ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Son 20 yılı genel anlamda kurak ve su kaynaklarını tüketerek geçiren Van’da yıllar süren yağışsız mevsim geleneği bu yıl bozuldu. Geçtiğimiz yıllarda kentin büyük sorunu hale gelen ‘su’ sorunu konusunda bu yıl umut veren yağışlar gerçekleşti. Kışı geçtiğimiz kışlara göre nispeten daha yoğun karlı geçiren, Mart ayından bu yana yağışların durmadığı Van yağış rekoru kırıldı. Mart ayında son 21 yılın, Mayıs ayında ise son 24 yılın yağış rekorunu kıran Van, Karadeniz Bölgesi’ni aratmazken yağışlarla birlikte su seviyesi ciddi oranda arttı. Hem Van Gölü’nün hem de barajların da faydalandığı yağışlar kenti mutlu ederken her değerlendirmesinde kentin su yönetimi konusuna dikkat çeken Van YYÜ’lü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu bir kez daha yağışları değerlendirme konusuna dikkat çekti. Kentin bol yağışlı sezonlarda suyu kontrol etme konusunda adımlar atması gerektiğine vurgu yaparak gelecek yıllardaki yağışsız sezonlarda sıkıntının büyük olabileceğini ifade etti.

ALAEDDİNOĞLU: SON AYLARDAKİ YAĞIŞLAR HAVA ADINA ÇOK ÖNEMLİ

Şehrivan’a konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van’ın yağışlarla birlikte hayat bulduğunu dile getirerek, “Van’da su iyi yönetilmeli ve kentin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlar geliştirilmeli” dedi. Alaeddinoğlu, Van’ın yağış rekoru kırmasına konusu ile başladığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “Dünyada yine sıcaklık rekorları kırılacak. Ancak bizim içinde bulunduğumuz havza şanslı. 2024 yılında şanslı bir yıl geçiriyor. 2024 yılı itibarıyla Ocak ayı hariç Şubat’ın sonlarında başlayan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Van Gölü Havzası uzun yıllık periyotlar dikkate alındığında yağış rekorları kırıyor.”

DAHA ÖNCEKİ MAYISLARDA BU KADAR YAĞIŞ GÖRÜLMEDİ

“Havzayı düşündüğünüzde özellikle yağış maksimumu var. 35 yıllık ortalama verileri dikkate aldığımızda geçmişte Ekim ve Kasım ayı ortalaması 100 milimetre civarındaydı. Mart ve Nisan ortalaması da o civardaydı. Mayıs ayında bu kadar yağış düşmezdi. 120 milimetrelik bir yağış oldu. Bu ciddi bir yağış. Bir rekor kırıldı. Havza bu 3 ayda sürekli yağış rekorları kırdı. Bu havza adına çok önemli bir gelişme” ifadelerini kullandı.

 

VAN GELECEK YILLADA BU KADAR YAĞIŞ ALMAYABİLİR!

Alaeddinoğlu, havzanın kapalı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “2024 yılı havza açısından sorunsuz bir yıl olarak kaydedilebilir ama diğer taraftan bu durumun sürdürülebilir olup olmadığını unutmamak lazım. Her yıl Van’a bu kadar yağış düşer mi? Bilmiyoruz. Baktığımızda bazı yerlerde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ya önümüzdeki yıllar kurak geçmeye başlarsa ne olacak? Bu defa da kuraklığı mı konuşacağız? Bir taraftan düşen yağış çok değerli ve anlamlı. Hem içme suyu açısında, hem tarım ve hayvancılık için. Ama havzanın kapalı olduğu unutulmamalı.”

Nepal'deki uçak kazasında pilot, nasıl sağ çıktı?İşte detaylar... Nepal'deki uçak kazasında pilot, nasıl sağ çıktı?İşte detaylar...

VAN KAPALI BİR HAVZADA YER ALIYOR, SU İÇİN YAPISAY REFORMLARA İHTİYACI VAR!

Kentte yapısal reformların geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Alaeddinoğlu, “Kapalı havzada su kesinlikle yönetilmeli. Düşen her damla yağışın kıymeti bilinmeli. Suyun tekrar kullanılmasını sağlayacak yapısal reformlara ihtiyacımız var. Alanı yönetmek zorundayız. Suyu yönetmek zorundayız. Aksi taktirde yağış aldığımız için seviniriz ama önümüzdeki yıllarda yağış almazsak sorunlar yaşarız. Kapalı havzanın suyunun kendi kaderine bırakılacak bir durum değil. Bol yağış düştüğünde bunu kullanmalıyız, az yağış düştüğünde de insanların ihtiyaç duyduğu yapısal reformları geliştirmeliyiz” diye aktardı.

VAN’IN SUYUNU YÖNETMESİ GEREKİYOR!

Alaeddinoğlu, havzaya düşen yağışın yönetilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Havza kapalı bir havza. Bunun farkında olmalıyız. Kapalı havzanın getirdiği bir sürü dezavantaj var. Bunun farkında olmalıyız. Dışardan su alamayız. Havzaya düşen yağışı yönetmeliyiz. Bol yağış olduğunda sorun yok diye bir tarafa çekilemeyiz. Bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yılların da yağışlı olacağını bilemeyiz. İklim değişikliğinin en önemli sonucu belirsizliktir. Bir yıl yağış düşebilir, 5 yıl hiç yağış düşmeyebilir. Bütün bunlar iklim değişikliğinin sonuçlarıdır. Van’da 1 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Burası ticarete konu olan bir yer. Bütün bunları düşünerek adımlar atmak zorundayız.”

Editör: Necmettin Dursun