ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Tarihi ve kültürü bakımından dünyanın en görkemleri şehirleri arasında yer alan Van’ın tanıtımı konusundaki eksiklikler sürekli konuşulan konuların başında yer alıyor. Turizmde yeni yol haritası belirlenmeye çalışıldığı şu günlerde tanıtım için özel bir çalışma yapılması gerektiği hususu konuşulurken Merkezi İstanbul'da bulunan Van Dernekler Federasyonu (Van FED) zengin miraslı Van'ın Kültür turizmi başta olmak üzere, İnanç, doğa, su ve sağlık turizmi ile İstanbul da tanıtmak amacıyla bir hazırlık başlattı. Geçtiğimiz aylarda yeni yönetimi oluşan Van FED, kentteki basın bir araya gelerek, tanıtım projenin lansman toplantısını gerçekleştirdi. Van FED’in öncülük ettiği, Van Kültür ve Dayanışma Vakfı, Van İş Adamları Derneği, Erciş Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı, Kocaeli Vanlılar Federasyonu ve daha birçok paydaş olarak yer aldığı proje ile 20-23 Ekim’de İstanbul Yenikapı Kongre ve Gösteri Merkezinde ‘Van İstanbul'da’ sloganı ile Van Tanıtım Günleri’nin yapılması hedefleniyor. 4 gün süre ile açık olan tanıtım günleri de ise kültürel sergi stantları, yöresel ürün stantları, folklor gösterileri ve sahne programları yapılacak.

VAN’IN TANIMINA KATKI SUNAN ÇALIŞMANIN LANSMAN TOPLANTISI YAPILDI

Programda konuşan Van Dernekler Federasyonu Başkanı M. Fatih Yağız, “Hep birlikte bir yola çıktık ve ilk defa Van’da bu çalışmanın lansman toplantısını gerçekleştiriyoruz. Bizim burada olma amacımız; 20-23 Ekim’de Van İl Tanıtım Günleri için çalışmalarımızın ön ayağını oluşturuyoruz. Yaklaşık 10 gündür Van’dayız. Dernek üyeleri ve paydaş derneklerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu federasyonun kurulmasına emeği geçen herkese de teşekkür ederim. Burada ciddi çalışmalar yürüten arkadaşlar var ve onlara da selam ve sevgilerimi gönderiyorum.” Dedi.

“VAN ÜZERİNDEN BİRLEŞMEYİ AMAÇLIYORUZ”

değil biz olma anlayışıyla yola çıktıklarını ifade eden Yağız, “Bu anlayışı benimserken de fikir ve düşüncelerine bakmaksızın herkesi kucaklıyoruz. Biz hep birlikte bu federasyona sahip çıkmak için yola çıktık. Van üzerinden birleşmeyi amaçlıyoruz. İlkini gerçekleştireceğiz Van tanıtım günlerinin lansmanı gerçekleştirmek için toplandık. Van ilinde Van için önemli bir projenin çalışma startını veriyoruz. Yaklaşık 5 aydır bu göreve geldik ve bu süre zarfında da birçok işler yaptık. Sosyal medya platformlarında Van’ın tanıtımı ve yaptığımız çalışmaları paylaşıp kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Halkımızın orada kaynaşması için birbirinden güzel projeler üretip, hayata geçirdik. Bunun yanında yayla şenliklerimizi devam ettirdik.” İfadelerini kullandı.

“VAN’IN GÜZELLİKLERİNİN YANI SIRA HALKLARIN BULUŞMASINI DA SAĞLAYACAĞIZ”

Kısa, orta ve uzun vadede ne yapması gerektiğini bilen bir yönetim kuruluna sahip olduğunu belirten Başkan Yağız, “Yönetimde tek görüşlülük yoktur ve her görüşten arkadaşımız görev almaktadır. Yapmasını planladığımız tanıtım günlerini de üst düzeyde yapacağımızı hedefliyoruz. Bu tanıtım günleri şahısların değildir, bu tanıtım günleri A’dan Z’ye tüm Vanlı ve Van’da yaşayan vatandaşlarımızındır. Bu konuda elbette odalarımız, yöneticilerimiz, siyasetçilerimiz ve her kesimden insanlarımızı İstanbul’a davet ediyoruz. Bu konuda da bize desteklerini esirgememelerini arz ediyoruz. Yapacağımız bu tanıtım günleri içinde hedefimiz 2 milyon insanı bir araya getirmektir. Sadece Vanlı değil, her kesimden insanların gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Van’ın güzelliklerinin yanı sıra halkların buluşmasını da sağlayacağız.”

ORGANİZASYON İÇİN ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Van’ın tanıtım günleri için organizasyon çalışmalarını yürüten Müge Yavaş ise şunları söyledi: “Çizgi Üstü Mimarlık ve Organizasyon tarafından sunulacak birçok hizmet yer alıyor. Organizatör firma tarafından; Van'da basın lansmanı (70 kişilik) ve İkincisi İstanbul'da düzenlenecek (100 kişilik) tanıtım kahvaltısıyla yapılacaktır. Son olarak 3. Basın lansmanı İstanbul'da 200 kişilik kahvaltı programı yapılacaktır. Ulusal medya ile PR çalışması yapılması Etkinlik öncesi sırasında en az 8 ulusal kanalda gündemin durumuna göre sabah kuşağı öğle kuşağı ve akşam ana haber bültenlerinde etkinlikle ilgili haberlerin çıkmasının sağlanması.

VAN MUTFAĞI DA TANITILACAK

“Grafik tasarım sosyal medya reklamları ve davetiye basımı yapılacaktır. Van ilinin ünlü şeflerinin özel sunumlarıyla alanda gerekli mutfak ekipmanları kurularak Acem Köftesi, Van Pastası, Keledoş yemeği gibi yöresel yemeklerin workshopları düzenlenecektir. Kültür çadırı içerisinde yöresel kıyafetlerden defile sunumu, Ahura Ritim Grubu, Ahmet Aslan, Sevcan Orhan, Sakiler, Manuş Baba, Aleyna Tilki ile uygunlukları görüşülüp o tarihlerde uygun değiller ise eş değer en az 4 sanatçının getirilmesinin sağlanması. Stanttın tüm giderleri organizatör firma tarafından karşılanacaktır. Van Nüfusuna kayıtlı kişilere toplu sms gönderimi yapılacaktır”

PROJE DE BİRBİRİNDEN GÜZEL ETKİNLİKLER YER ALIYOR

Organizasyon tanıtımları hakkında bilgi veren Yavaş, şöyle devam etti: “Kürtçe bilen bir sunucu ile Türkçe bilen sunucu ile çalışılacaktır. Ekim'in ilk haftası Vanfed komisyonu ile belirleyeceğimiz, nüfusun yoğun olduğu İstanbul içinde 3 bölgede "Ayran Aşı" ve etkinlik el ilanının dağımı yapılacak. 4 dilde Van Tanıtım Gününün kurumsal Web sayfasının hazırlanması, eş zamanlı sosyal medya sayfalarının açılarak günlük paylaşımlar yapılacak. Van iş adamları Derneği ile birlikte etkinlik alanında yurtdışından getireceğimiz yabancı iş insanları ile b2b görüşme organize edilecek. Etkinlik süresi boyunca uygun bir alanda tarihi ve kültürel dokuya uygun bir şekilde dengbej stantı oluşturulacak. Tüm masraf ve giderleri organizatör firma tarafından karşılanacaktır. Etkinlik alanının içerisinde Van hakkında "Bunları biliyor muydunuz ?" panolarının yapılması örneğin; Van gölünün Dünya'nın en büyük sodalı gölü olduğunu biliyor muydunuz?”

AMAÇLARI VAN VE AMAÇLARI TANITIM…

Van'ı sadece İstanbul değil Türkiye'ye ve diğer ülkelere tanıtılması için çalışmaların hızla sürdüğünü vurgulayan Yavaş, "Van İstanbul’da" sloganı ile 2022 yılında İstanbul Yenikapı Kongre ve Gösteri Merkezinde düzenlenecek olan "Van Tanıtım Günleri’nin amacı; zengin miraslı Van'ı Kültür Turizmi başta olmak üzere, İnanç Turizmi, Doğa Turizmi, Su Turizmi,

Sağlık Turizmi ile İstanbul da tanıtmak, Van'ın ne kadar görülesi bir yer olduğuna vurgu yaparak yerli ziyaretçi sayısının artmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Öte yandan İstanbul da yaşayan Vanlıların bir araya gelerek hasret gidermeleri ve keyifli zamanlar geçirmelerini sağlamak. Van'ın kamu kurum ve kuruluşlarının etkinlik alanında yaptıkları çalışmaları ve gelişmeleri anlatabilecekleri ortamlar yaratmak. Van'ın zengin mutfağı ile ziyaretçilerin damaklarında unutulmaz tatlar bırakmak. Geleneksel el sanatlarını ve gıda ürünlerini sergileyip uygun alışveriş ortamı sağlamak ve sıra geceleri, halkoyunları gösterileri, konserlerle unutulmaz zamanlar yaşatmayı planlıyoruz.” Diye ekledi.

VANFED YÖNETİM

Van FED Başkanı M. Fatih Yağız

Genel Sekreter Orhan Ayyıldız

Erciş Vakfı Başkanı Murat Çevik

Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yrd. Erol Temel

Kocaeli Federasyon Bşk. Kenan Yıldız

Hukuk İşlerinden Sorumlu Bşk.Yrd. Av. Mazlum Kuşman

Van Fed 1.Bölge Bşk. Bayram Çiftçioğlu

Ynt. Krl. Üyesi Haşim Arvas

Gürpınar Gençlik Der.Bşk. Sait Baday

Kültür İşlerinden sorumlu Bşk.Yrd. Şeref Yıldız

Van il Derneği Bşk. M. Hanifi Paşa

Gevaş Dernek Bşk. İsmail Karaç

Hedefe Der.Bşk. Adil Alpaslan

Bahçesaray Der.Bşk Muhsin Yalvaç

Editör: TE Bilisim