ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ  

Son 21 yılın yağış rekorunun yaşandığı Van’da yoğun bahar yağışları etkili olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aydan bu yana yağışların aralıksız sürdüğü Van’da her yağışta kenti adeta su alıyor. Her yağışta altyapı sorunu tekrar tekrar ortaya çıktığı kentte bu yetersizlikten dolayı en ufak yağışta bile caddeler, sokaklar, geçitler sular altında kalıyor. Son haftalarda etkili olan bu yağışlar sonrası kentin altyapı yetersizliğindeki gerçeklik kentin en büyük gündemlerinden birisi oldu. Birkaç gündür aralıklarla devam eden sağanak yaşamı olumsuz etkilerken, iş yerleri su altında kaldı, sürücüler ise zor anlar yaşadı. Her yağmur yağdığında büyük bir su birikintisinin oluştuğu, civardaki dükkânların su aldığı kentin dört bir yanında hayrete düşüren manzaralar görüntülenirken, sürekli olarak kentin alt yapısı ve üst yapısı ile ilgili çalışmaları ile gündem yaratan İnşaat Yüksek Mühendisi ve Afet Yönetimi Uzmanı Faruk Görünüş, Van’ın altyapı sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini dile getirip kenti özellikle de belli noktalar konusunda uyardı.

GÖRÜNÜŞ: HER YAĞMUR YAĞDIĞINDA VAN’I SEL ALIYOR

Görünüş, Van’da nüfusla ilintili olarak altyapı sorununun da büyüdüğünü dile getirerek, “Van’da son 10 yılda nüfus önemli derecede arttı. Bu nedenle normal şartlarda altyapı kanalizasyon ve yağmur suyu boru çapı hesabı yapıldığında burada nüfus önemli bir etkendir. Yapılaşma ne kadar artarsa yağmur suyu o kadar çok toplanıp yağmur suyu hatlarına basılır. Bir boş arazi düşünün buraya yağmur yağdığında toprağın yapısına göre bu suyun büyük bir bölümü yeraltına sızar. Ama her yerde çatı olduğunu düşünün, bu defa yağmur suyu çatılardan borulara, buradan da yağmur suyu hatlarına aktarılır. Nüfus 300 bin iken yapılan altyapı hatlarında 400’lük bir boru seçilmişse bu nüfus eğer 1 milyonun üzerine çıkmışsa bu 400’lük boru çapı artık yetersiz gelir ve bu boru çaplarının büyütülmesi gerekir. Çok uzun zamandır Van’ın ana caddelerinde ve ara sokaklarında bulunan altyapı hatları değiştirilmedi. Değiştirilmediği için de bu boruların kapasitesi artık yağan yağışlara yetmemektedir” dedi. 

GÖRÜNÜŞ, ESKİ EMNİYET KAVŞAĞI’NA ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKTİ

Eski Emniyet Kavşağında sürekli meydana gelen soruna dikkat çeken Görünüş, “Özellikle Eski Emniyet Kavşağı’na dikkat çekmemin önemli bir sebebi var. Dün suyun orada neden biriktiğini anlamak için oraya gidip incelemede bulundum. Stadın yanından caddeye gelen bir yağmur suyu hattı var. Bu hat da İpekyolu’ndaki ana caddeye bağlanıyor. Oradan da muhtemelen arıtma tesisine doğru gidiyor. Maalesef kentte birçok yerde kanalizasyon hatları ve yağmur suyu birlikte çalışıyor. Kentte özellikle böyle bir sıkıntı var. Normalde bu yasaktır. Kanalizasyon hattına yağmur suyu basılamaz. Birlikte çalışan bu hatların tespit edilmesi ve birbirinden ayrılması gerekir” ifadelerini kullandı. 

“KAPASİTESİ YETERSİZ VE SU RÖGARLARDAN TAŞIYOR”

Yerinde inceleme yapan Görünüş, izlenimlerini paylaşarak, “Emniyet kavşağında yaptığım incelemede su biriken alana gelen su yükü Maraş Caddesi’nden kaynaklanmadığını gördüm. İpekyolu Caddesi’nden de kaynaklanmıyor. Oradaki su tamamen Cumhuriyet İlkokulu’ndan İpekyolu’na gelen hattın kapasitesinin yetersiz olması ve dolayısıyla suyun rögarlardan taşarak söz konusu bu alana toplanmasından kaynaklanıyor. Burada yapılması gereken ilgili kurumların ivedi bir şekilde bu alanda boru çaplarını büyütmek şartıyla bir altyapı çalışması başlatmalarıdır” diye aktardı. 

“ORADAKİ EN BÜYÜK TEHLİKE ALTGEÇİT DUVARIDIR”

Görünüş, kavşakta meydana gelebilecek tehlikeye dikkat çekerek şunları söyledi: “Yağan ve taşan yağmur suyu İpekyolu Caddesi yol eğiminden dolayı altgeçit ile petrol istasyonu arasında birikmektedir. Burada da su yükseldiği zaman iş yerlerini su basıyor. Oradaki en büyük tehlike istinat duvarı yani altgeçit duvarıdır. Çünkü o altgeçit duvar kaplamasında mermer kullanılmıştır. Mermer ağır bir malzemedir. Bunlar su aldıkça mermer ile duvar arasındaki yapıştırıcı harç zarar görür ve mermer parçaları yola düşmeye başlar. Ve altgeçitten hızla geçen araçlar için bu durum büyük tehlike oluşturur. İlaveten altgeçit istinat duvarının petrol istasyonuna bakan tarafında biriken suyun aşağıya sızması da statik açıdan bu duvar için bir tehlike oluşturabilir. Bunun da incelenmesi ve araştırılması gerekmektedir.” 

“BU GÖRÜNTÜLER VAN’A YAKIŞMIYOR”

En ufak yağışta selin aldığı Van’a bu görüntülerin yakışmadığını dile getiren Görünüş, “Bahsi geçen bu alanda yoğun bir trafik akışı var. Yol yapımı esnasında asfalt altı dolguların yüzde 100 sıkışmasının teknik olarak mümkün olmamasından dolayı, bu suyun asfalt altına doğru sürekli sızması ve araç trafiği bu asfaltta çökmeler meydana gelebilir. Bunlar başlı başına bir problem. Belirttiğim gibi orada kritik bir nokta var o da altgeçittir. Dolayısıyla buranın bir an önce incelenmesi lazım. Nüfusu 2 milyona yaklaşan bir kentte yaşıyoruz. Bu görüntüler Van’a yakışmıyor. Hoş değil. Asfaltın yenilenmesi lazım çünkü çatlamış. Bahsi geçen sorunlu yer uzunluğu yaklaşık 200-250 metre civarında olduğu için bu alanın kazılıp altyapı borularının değiştirilmesi ve yeniden asfalt kaplamasının yapılması büyük bir maliyet oluşturmaz ve 20 gün gibi kısa sürede tamamlanabilir. Burada altgeçit ve bağlantı yolları da bulunduğundan trafikte de ciddi bir aksama oluşmaz” diye belirtti. 

ATM'de unutulan karttan para çekildi, Yargıtay 'basit hırsızlık' saydı ATM'de unutulan karttan para çekildi, Yargıtay 'basit hırsızlık' saydı

S A V E 20240509 084357

“ÖNLEM ALINMAZSA VAN’IN ALTYAPI SİTEMİ TAMAMEN ÇÖKEBİLİR”

Görünüş, önlem alınmadığı sürece kentin altyapı sisteminin tamamen çökebileceğini belirterek, “Van’ın şu an çözülmesi gereken en önemli sorunu kanalizasyon ve yağmur suyu altyapı sistemleridir. Kentin altyapı sorununun bir an önce çözülmesi lazım. Belediyeler ve Karayolları yapacakları yatırımlarda önceliği altyapıya vermelidir. Van, şu an nüfusu 300 bin iken yapılan altyapıyı kullanıyor. Van’ın nüfusu şu an 2 milyona yaklaşıyor. Belediyeler yapılara ruhsat verdiğinde artık yapının kanalizasyon bağlantı bedeline değil, yapıdan gelecek pis ve temiz suyun bu bağlanacak hattı nasıl etkileyeceğine bakmalıdır. Bütün sorunlar da zaten bundan kaynaklanmaktadır. Ana şebeke hattının kapasitesine bakılmadan yapı bağlantı izinleri verilmeye devam ederse kentin artan nüfusa ve yapılaşmaya bağlı olarak bir süre sonra altyapı sistemi tamamen çökebilir” dedi.

Editör: Necmettin Dursun