Kar yağışıyla beraber her yıl yolu kapanan ve çileye dönen Bahçesaray yoluna kar tünellilerinin yapılması için DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yazılı soru önergesi vererek konu meclis gündemine taşıdı.

“KAR YAĞIŞINDAN DOLAYI YÜZLERCE YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANIYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na, Sorulan önergede, “Van ilinde etkili olan kar yağışından dolayı yüzlerce yerleşim yerinin yolunun ulaşıma kapatıldığı belirtilmiştir. Geçmişte 2009- 2017 yılları arasında en az 5 kez yaşanan çığ olayları ile 4-5 Şubat 2020 tarihinde 42 yurttaşımızın hayatını kaybettiği çığ faciası düşünüldüğünde, ağır kış koşullarına yönelik alınması gereken tedbirler hayati değerdedir. Çünkü sert iklimsel özelliklere sahip kentimizin topoğrafyası dağlık ve eğimli olduğu gibi çığ dağılımı haritasında da riskli bölgeler arasındadır. Çığ oluşumu konusunda 28-45 derecelik eğim aralığı en kritik değerleri ifade ederken Van’da bulunan dik ve çıplak yamaçlarda eğimin 28 derecenin üstünde olduğu bilinmektedir. Özellikle kış mevsiminin başlamasıyla Van – Bahçesaray yolunda görmezden gelinemez bir çığ tehlikesi söz konusudur.” Denildi.

“İLÇE SAKİNLERİ CİDDİ BİR EKONOMİK KAYBA UĞRUYOR”

Kar yağışının başlamasıyla Bahçesaray’la ulaşım imkânı veren yollar da kapanırken ilçeyle bağlantının kesildiğini ifade eden Sayyiğit, “İlçe sakinleri ciddi bir ekonomik kayba uğrarken gıda fiyatları da bundan etkilenmektedir. Bahçesaray’ın aylarca dış dünyadan izole olmasının en temel sebebi, ulaşım ve erişim tedbirlerinin alınmamasıdır. Çünkü 110 kilometrelik virajlı ve eğimli Van – Bahçesaray yolunda sıklıkla çığ düşerken sonbaharda sel oluşabilmektedir. Buna yaşanan can ve mal kaybı da eklendiğinde kalıcı bir çözümün gerçekleştirilmesi gerektiği ortadadır. Her ne kadar Karabet Kar Tüneli yapılmışsa da bunun Van-Bahçesaray yolundaki sorunları ortadan kaldırmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte tünelin ihale şartlarında belirtilen yere yapılmadığı da tartışılagelmektedir. Çünkü 2012 yılında yüklenici firma tarafından 51 milyon 798 bin 300 TL bedelle iki tünelin çığ riski en yüksek noktalara yapılması planlanmasına rağmen ihale şartnamesinin gerekleri yerine getirilmemiştir.”

SAYYİĞİT: MEVCUT KAR TÜNELLERİ YETERSİZDİR

Mevcut kar tünelinin çığ riskinin ve eğimin az olduğu söyleyen Sayyiğit, “Tapu ve harita bilgilerine göre tünellerin karayolları ekiplerince de ihale şartnamesinde belirtilen çığ riski olan noktalara değil de 26’ncı kilometreye yapıldığı belirtilmektedir. 4-5 Şubat çığ felaketinin yaşandığı yerin de buraya yakınlığı düşünüldüğünde ortada ciddi bir ihmalkarlığın, usulsüzlük ve yolsuzluğun olduğu anlaşılmaktadır. Kamuoyu baskısına ve yurttaşların taleplerine rağmen bunun telafi edilmesi amacıyla bugüne kadar hiçbir adım atılmamıştır. Bununla birlikte Gevaş ile Bahçesaray arasında yapılacağı belirtilen tünel konusunda da bir gelişme yaşanmamıştır. Kar tünellerinin yapılması bir ihtiyaç olduğu kadar çığı önlemek amacıyla çıplak yamaçların ağaçlandırılması, teraslama, kar çitleri ve perdeleri, erken uyarı sistemi vb. tedbirler de gerekmektedir. Bu sebeple seçim bölgem Van’da ağır kış koşullarının kendini gösterdiği bugünlerde somut adımların atılması elzemdir.” İfadelerini kullandı.

“ÇIĞ RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU YERLER NERELERDİR?”

Milletvekili Sayyiğit, Bakan Uarloğlu’nun cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: “Van ilinde soğuk ve uzun kış mevsiminin başlamasıyla birlikte alınan tedbirler nelerdir? Sert iklimsel koşullara yönelik hazırlıklar ne zaman başlanmıştır? Van’da çığ riskinin olduğu yerler haritalandırılmış mıdır? Çığ riskinin yüksek olduğu yerler nerelerdir? Söz konusu çığ bölgelerine yönelik hangi tedbirler alınmıştır? Van’da yaşanabilecek herhangi bir çığ olayının felakete dönüşmemesi amacıyla hangi tedbirler alınmıştır? Çığ riskini azaltmaya dönük yapılan çalışmalar nelerdir? Arama-kurtarma çalışmalarında eksikliklerin yaşanmaması için atılan adımlar nelerdir?”

Vanlılardan damlarda biriken kararları temizlemek için yeni yöntem! Vanlılardan damlarda biriken kararları temizlemek için yeni yöntem!

“KAMU ZARARI, YÜKLENİCİ FİRMADAN TANZİM EDİLMİŞ MİDİR?”

2012 yılında Van- Bahçesaray yolunda kar tünelleri için yapılan ihalenin şartlarının yerine getirilmediği doğru mudur? İki tünel için belirtilen ihale bedelinin akıbeti nedir? Bahçesaray yolunda kar tünellerinin eksik ve yanlış yere yapılmasına yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kamu zararı, yüklenici firmadan tanzim edilmiş midir? Van-Bahçesaray yolunda yaşanan çığ felaketiyle ilgili başlatılan soruşturma hangi aşamadadır? Soruşturma esnasında hangi ihmal ve eksiklikler belirlenmiştir? Van’ın Gevaş ile Bahçesaray ilçeleri arasında herhangi bir tünel yapımı projesi var mıdır? 2018 yılında Gevaş-Bahçesaray yolunda yapılacağı sözü verildiği belirtilen tünelin yapılması için adım atılacak mıdır?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ