ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Çetin geçen kışları, enerji verimliliğindeki potansiyelleri, sahip olduğu kaynaklara rağmen kullanamadığı enerji varlıkları ve yenilenebilir enerji noktasında geleceğin önemli kentleri arasında gösterilmesi ile öne çıkan Van’da kentin ruhuna uygun bir buluşma gerçekleşti. Van’ın tanınmış ve başarılı iş insanlarından Şemsettin Bozkurt, enerji kavramının yeniden tanımlanıp konuşulduğu süreçte Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük (EPS-Expanded Polystyren Foam) uygulamasını merkeze alarak kentte enerji tasarrufu zirvesi gerçekleşmesine ön ayak oldu. Uzun süredir hazırlıkları yapılan ve kentin ihtiyaçlarını merkeze alarak sektörün de önemli isimlerinin dahil edildiği zirve birçok konunun da dahil edildiği bir buluşma olarak gerçekleşti. Elit World Otel’de düzenlenen zirvede ısı yalıtımına dair pek çok konu masaya yatırılırken, sektör temsilcileri de burada bir araya gelerek istişarelerde bulundu. 

BOZKURT, UZUN SÜRE BOYUNCA BU ZİRVEYE HAZIRLIK YAPTI

Antalya’dan Van’a gele otomobil kaza yaptı: 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı! Antalya’dan Van’a gele otomobil kaza yaptı: 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı!

İş insanı ve Van’da faaliyetlerini yürüten BOSPOR firmasının yönetim kurulu başkanı Şemsettin Bozukurt’un girişimleri ve EPS Sanayi Derneği (EPS DER) işbirliği ile gerçekleşen zirve Van’da gerçekleşti. EPS Sanayive Paydaş Kurum Buluşmaları olarak adlandırılan ve Türkiye’den önemli sanayicilerin, akademisyenlerin ve iş insanın katıldığı zirvede enerji verimliliği, tasarrufu ve EPS sanayisi ile bağlantılı gündemler konuşuldu. Bozkurt’un yoğun çaba verdiği zirve kentin de ilgi gösterdiği bir organizasyon olarak gerçekleşti.

6 AY KIŞI YAŞAYAN VAN’DA ÖNEMLİ BİR ZİRVE!

Programda açılışında konuşan BOSAŞ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van’ın en çok enerji gideri olan bölgede yer aldığını dile getirerek, “BOSAŞ’ın bugünlere gelmesinde tüm ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanan büyük katkıları ve emekleri olan değerli paydaşlarımıza bütün paydaşlarımıza teşekkür ederim. Bir teşekkür de kıymetli inşaat emekçileri arkadaşlarımıza, kalıpçılarımıza, demircilerimize, sıvacılarımıza, mantolamalarımıza ve tüm taşeronlarımızadır. Ürünlerimizi geliştirmemizde hepsinden çok destek aldık her zaman için minnettarım. BOSAŞ bir ısı yalıtım firmasıdır. Yalıtım konusu son ekonomik koşullarda artık hayati bir önem taşımaktadır. Enerji giderleri kentimiz için ve bölgemiz için ayrıca büyük bir sorun çünkü biz yılın 6 ayı kışı yaşayan bir kentiz. Bu sebeple en çok enerji gideri olan bölgeyiz” dedi. 

BOZKURT: BİZ İSTEDİK Kİ İNSANLAR VAN’IN YATIRIM ALTYAPISINI GÖRSÜN

Düzenledikleri programın içeriğine değinen Bozkurt, “Kamuda ve belediyelerimizde artık konut üretiminde enerji tasarrufunu yakalamak adına yeni uygulama ve yönetmelikler çıkmaya başladı. Biz de istedik ki tüm tarafları bir araya getirip bu konuları tartışalım. EPS ürünleri Isı yalıtım konusunda Dünyada 40 yıla yakın bir geçmişi olan tek ürün. Yüzde 97’si durgun hava olan doğa dostu, yüzde 100 geri dönüşümü olan tek üründür. Biz istedik ki hem ısı yalıtımını konuşalım, yeni yönetmelikleri, yeni EPS uygulamalarını konuşalım. Bunun için de çok kıymetli bir organizasyon hazırladık. Çok değerli hocalarımız gün boyu sunumlar yapacaklar. EPS bünyesinde Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunda olan başka sektörlerde de yatırımı olan birçok iş insanımız var. Biz istedik ki bu insanlar kentimizi görsün, kentin yatırım altyapısını, turizm potansiyelini görsün ve yeni yatırımlar yapma fırsatı olsun. Kentimize gelme noktasında ön yargıları olanların bizi burada görüp, kentimizi görüp fikirlerini değiştirmelerini istedik” diye konuştu. 

“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Van’da uzun yıllardır üretim yaptıkları dile getiren Bozkurt, “Firmamız Van ve ülkemiz için ne yapabilir diye adımlar atarken enerjide tasarruf tedbirleri alma ile ilgili ısı yalıtım malzemelerini ürettik. Yaklaşık 25 yıldır ısı yalıtım malzemeleri üretiyoruz. Van’da 15 yıldır üretim yapıyoruz. Bu malzemenin ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığımızı size örneklendirmek istiyorum. Biz enerji kimlik belgesi ile ilgili, toptan enerji yönetimi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. 20 dairelik bir bina düşünün. Bu bina içindeki enerji yönetimi doğru yönetilmediği zaman halkımızın cebinden paralar uçup gider. Toptan bir enerji yönetimi için binayı temelden duvardan tavana kadar ve iç hatlarda yerden ısıtma sistemi yaptığınız zaman yaklaşık bir binada halkımızın cebinde yaklaşık 100 bin lira kalıyor. Van’da kayıtlı 50 binin üzerinde bina var. Bunu rakamlarla çarptığınızda enerjide dışa nasıl bağımlı olduğumuz görülüyor. Önemli bir iş yaptığımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“SEKTÖR PAYDAŞLARINI BİR ARAYA GETİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Yenilenebilir enerjinin önemini vurgulayan Bozkurt, “Bu adım Van için küçük ama firmamız için çok büyük bir adım. Bugün Batı yakasından önemli iş insanları ve Van’daki iş insanlarını bir araya getirmenin mutluluğu yaşıyoruz. Biz bir ısı yalıtım firmasıyız. Dünyada en önemli, maliyet getiren kalemlerden bir tanesi enerjidir. İnsan enerjisi ve doğadaki enerji bitmek tükenmez bir enerji değil. Hepimizin sınırlı derecede enerjisi olduğu gibi dünyanın da sınırlı sayıda enerjisi var. Bizim yenilenebilir veya diğer enerjileri üretme gibi bir kapasitemiz yok. İnşallah benden sonraki gençler bunu yaparlar. Rusya, Amerika, İran ile bağımlı olduğumuz konulara cevap ararlar. Bugün bu ülkeler bazı şeyleri kestiğinde yaşam felç olacak. Lütfen kendi kendinize yetecek kadar enerji kaynağını sağlayın. Dışa bağımlı olmadan hem elektriği, hem gazı, hem de interneti dışa bağımlı olmadan üretelim” dedi. 

EPSDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI ATEŞ VAN’IN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Programda konuşan EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş, Van’ın önemine değinerek şunları aktardı: “EPS ısı yalıtımının ülkemizde de gelişmiş ülkelerdeki seviyelere ulaşması, gelişmiş ülkelerdeki güzel uygulamaların milli menfaatlerimiz doğrultusunda ülkemizde de tanınması ve uygulanması açısından hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Bundan dolayı bugün tarihi MÖ 7.000 yılına dayanan, yüzölçümü ile Türkiye’nin 5. büyük ve 1 milyon 100 bin kişiyi aşan nüfusu ile bölgenin en kalabalık şehri konumundaki hayvancılık sektörü, et ve et ürünleri sanayisi, süt kombinaları, şeker fabrikası, çimento sanayisi, tarım faaliyetleri ile bölgenin sanayisi en gelişmiş 3 ilinden biri olma özelliğine sahip, barındırdığı 4 tane adasıyla Türkiye’nin en büyük gölü ve tarihi zenginliğiyle gelişen turizmi ile Doğu Anadolu’da önemli bir merkez halindeki Van’da sizlerleyiz.”

VAN GİBİ KENTLERDE EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN YALITIM KONUSUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Ateş, ısı yalıtımla ilgili konuşarak, “Ülkemizde tükettiğimiz enerjinin 1/3’ünü de Bina ve Hizmetler Sektörü’nde tüketiyoruz. Bina ve Hizmetler Sektörü’nde tükettiğimiz enerjiyi sağladığımız ana kaynak da doğal gaz. Doğal gazda dışa bağımlılık seviyemiz, maalesef yüzde 99 mertebesinde ve hepimizin bildiği gibi doğal gazda konutlara yüzde 80 devlet sübvansiyonu mevcut. Yani hanelerimizde bu sübvansiyon bittiğinde doğalgazı çok daha yüksek maliyetler ile kullanıyor olacağız. Özellikle konutları ele aldığımızda, konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 65-70’inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını görüyoruz. İşte doğru malzeme, mevcut mevzuatlara uygun ısı yalıtım malzemesi kalınlığı ve doğru uygulama ile binaların cephelerinde, çatılarında, döşemelerinde, pencerelerinde bütüncül olarak ısı yalıtım yapıldığında, binaların ısıtma ve soğutmasında kullanılan enerjiden yüzde 50 mertebesinde tasarruf yapmak mümkün. Isı yalıtım uygulamalarında kullanılan sistemler içerisinde enerji verimliliğini sağlayan malzeme, ısı yalıtım levhasıdır. Levha kalınlığı arttıkça, ısıl direnç ve buna bağlı olarak ısı yalıtımı artar ve kullanılan enerji miktarı azaltılmış olur” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN ZEYDAN KENTİN ENERJİ POTANSİYELİNİ HATIRLATTI

Programda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, kentte yatırım yapmak isteyenlerin yanında olduklarını vurguladı ve tüm yatırımcıların üretim yapması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Kentin enerji ile ilgili durumu ile de konuşan Zeydan; “Van denince akla ilk güneş gelir. Çünkü yılın 300 günü güneş alan bir kentiz. Yenilenebilir enerji, GES projeleri üzerinde çok büyük avantajlar olan bir iliz. Bu avantajları doğayı ve çevreyi koruyarak bunu üretime, istihdama çevirebiliriz.” dedi. Zeydan ayrıca; “Yapıların, binaların enerji verimliliğini arttırmak için ve özellikle enerji israfının önüne geçmek, çevreyi koruma adına yapılardaki ısı yalıtımını çok önemsiyoruz. Pencere, kapı ne kadar önemliyle ısı yalıtımı da o kadar önemlidir. Dolayısıyla mesleki örgütlerin mimari tasarım aşamalarından statik, mekanik, elektrik gibi bütün aşamalarında halkımızın da teknik boyutla bilgilendirecek, teşvik edecek planlamaların içerisinde de olacaklarına inanıyorum” diye aktardı. 

EŞBAŞKAN ŞEDAL: ÇAĞA AYAK UYDURAN BİR MESELE

Programda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, ısı ve enerjinin önemini dile getirerek, “Isı ve enerji yüzyıllardır insanların ihtiyaç duyduğu, yaşamımıza yön veren, çağa ayak uyduran bir mesele. Bu kente yatırım yapmak isteyen, bu kentin kalkınmasını isteyen, kentteki insanların daha ekonomik şekilde enerjiye ve konuta sahip olmasını isteyen, istihdamı kendine dert edinen birçok arkadaşımızın bugün aramızda olduğunu biliyoruz. Bizler büyükşehir ve ilçe belediyesi eşbaşkanları olarak bu kenti gündemde tutan, bu sorunların çözümü için proje sunan bir çabamızın olduğunu her platformda söylüyoruz” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: ZENÜN YEŞİL-FATMANUR POLATCAN