Van'ın Gürpınar İlçesi Yedisalkım Köyü'nde gece şimşek çakınca korkup kaçışırken kayalıktan atlayan 100 kadar koyun telef oldu. Sürüyü kurtarmak için çaba sarf ederken koyunlarla birlikte kayalığa yuvarlanan çoban İsa Gülalan köylüler tarafından kurtarıldı.

Olay gece saat 23.00 sıralarında Gürpınar İlçesi'ne 50 kilometre uzaklıktaki Yedisalkım Köyü Katro Kayalıklarında meydana geldi. Köydeki Bin 200 kadar koyunu sağımın ardından akşam saatlerinde iki çoban otlatmak üzere köye 3 kilometre uzaklıktaki Katro Kayalıklarının bulunduğu bölgeye götürdü. Burada otlamaya başlayan koyunlar, bir anda bastıran yağmur ve peş peşe çakan şimşekten ürküp kaçışmaya başladı. Koyunlardan biri gece karanlığında fark edemediği kayalıktan aşağı atlayınca, o bölümdeki koyunlar da arkasından atlamaya başladı.

Koyunların atlamasını engellemek için önlerine geçen çoban İsa Gülalan, onlarla birlikte sürüklenin kayalıklarda yuvarlanmaya başladı.

ÇOBAN HAYATINI ZOR KURTARDI

Yaklaşık 10 metreden düşen 100 kadar koyun üst üste yığılıp telef olunca, bir süre sonra kayalıklara tutunan çoban da aralarında sıkıştı. Olayı gören diğer çobanın haber vermesi üzerine olay yerine gelen köylüler, ilk önce koyunların arasında sıkışan çoban İsa Gülalan'ı tutunduğu kayalıktan çıkardı.
Vücudunun bazı yerlerinde ezilmeler olan İsa Gülalan, kurtulduğu için şanslı olduğunu söyledi. Çoban Gülalan, “Gece bir anda yağmur başladı ve şimşek çaktı. Koyunlar sağa sola kaçışmaya başladı. Bu sırada bir koyun yaklaşık 10 metre yükseklikteki kayalıktan aşağı atladı. Arkasından da diğer koyunlar atlamaya başladı. Ben de koyunlara engel olmaya çalıştım. Ancak ben de onlarla sürüklendim. Aralarında sıkıştım. Daha sonra çevrede bulunan diğer çobanlar gelerek sürünün tamamının atlamasına engel oldular” dedi. Köylüler ise tek geçim kaynaklarının koyunlar olduğunu ve devletin zararlarını karşılamasını istediler.

2005 YILINDA DA 400 KOYUN KAYALIKLARDAN ATLAMIŞTI

Van'ın Gevaş İlçesi'nin İkizler Köyü'nde 2005 yılında 400 koyun öndeki koyunun peşinden kayalıklardan atlayarak telef olmuştu. Bu haber uluslararası medyada da koyun intiharı haberi olarak yer almıştı.

 

Editör: TE Bilisim