerinin yönetiminin iyi değerlendirilmesinin gerektiğini vurguladı.                                 

2024-YKS SÜRECİNDE “SON FİNALE DOĞRU”

  • Sınav için en kritik döneme giriliyor. Sınava girecek genç arkadaşlarımızın unutmaması gerekir ki sınav sürecini son düzlük belirler. Sınava ilk defa girenler geçen yılın sonlarından itibaren; mezunlar ise 2 ya da daha fazla yıldır ellerinden geldiği kadar YKS hazırlıklarını sürdürüyorlar. Bu hazırlık aşamaları iyi ya da kötü nasıl geçmiş olursa olsun sınava kalan özellikle son 1 haftalık zaman dilimi çok önemlidir. Hem akademik hem de psikolojik/ mental olarak yararlı geçirilen son 1 haftanın sınava ekstra olumlu yansımaları olmaktadır. O yüzden bu süreçte "Zaman Yönetimi, Stres Yönetimi ve Deneme Çözme Stratejileri" gibi konularda bazı detaylara değinmek istiyorum:

ZAMAN YÖNETİMİ:

Sınava ilk kez girecek arkadaşlarımız için ilk önerim, sınavda zamanı iyi kullanmalarıdır. Daha önce ÖSYM tarafından yapılan resmi bir sınava girmemiş, ilk kez bu merkezi sınava girecek arkadaşlarımızın çoğu için en büyük sorun sınav anında zamanın nasıl geçtiğini anlayamamaları ya da "saate bir baktım son on beş dakika kalmış" gibi sorunlar ile karşılaştıklarıdır. Zaman yönetimi için arkadaşlarımızın bu günlerde hatırlamasında fayda olacağını düşündüğüm şu uyarıyı da yapmam çok yerinde olacaktır: Sizler girdiğiniz sınavlarda sorulan soruları çözebilme potansiyeli olan insanlarsınız ancak bu sınavlarda ÖSYM'nin sizleri farklı açılardan değerlendirdiği aklınızın bir köşesinde hep olmalıdır.

STRES KONTROLÜ:

“İçerisinde kolay gibi görünen ama çözerken sizi düşündüğünüzden fazla zorlayacak tarzda sorularla karşılaştığınızda çözemezseniz bırakıp başka bir soruya geçebilecek misiniz yoksa çözmeye devam mı edeceksiniz? Daha önceleri deneme çözerken izlediğiniz stratejiye sadık kalıp kalmayacağınız, bir soruyu çözerken tereddüt ettiğinizde dört yanlışın bir doğruyu götürüp götürmediği durumu hatırlayıp işaretleme ya da işaretlememe için ne karar vereceksiniz?” gibi önemli ölçümler değerlendirilecektir. Bu yüzden sınavın sizlerin sağlık durumunuzdan daha önemli olmadığını fark edin ve bu durumu önümüzde kalan süre içerisinde bol bol kendinize hatırlatın. Bunu yaparsanız sınav anında daha sakin daha kontrollü bir şekilde sınavı çözebilirsiniz…

DENEME ÇÖZME STRATEJİLERİ:

Haziran ayı içerisinde mümkün olduğu kadar çok deneme sınavı çözmek, hâlâ hata yaptığın konuların telafisini yapmak, mümkün olduğu kadar çözeceğiniz testleri süre ile çözmek gerekir. Uyku, çalışma ve deneme sınavlarınız için belli bir düzen kurmalısınız. Mesela denemeler için aynı saatte kalkıp aynı saatte başlamak önemlidir. Tıpkı gerçek sınav gibi 10:15' te başlatarak çözmeniz çok yararlı olur.

Deneme çözerken şu ayrıntıyı da geçmemeniz gerekir. Sınavda kolunuzda saat olmayacak o yüzden deneme çözerken mümkün olduğu kadar saati duvar saati üzerinden kontrol ederek çözmeniz ve kalem olarak ise kurşun kalem kullanmanız sizin stresli sınav anında rahat etmenizi sağlayacak hususlardandır.

Son haftada sıfırdan yeni konu çalışmak kafanın karışmasına neden olabilir. Bu yüzden zamanını ağırlıklı olarak soru çözümüne ve daha çok deneme çözmeye ayırman iyi olacaktır diyebiliriz. Yeni konu çalışmak yerine önceden çalıştığın konularını güçlendirme çalışmalarına ağırlık vermelisin. Örneğin ezber gerektiren AYT Fen ya da AYT Edebiyat konularında, konu anlatımlı kitaplara ve daha önceden o konuyu çalışırken aldığın notlarına göz gezdirerek bilgilerini tazelemen iyi olacaktır. Kendi notlarını tekrar etmen hatırlamanı çok daha kolaylaştırır. Sürekli deneme çözerken "Hiç konu çalışmıyorum çalıştıklarımı unutuyorum." diye asla stres yapma.

Bölüm denemesi çözmek bu süreçte konu tekrarı adına çok faydalıdır. Bolca bölüm denemesi çözerek hem unuttuğun soru tiplerini hatırlayabilir hem de bildiğini zannettiğin bir konuda bile yeni bilgiler öğrenebilirsin. En değerli soru yanlış yaptığın sorudur. Karşına çıkıta yapamadığın, yapsan bile mantığını tam olarak zihninde oturtamadığın her soruya sınavda çıkabilecek bir soru gibi yaklaşarak çözümünü çok iyi öğrenmelisin. Senin için son hafta her gün, sınav günü gibi olsun. Sene içinde sabahladığın, sabah güneş doğmadan kalktığın ya da yemek yemeye fırsat bulamayarak hızlıca atıştırıp ders çalıştığın olmuştur. Sınav sabahı uygun bir saatte uyanıp güzel bir kahvaltı ile sınava gideceğini biliyorsun.

O zaman bunun provasını da son hafta yapmaya ne dersin? Çünkü prova sadece deneme sınavları ile değil hayatının rutini sınav gününe uydurmak için de yapılmalıdır. Son hafta uyku ve beslenme düzenini sınav gününe uygun olacak bir şekilde oturtman gerekiyor. Aynı şekilde sabah kahvaltını yaptıktan sonra bir deneme çözmen de bu rutini oluşturmana katkıda bulunacaktır. Zaten gittiğiniz kurslarda ya da okulunuzda seri denemeler yapılmaktadır. Mutlu sona çok az kaldı sevgili gençler. Genelde adaylar son günlere girerken kalan sürenin azlığı ile heyecanlanabiliyor…

Ama bu noktada hatırlatmak istediğimiz bir şey var. Kalan günlerin azlığı değil, geçen günlerin çokluğu. Sene içinde adım adım ilerledin. Her okuduğun konudan, her gördüğün sorudan, her girdiğin denemeden bir şeyler öğrendin. Evet, zaman zaman yoruldun, ara verdin, bunlar çok normal şeylerdi. Buna karşılık yeri geldi gerçek bir şampiyon gibi çalıştın. Sınava girdiğinde de normal bir deneme sınavından farksız olduğunu göreceksin ve öğrendiğin tüm bilgiler sana yardım edecek.

Öğrenciler dikkat! YÖK'ten ücret uyarısı! Öğrenciler dikkat! YÖK'ten ücret uyarısı!

SON OLARAK;

-Sınavın son haftası her sabah geç kalkmaya alışan bir kişi sınav günü de sınava geç kalabilir.

-Sınavın son haftası her gün deneme çözmeyen öğrenci antrenmanlı olmayacağı için sınav günü önüne konulan kitapçığı yadırgayabilir.

-Uzun zamandır ve özellikle son hafta "paragraf" sorusu çözmeyen öğrenci sınav günü paragraf sorularının arasında kaybolup gidecektir.

-Sınavın son haftası uzun zamandır dinleyip çalışmasına rağmen bir verim alamadığı konularda ısrarcı olmak öğrencide hem yetersizlik duygusu yaratır hem de bildiği konulardan da şüphe duymasına yol açar. Bunun yerine çok iyi ya da az bilinen konuların soru çözülerek zihinde cilalanması daha doğru olur.

-Sınavın son haftası çok fazla kaza riski taşıyan aktiviteler (halı saha maçı, yüzme, dövüş sporu vs) yapan öğrencinin yaşayacağı herhangi bir fiziksel sorun hafta sonu yapılacak sınavı doğrudan kötü etkileyecektir.

-Sınavın günü önceki günlere göre çok farklı bir kahvaltı yapıp sınava giden öğrencinin midesi bu durumdan olumsuz etkilenip rahatsızlık yaratabilir.

-Sınavın son haftası kendisini negatif etkileyen insanlar ile iletişim kuran ve morali bozulan öğrenci sınavdan önce mental anlamda sorunlar yaşayabilir.

Sen de şimdiden çok güzel sonuçlar alacağını hissetmeye başlamalısın. Senin için çok güzel ve verimli bir son hafta olmasını diliyorum.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ