Çözüm süreci ile birlikte PKK’nın geri çekilmesi devam ederken, süreci takip etmek için Van kırsal kesimine giden izleme komisyonu üyeleri, bir grup PKK’lı ile karşılaştı. PKK'lılar Öcalan'ın talimatı ile geri çekildiklerini belirtirken, izleme komisyonu üyeleri yeni karakollar yapılmasını eleştirdi.


Abdullah Öcalan’ın talimatı ile 8 Mayıs'ta geri çekilme başlarken kurulan izleme komisyonları da çalışmalarını sürdürüyor. Geçen hafta Van Şırnak arasında bulunan Kato dağında incelemelerde bulunan heyet önceki gün Van’ın Çatak ilçesinde kırsal kesimde incelemelerini sürdürdü. Aralarında Mazlum-Der, Türkiye Barış Meclisi, İnsan Hakları Derneği, KESK Şubeler Platformu, Tutuklu Yakınları Derneği (Tuyad-Der), Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER), Göç Edenlerle Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der) temsilcilerinden oluşan 24 kişilik bir grup, önceki akşam saatlerinde bölgedeki çekilmeleri izlemek amacıyla, geçmişte sık sık çatışmaların olduğu Çatak İlçesi'nin kırsal kesimine gitti.

KISA SÜRELİ FOTOĞRAF ÇEKİMİNE İZİN VERİLDİ

İzleme komisyonu üyeleri kırsal alanda incelemelerini sürdürürken, geri çekilen 5 kişilik PKK'lı grupla karşılaştı. Bir süre izleme komisyonu üyeleriyle görüşen PKK'lılar, heyet üyelerinin yanında bulunan gazetecilerin kısa süre fotoğraf çekmelerine izin verdi.

“ASKERİ HAREKETLİLİK VE KEŞİF UÇUŞLARI RAHATSIZ EDİYOR”

Grup adını açıklama yapan PKK'lı, Öcalan'ın talimatı ile hareket ettiklerini ifade ederek, “Biz de önceki gruplar gibi, geri çekilirken, engellerle karşılaştık. Doğa koşulları ve askeri hareketlilik ilerlememizi bazen yavaşlatabiliyor. Bu süreçte geri çekilmemizin başladığı bu günlerde özellikle bölgede birçok alanda yeni yapılan karakollar ve keşif uçuşları bizi rahatsız etmektedir. Yine askeri hareketlilik gözden kaçmazken, koruculuğun halen devam etmesi ve yeni korucu alımlarının başlaması sıkıntı vericidir. Bunların durdurulması istiyoruz” dedi.

“SIKINTI VE İSTEKLERİ DİNLEDİK”

Türkiye Barış Meclisi Üyesi ve komisyon sözcüsü Yılmaz Berki ise süreci izlemek üzere bölgede bulunduklarını belirterek, “Bugün yıllardır çatışmaların sürdüğü bir bölgede bir grup PKK'lı ile bir araya geldik. Onların sıkıntılarını isteklerini dinledik. Bizlere ilettikleri, yeni karakolların yapılması ve yeni korucu kadrolarının açılmasının yarattığı kaygıdır. Bizim bu yöndeki çalışmalarımız çekilmelerin tamamlanmasına kadar devam edecek” dedi.


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim