7 Haziran’dan bu yana hükümetin kurulmaması, ateşkesin sona erip çatışmalı sürecin yeniden başlaması ve çözüm sürecinin sekteye uğramasının olumsuzlukları devam ederken Van Avalon Altes Otel’inden kritik bir hamle geldi. Son zamanlarda Van’ın ekonomisinden büyük etki sahibi olan İranlılar bir anda kentten çekilirken Van’a davet edilen 80 büyük acenteye ‘Van güvenilir bir kent’ mesajı verildi… Büyükşehir’in de katılımıyla yapılan toplantıda son zamanlardaki İranlı turistlerin büyük katkı sunduğu Van turizmcileri barış çağrısı adına da önemli bir adım atmış oldu.

 

Avalon Altes Otel, Van Büyükşehir Belediyesi’ni ve İranlı 80 acenteyi Van’da buluşturdu. Çözüm sürecinin sekteye uğramasıyla birlikte son günlerde Van’da yaşanan olaylardan dolayı otellerde rezervasyonların iptal edilmesi ve buna benzer birçok programın iptal edilmesinden dolayı Avalon Altes Otel yetkilileri, Van Büyükşehir Belediyesi Turizm yetkililerini ve İran acentelerini bir araya getirdi. Toplantıda konuşan Otel sahibi ve büyükşehir temsilcilerin Van’a turist çekmek adına birçok çalışma yaptıklarını ifade etti. Konuşmacılar ayrıca Van’da çok büyük olayların olmadığını ve yaşananların turistler için büyük tehlike teşkil etmediğini söyledi. Gerçekleşen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Umut Güleryüz, Zabıta Şube Müdürü Zeynep Karakoyun ve İran’dan gelen seyahat acenteleri katıldı.

 

YEŞİLAĞAÇ: VAN İÇİN BİRLİK OLUNMASI GEREKİYOR

Toplantıda ilk söz alan Avalon Altes ve Royal Berk Otelin Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Yeşilağaç, bölgede yaşanan olayların turizm sektörünü etkilediğini belirtti. Yeşilağaş ayrıca Van’ın yüz binlerce turiste ev sahipliği yaptığını söyledi. Yeşilağaç şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere bölgemizde yaşanan bazı olumsuz olaylardan dolayı turizm sektöründe gerileme yaşanmıştır. Ancak bunun sebebi de yanlış anlaşılmalardan kaynaklanıyor. Medya sanki bazı olaylar olmuş gibi veya yaşanmış gibi göstermesi yanlıştır. Dolayısıyla yanlış reklamlar yapılıyor. Bölgemizde, Van'ımızda,  herhangi bir olayın yaşanmadığı bilinmektedir. Yine de Van ilimizin turizm sektörü biraz zedelenmiştir. Van ilimiz yüz binlerce turiste ev sahipliği yapacak bir kenttir. Bizim hepimizin Van için birlik olması gerekiyor. İlimizin turizm potansiyelini yükseltmeliyiz. İranlı turistlere iyi davranmalıyız. Çünkü onlar İran'a gittikleri zaman Van'ın ne kadar güzel olduğunu söyleyecekler. Bir nebzede olsa buraya onlar aracılığıyla turistler gelecek.” Dedi.

 

“SICAK HAVA VAN TURİZMİNE YANSIYACAKTIR”

Turizm çıtasını yükseltmek için 80 İranlı acenteyi Van’a getirdiklerini belirten Yeşilağaç, “Otellerimizde doluluk oranı geçen seneye oranla yarı yarıya düşmüştür. Biz Avalon Altes ve Royal Berk Otel olarak kentimizin güvenli olduğunu ve dışarıdan turistlerin güvenle bu kente gelip tatil yapmalarını gerektiğini söylemek istiyoruz. Bize en yakın ülke olarak komşu ülkemiz İran'dan 80 acente müdürü ve sahipleriyle bir araya gelme gereği duyduk, onlarda bizi kırmadılar, çok güzel bir ortamda bir aradayız, dilerim bu ortamdaki sıcak hava önümüzdeki günlerde Van turizmine de yansıyacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

KARAKOYUN: ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Daha sonra söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürü Zeynep Karakoyun ise, çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Zabıtan daire başkanlığı olarak ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Esnaf denetimlerini sıklaştırdık, lokanta, otel, işletmeleri sürekli denetliyoruz. Basına yansıyan olayların gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim. İranlı misafirlerimiz kesinlikle hiçbir tereddüt yaşamadan Van’a gezebilirler. Van birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir kenttir” ifadelerini kullandı.

 

GÜLERYÜZ: TURİZM ANLAMINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Umut Güleryüz, Van’ın diğer illere göre oranla daha az olayın yaşandığına belirterek, ”İranlı misafirlerimizi iyi ağırlamak için proje çalışmalarımıza devam ediyoruz. Onların daha rahat etmesi adına, fidanlık projemizi büyük bir hızla devam etmektedir. Bunun yanında Vangölü sahilinde 2'si karma 1 tanesi sadece kadınlara yönelik 3 tane plaj çalışmamız devam etmektedir.  Tarihi yerlerin restorasyonu konusunda çalışmalarımız, Hristiyanların ilk topluluk olarak kabul edilen Ermenilerden kalma Başkale Albayrak (St.Bartholomeus) Kilisesine yol çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

 

GÜLERYÜZ: “VAN TURİZMİNİ AYAKTA TUTMALIYIZ”

Van’daki turizm potansiyelini ayakta kalması için çaba sarf edeceklerini söyleyen Van Güleryüz,  “Nisan - Ağustos ayları içerisinde otel sahipleri, tur acenteleri, rehberlerle, yapmış olduğumuz görüşme sonuçta anketler hazırladık, talep öneri ve çözüm adına, bu anketler ışığında yol haritası çizdik.  3 tane turizm ofisimizi 2016'da açmayı düşünüyoruz. Turizm zabıta birimimizi kurduk, bu konuda proje yürütürken Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ve genel sekreterimizin büyük desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. Van turizmini ayakta tutmak zorundayız. Van'ın bacasız fabrikası konumundaki Van gölü ve çevresindeki Turizm yerlerini canlandırmak bizim elimizde, bizi İranlı acenta sahipleriyle bir araya getiren iş adamlarına teşekkür ederiz. Ümit ediyoruz ki sizleri önümüzdeki yıllarda asıl barışla güzelleşen, asıl barışla anlamlanan bu topraklarda, barış ortamında yeniden ağırlamanın haklı gururunu yaşayacağız” şeklinde konuştu.

 

GÜLERYÜZ: VAN HARİTADA YEŞİL RENK

Daha sonra Van Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Umut Güleryüz, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlk olarak Van’ın güvenilir olduğunu dile getiren Güleryüz Van’ın haritasının yeşil ile turuncu arasında olduğunu ifade etti. Güleryüz şu ifadeleri kullandı: “Barışa olan umudumuzdan dolayı turistleri her zaman Van’a davet ediyoruz. Biz her zaman barışa olan umudumuzu koruyoruz. Van’da çok büyük bir olağanüstü hal yok. Bunu kendi kafamızdan söylemiyoruz. Konsolosluğun güvenilir ülkeler ve şehirlerarasında Van’daki harita rengi Turuncu ile Yeşil arasından yer alıyor. Yani Van kırmızı harita olmuş değil. Bu yüzden Van güvenilir bir kenttir ve biz bu yüzden de insanları Van’a davet ediyoruz.”

 

“VAN’IN ORTA DOĞU OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Medyada Van’la ilgili çıkan haberler ilgili de sorulan soruyu yanıtlayan Güleryüz şu cevapları verdi: “Medya zaman zaman buraları Orta Doğu coğrafyası gibi göstermeye çalışıyor ancak bu söz konusu değildir. Biz buraya gelen insanlar öncelikli olarak şunu söylüyoruz, burada yaşayan insanlar size zarar vermezler. Bizim Orta Doğu’dan en büyük farkımız her iki tarafın savaş istemiyor olmasıdır. Buradaki halk savaş olmasını istemiyoruz. Bu yüzden bizde buranın Orta Doğu’ya dönüşmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

 

GÜLERYÜZ: VAN’I MARKA KENT YAPACAĞIZ

Turistleri Van’a çekmek adına çalışmalarınız var mı? Sorusunu da yanıtlayan Güleryüz yaptıkları çalışmaları basınla paylaştı. Güleryüz, “Tabi ki çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi görme engelli insanlarımız için alfabe çalışmamız var. 6 dilde tanıtım katalogları çalışması ve 20 yabancı acenteye burada eğitim verme çalışmalarımız var. Turizm zabıta birimi kurduk. Kiliseler ve tarihi yerlerin restorasyonlarını yapıyoruz. Van’ı ciddi anlamda marka kent haline getirmek için çalışıyoruz. Filmler, kısa filmler ve belgesel çekimleri çalışmalarımız var. Van’ın tanıtımı için artık otlu peynir ve tuzlu balık kullanılmaz. Biz artık Van’ın marka kent haline gelmesi için bu iki şeyi kullanmak yerine tarihi ve turistlik yönlerini ön plana çıkaracağız. Fuarlarda artık otlu peynir ve tuzlu balık yerine tarihi ve kültürel yerlerinin tanıtımını yapacağız.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim