Van’da son dönemlerde en çok çıkış yapan odası olan Van TSO ve Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva kentteki ayrı-gayrılığa sitem etti. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada sert bir açıklama ile yönetici ve kurum amirlerine ‘Herkes haddini bilecek’ göndermesi yapan Takva’nın ardından Van TSO yaptığı açıklamada ‘Yalnız kalıyoruz’ dedi, iyice ayrışan yerel yönetici ve bürokratları iş birliğine çağırdı. Van TSO bu çağrısıyla uzun süredir gündemde olmasına rağmen kimsenin dillendirmediği kentteki bireysel çalışmalar ve farklı fikirdeki kurum ve kuruluşların tek taraflı çalışmalarının da bir tercümesi oldu.

Geçtiğimiz Haziran ayında EDH oluşumuyla Van TSO’da yönetimi devralarak odaya yeni bir soluk getiren Necdet Takva yönetimindeki oluşum önemli ve sıkıntılı zamanlarda öne çıkan tek oda olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Kentte STK’lar üzerinde bir çatı olma yolunda da emin adımlarla giden ve kente dair önemli işbirliklerinde yer alan önemli bir kuruluş olan Van TSO, bir açıklama ile adeta kentteki gidişata isyan etti.

TAKVA SOSYAL MEDYAYI SALLADI!

Van TSO’nun kurumsal çağırısından birkaç gün önce sosyal paylaşım sitesi twitter’daki kişisel sayfasında adeta yöneticilere ateş püskürdü. Kurum ve kuruluş amirlerini eleştiren Takva, o tepkilerini şu sözlerle paylaştı; “Şimdi biz samimiyetle Van'da ekonomiyi öncelemek için herkese özellikle yerel yönetimlere, bürokrasiye ve kamu Yönetimi'ne ihtiyacımız olduğunu, bizi Kapıdan kovsalar pencereden gireriz diyoruz. Şunun için diyoruz; biz tüccarımız ve sanayicimizin hak menfaatini korumak için görevliyiz ve onların sahip olduğu potansiyele ihtiyacımız var.”

“HERKES HADDİNİ BİLECEK”

“Her şey oldukça açık ve net. Ancak gelin görün ki elinde güç olduğunu zanneden bazı bürokratlar herhal bizi yanlış anlamış olmalılar! Çok değerli yöneticilerimiz yanında bazı kurum Yöneticileri titreyip kendilerine gelmeliler, şimdilik isimler bizde kalsın ama kendini bilmez bürokratları artık uyarmak da farz oldu. Biz işimizi yapacağız, kurum Yöneticileri de kendi işlerini. Yanlış anlamadan, haddini bilerek, hizmetli olduklarının farkında olarak...”

“STK’LAR ISRARLA İŞBİRLİĞİNDEN KAÇIYOR!”

Bu açıklamanın hemen birkaç gün sonrasında ise Van TSO yönetiminden bu kez de kurumsal bir açıklama ile aynı konuya değinildi. Kurum ve kuruluşların birlikte iş yapmadığı ve ortak çalışmadığı konusuna vurgu yapılarak bir kez daha işbirliği çağrısı yapıldı. O açıklamada; “İllerin tanıtımı ve kalkınması, yatırımların getirilmesi, firmaların tanıtılması, geniş pazarlara erişimlerinin sağlanması gibi konularda fuar ve vb. organizasyonlar bütün dünyada olduğu gibi ilimizde de kullanılması gereken önemli bir araçtır. Yıllardır bu kentin tanıtımı ve kalkınması için mücadele veren Odamız ne yazık ki son zamanlarda yalnız bırakılmaktadır. Özellikle son bir yıl içinde düzenlenen Ulusal ve Uluslararası birçok fuara maalesef katılım sağlanamamıştır. (Örneğin İzmir Travel Turkey Fuarı, Antalya YÖREX Fuarı) Bu kentin tanıtım adeta Van Ticaret ve Sanayi Odasına İhale edilmişçesine, gerek kamu kurumlarımız gerekse STK’larımız ısrarla işbirliğinden kaçınmaktadırlar.” Denilerek şimdiye kadar ki çalışmalardaki işbirliği girişimleri de dile getirildi.

O İŞBİRLİĞİ ÖRNEK OLDU AMA…

Açıklamada ayrıca; “Fuar vb. tanıtım organizasyonlar ancak o ilin Valiliği, Belediyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları, İş dünyası ve ekonominin diğer tüm dinamikleri ortak hareket ettiklerinde kente bir değer katmaktadır. Gelişmiş veya gelişmekte olan bütün illerimiz bu anlayış ile hareket etmektedirler. Üstelik bu birlikte hareket etme duygusu yalnızca tanıtım ve fuarlara katılım konusunda değil, kentin tüm ihtiyaçlarının karşılanması ve kalkınmasını sağlayacak bütün etkinliklerde kendisini göstermektedir. Geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirdiğimiz kahvaltı organizasyonunda Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere kamu kurumlarımız ve STK’ larımızın göstermiş oldukları işbirliği bizlere iyi bir örnek teşkil etmiştir.” Denildi.

YİNE BİRLİK ÇAĞRISI

Son olarak daha önce birkaç kez örneği sergilenmesine rağmen son zamanlarda yine bir ayrımın başladığı kentte işbirliğinin önemine vurgu yapıldı. Yeniden yapılan o çağrıda; “Bir araya geldiğimizde ve ortak paydamızın Van olduğu her etkinlik mutlak suretle başarıya ulaşacaktır. Ne yazık ki bizler ilimizde bu birlikteliği sürdürülebilir hale getirmiş değiliz. Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin, ilimizin kalkınmasında ve kurumların ortak hareket etmesinde inisiyatif almaları gerekmektedir. Bu artık ilimiz için kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçmişte olduğu gibi bugünde ilimizin menfaatine olacak her türlü oluşuma katkı sunacağımızı, bütün kurum ve kuruluşlarımız ile işbirliği yapacağımızı belirtmek isteriz.” Denilerek bir kez daha ortak çalışma çağrısı yapıldı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim