Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Gevaş ilçesine bağlı mahalleleri gezerek, halkın sorunlarını ve önerilerini dinledi. Eş Başkan Çoban, Dünya'nın en düzenli ordularına sahip ülkelerin başaramadığını Kürtlerin Kobanê'de başardığını belirtirken, Eş Başkan Kaya ise, herkesin Kobanê direnişine sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, “Hiçbir katkı sunacak gücünüz olmasa da dua edin, bu bize yeter.” Dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya geçen hafta Başkale ilçesine gerçekleştirdikleri gezinin ardından bu hafta da Gevaş ilçesine bir gezi gerçekleştirerek, ilçeye bağlı mahallelerde incelemelerde bulundu. Sabahın erken saatlerinde ilçeye geçen Çoban ve Kaya'yı, DBP İlçe Eş Başkanları Bülent Danış, Nezahat Sunar, HDP İlçe Eş Başkanları Nevzat Altındağ, Bedirhan Öner, DBP'li Belediye Meclis üyeleri, ilçe yöneticileri ile muhtarlar karşıladı.

ÇOBAN: ÇALIŞMALARI HALKIMIZLA PAYLAŞACAĞIZ

İlk olarak DBP İlçe Örgütüne geçen Çoban, Kaya ve beraberindekiler burada mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Burada konuşan Çoban, daha önce ilçede bulanan muhtarlarla bir araya gelerek sorunlarını dinlediklerini belirterek, bu kez halkı dinlemek için geldiklerini söyledi. Kısa bir süre içerisinde büyükşehir'in 4 yıllık planlamasını aktaracaklarını ifade eden Çoban, planı açıklamadan önce halkla direk temas sağlayarak kendilerini dinlemek istediklerini söyledi. Yine kısa bir süre sonra belediyenin bir yılda yaptığı tüm çalışmaları halk ve kamuoyu ile paylaşacaklarını hatırlatan Çoban, halkın kendilerine sunacağı önerilerin kendileri açısından çok önemli ve yararlı olacağını söyledi. Daha sonra konuşan Eş Başkan Kaya, yeni bir sistem kurmaya çalıştıklarını belirterek, ilçe merkezine 130 kilometre uzakta bulanan ve 10-15 kişinin yaşadığı mahallelere bile hizmet götürme zorunluluklarının olduğunu belirtti.

KAYA: ADALETSİZLİK YAPMAYACAĞIZ

Belediyenin 2015 tahmini bütçesini ilçelerin aciliyetlerine göre bölüştüreceklerini ifade eden Kaya, 4 yıl içerisinde sorunların yüzde 80'inin çözüleceğini söyledi. Alternatif bir model yaratmaya çalıştıklarını aktaran Kaya, “Bizler sadece eş başkanlar olarak karar alamayız. Bizler kurullarımız ve meclislerimizle bir araya gelerek kararları alıyoruz. Bizler bu görevde olduğumuz sürece adaletsizlik yapmayacağız ve hizmetlerin eşit dağılımı için çaba göstereceğiz. Herkesin hizmete ulaşılabilirliğini sağlayacağız.” Dedi. Sadece belediye çalışmalarını değil, sürecin geldiği noktayı da görmek gerektiğinin altını çizen Kaya, Kobanê'de bir model çizildiğini, bu modelin halkın yüz yıllık ihtiyacına cevap vereceğini söyledi.

EŞ BAŞKAN'LARDAN MAHALLE ZİYARETLERİ

Konuşmaların ardından muhtarlar mahallelerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Ardından Eş Başkanlar, HDP İlçe Yönetimini ziyaret etti. İlçe ziyaretinin ardından Çoban, Kaya ve beraberindekiler Kızıltaş mahallesine giderek burada halka bir araya geldi. Burada konuşan Çoban, eş başkanlar olarak halkın sorunlarını dinlemek için geldiklerini belirterek, halkın talep ve önerilerini alacaklarını söyledi. Çoban, modellerinde birinin değil, ortak kararın önemli olduğunu ve mahallenin ortak alacağı karar doğrultusunda hizmet götüreceklerini söyledi.

KAYA: SAHİP ÇIKMAZ İSEK FIRSATLARI KAÇIRIRIZ

Mahalle sakinleri de su, kanalizasyon ve cami yapımı için eş başkanlardan yardım talep etti. Sohbetin ardından Çoban, Kaya ve beraberindekiler mahalle camiinde incelemelerde bulunduktan sonra Abalı köyüne geçti. Taziye evinde gerçekleşen toplantıda çok sayıda kişi katılırken, burada konuşan Çoban, halkı dinlemek ve görmek için ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Çoban ve Kaya'ya teşekkür eden mahalle sakinleri, eş başkanları Abalı Kayak Merkezi'ne davet etti. Burada konuşan Kaya, “Aslında bir muhtarımız sorununu anlatırken, tüm ilçelerin sorunlarını anlatıyor. Çünkü sorunlarımızın tamamı ortak. Bu sorunlarının çözümü için hazırlıklar yapıyoruz. Toplum bir yönetimin aynasıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak 10 ayı bitirdik. Bu 10 ay içerisinde planlama yaptık, 4 yıl da hizmet edeceğiz. Ama şunun bilinmesini istiyoruz ki; ihtilaçlarımız sınırsız ama kaynaklarımız sınırlıdır. Buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Kentimizde bulanan her mahalleye mutlaka küçük bile olsa hizmet edeceğiz. Bütçemizin adil bir şekilde hizmete dönüştüreceğiz.” Dedi. Kobanê ve Şengal direnişine değinen Kaya, “Dünya Kobanê direnişini hayretle izliyoruz. Birbirimize sahip çıkmamız gerekiyor. Birbirimize sahip çıkmaz isek bu fırsatları kaçırırız. Hiçbir katkınız olmasa bile dua edin.” Diye konuştu.

ÇOBAN: ÜLKELERİN BAŞARAMADIĞINI KÜRTLER BAŞARIYOR

Daha sonra konuşan Eş Başkan Çoban, birliğin önemine dikkat çekerek, Kobanê'de birliğin kazandığını söyledi. Kürtlerin inanarak her şeyi başarabileceğine dikkat çeken Çoban, “Seçimlerde kenti dörde bölerek milletvekili kazandık. O dönem basın 'Okuma yazma bilmeyenler nasıl bu işi başaracak, kesinlikle bu olmaz' dediler ama biz başardık. Kürtler inanarak bunu başardılar. Biz inanarak en zoru başardık. Kobanê direnişi dünya ailesine bir model yaratıyor. Dünya'nın en düzenli ordularına sahip ülkelerin başaramadığını Kürtler başarıyor. İsterseniz ve inanırsanız başarıyorsunuz. Biz önümüzdeki tüm engelleri birlikte inanarak aşacağız” diye konuştu. Toplantıda bulanan mahalle sakinleri ise sorunların zamanla çözülebileceğini ancak önemli olan partilerinin başarıya ulaşması olduğunu söyledi. Çoban, daha sonra mahallede bulanan evlere de giderek kadınları ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Bir saat süren toplantının ardından eş başkanlar, Aladüz (Pintilês) ve Dokuzağaç (Pendeqanis) mahallelerine geçerek burada da halkla bir araya geldi. Eş Başkanlar son olarak Akdamar (Extemar) mahallesine geçerek burada da mahalle muhtarı ve mahalle sakinlerini ile bir araya geldi. Mahalle sakinleri, elektrik, yol ve su sorunlarını dile getirdi. Eş Başkanlar ayrıca hasta ziyaretlerinde de bulunduktan sonra akşam saatlerinde Gevaş programlarını sonlandırdı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim