Vali Münir Karaloğlu, kamu yatırımlarını yerinde incelemek, muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinlemek amacıyla yatırımcı kurumların daire amirleriyle birlikte bu kez de Gürpınarlıların iftar sofrasına konuk oldu.

 

Vali Karaloğlu, ilk olarak ölümlü ve maddi hasarlı kazaların meydana geldiği Van-Hakkari-Gürpınar kavşağında incelemelerde bulundu. Karayolları yetkililerinden kavşakla ilgili yeni uygulanacak proje hakkında bilgi alan Karaloğlu, yapımı devam eden ve Koyunyatağı Mahallesi’nde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından yaptırılan 300 kişilik yurt inşaatında incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Karaloğlu, aralık ayında teslim edilmesi planlanan yurt inşaatının 2013-2014 eğitim ve öğretim sezonuna yetiştirilmesini istedi. Gürpınar Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın ortaklaşa yaptığı çalışma ile tahsis edilen Anadolu Lisesi’nin yapılacağı arazide incelemelerini sürdüren Karaloğlu, aynı bölgede yapımı tamamlanan ve eksikleri bulunan İmam-Hatip Lisesi ve Kapalı Spor Salonu’nda incelemelerde bulundu.

 

GÜRPINAR, KAMU YATIRIMLARIYLA ŞANTİYEYE DÖNMÜŞ

 

Gürpınar Gençlik Hizmetleri İlçe Müdürlüğü hizmet binası ve sentetik çim saha inşaatında incelemelerde bulunan Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte yapımı devam eden Jandarma Dağ Komando Tabur Komutanlığı’na ait inşaatta incelemelerde bulundu. Burada askeri yetkililer ve yüklenici firma temsilcisinden bilgi alan Karaloğlu, Otbiçer Mahallesi’nde yapımı devam eden 12 derslikli Yavuz Selim Ortaokulu’nda incelemelerde bulundu. Burada vatandaşlarla da sohbet eden ve sorunlarını dinleyen Karaloğlu, okulun karşısında bulunan arazide seracılık yapmak isteyen vatandaşları da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner’le buluşturarak onlardan ortak bir proje hazırlamalarını istedi. Daha sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından ihtiyaç sahibi Habibe Özmen’e yaptırılan ev inşaatında incelemelerde bulunan Karaloğlu, burada aile ile sohbet ederek sorunlarını dinledi ve çocuklarına oyuncak hediye etti. Gürpınar Jandarma Komutanlığı binası inşaatını gezen ve yetkililerden bilgi alan Karaloğlu, Gürpınar Hükümet Konağı inşaat alanında incelemelerde bulundu. Son olarak Gürpınar Belediyesi tarafından yaptırılan düğün salonu ve işyeri inşaatlarında da incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, akşam Gürpınar Kaymakamlığı’nın organize ettiği ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı iftar programında muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Vali Münir Karaloğlu, iftar öncesi bir konuşma yaptı. İftar programına katılanlara ‘teşekkür’ eden Karaloğlu, amaçlarının ilçelerde muhtarlar, kanaat önderleri ve sivil toplum örgüt temsilcileriyle bir araya gelerek onlarla dertleşmek olduğunu söyledi. Gürpınar ilçesinde yapımı devam eden kamu yatırımlarını gezdiğini anımsatan Karaloğlu, ilçenin her tarafının adeta şantiyeye döndüğünü söyledi. Gürpınar’a yapılan hizmetlerin güçlü bir ülke, güçlü bir ekonomi ile mümkün olacağını ifade eden Vali Karaloğlu: “Ve bu güçlü ülke güçlü ekonomisinin meydana getirmiş olduğu imkanları vatandaşına sunan, vatandaşına hizmet olarak getiren bir yönetim anlayışı var.” dedi.

 

“GÜRPINAR’DAKİ ÖLÜM KAVŞAĞI 1,5 AY SONRA YENİDEN DÜZENLENECEK”

 

Son 10 yılda Türkiye’de çok şeyin değiştiğini anımsatan Karaloğlu, şunları kaydetti: “Başta Türkiye’de yönetme biçimi, yönetme anlayışı değişti. Yönetici profili değişti. Onun için dünya ekonomik krizle boğuşurken, yanıbaşımızda Yunanistan’da insanlar açlık ve sefalet içerisindeyken, memurların maaşları yüzde 50 azalırken bizde herhangi bir ekonomik kriz yok. Gürpınar, Van’ın küçük ilçelerinden bir tanesi. Buna rağmen yapımı devam eden kamu yatırımlarını ancak yarım günde gezebildim. Bunun için gerçekten Allah’a hamd etmemiz lazım. Ülkemizi yönetenlere başta Başbakanımız olmak üzere milletvekillerimize sizin adınıza şükranlarımızı ifade ediyoruz. Bugün ilk olarak Gürpınar-Hakkari kavşağındaki o çok problemli bir kavşağımız var, insanların çok canı yandığı ve maalesef çok trafik kazalarının da olduğu o kavşakta Karayollarımızın yaptığı yeni düzenlemeyi incelemekle işe başladık. İnşallah önümüzdeki 1-1,5 ay içerisinde o kavşaktaki yeni düzenleme biterek o rampadaki eğim oranı yüzde 8’den, yüzde 5’lere düşecek. Kavşak genişlemiş olacak ve inşallah biraz da sürücülerimizin dikkatiyle artık o kavşak ölüm kavşağı olmayacak ve daha düzenli trafiğe hizmet etmiş olacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız tarafından yaptırılan 300 kişilik yurdun inşaatını gezdik.  İnşaat hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah kasım ayı gibi inşaat bitecek ve Gürpınar’ın gençlerine hizmet edecek. Daha sonra inşaatı tamamlanmak üzere olan İmam-Hatip Lisesi’ne geçtik. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tespit ettiği eksiklikleri var. İnşallah o okulumuz da eylül ayının 15’inde yeni eğitim ve öğretimle beraber Gürpınar İHL oraya taşınmış olacak.”

 

“MEHMETÇİĞE YENİ MEKÂNLAR YAPILIYOR”

 

Hemen yanındaki kapalı spor salonunu gezdim. Orda da eksiklikleri var, o eksiklikler gideriliyor. Daha sonra ilçemizde konuşlu olan Jandarma’nın özel harekat taburuna gittik. 14 bin metre kapalı alanı olan güzel bir inşaat yapılıyor. Orada bilindiği gibi vatanın evlatları, milletin evlatları yıllardır barakalarda kalıyordu. Prefabrik ve konteynerlerde yaz-kış kalıyorlardı. Şimdi gerçekten çağdaş, modern yapılar yapılıyor. Orada bu milletin evlatları güzel ortamlarda kalacak ve size, bize hizmet edecekler. İlçe Jandarma Komutanlığının hizmet binasında incelemelerde bulunduk. Onun da yapımı devam ediyor ve kasım ayında tamamlanacak. Otbiçer Mahallemize geçtik, orada tamamlanmak üzere olan 12 derslikli okulumuzun inşaatını gezdik. Daha sonra ‘Devletimiz var olsun’ ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza vakıf üzerinden yapılan evlerden birini gezdik.”

 

GÜRPINAR’A MODERN HÜKÜMET KONAĞI YAPILACAK

 

Geçtiğimiz yıl Van depreminde Hükümet konağımız hasar görmüştü. Onun ihalesi tamamlandı, müteahhidi belli oldu. Önümüzdeki hafta yer teslimi yapılarak temeli atılacak, orada incelemelerde bulunduk. Gürpınar belediyemizin karşısındaki düğün salonu ve işyerlerini gezdik. Bu saydıklarımın hepsi Gürpınar’da oluyor. Bunlar şu anda devam eden inşaatlarımız. Ben 4 yıldır Van’dayım, bundan önce de çok güzel işler yaptık. Kız YİBO yapıldı. Büyük köylerimizde büyük okullar yaptık. Bağrıyanık, Öveçli gibi köylerimizde okullarımız oldu. İşte bunların tamamı güçlü bir ülke, güçlü bir ekonomi ile ancak mümkündür. Onun için bu ülkenin onurlu, birinci sınıf vatandaşı olmaktan her birimiz her biriniz gurur duyabilirsiniz. Ülkenin imkânı var ve bu ülke imkânlarını vatandaşının mutluluğu için, vatandaşının huzuru için harcayabiliyor. Tabi bunlarla birlikte yeni işlerimiz olacak. Anadolu Lisemiz yatırım programına girdi. İmam-Hatip Lisesi’ni yaptığımız yerin hemen altında arsası ayarlandı, orada Anadolu Lisemiz yapılacak.

 

GÜRPINAR YENİ MEZBAHANEYE KAVUŞACAK

 

Gürpınar Devlet Hastanemiz yakında başlayacak.  Gürpınar-Gevaş yolu buradan Gevaş kavşağına doğru 18 kilometrelik yolumuz biliyorsunuz şu anda tek gidiş ve tek geliş olarak. Buranın duble yol olmasını Belediye Başkanımız her toplantıda gündeme getiriyordu. Buranın da ihalesi oldu. Yakında buranın da inşaatı başlanacak. Yine ilçede kanalizasyon işinin ihalesi yapıldı, çalışmalar yakında başlayacak. Mezbahanesi olacak, İşgem’i olacak. Hepsi işte güçlü ülkenin güçlü ekonomisi sayesinde olacak.

 

“BÖLGEDE 12-14 YAŞLARINDA EVLENDİRİLEN KIZ ÇOCUKLARINA MUHTARLAR VE KANAAT ÖNDERLERİNİN ENGEL OLMASI LAZIM”

 

Bölgede devam eden sosyal problemlere de değinen ve bu konuda muhtarlar ve kanaat önderlerinden de destek isteyen Vali Münir Karaloğlu: “Bölgede devam eden sosyal problemler olarak kan davaları, töre cinayetleri ve kız çocuklarının hala istediğimiz düzeyde liseye gönderilmemesi ve kız çocuklarının çocuk yaşta evlendirilmesi var. Saydığım bütün bu problemleri muhtarlarımızla, kanaat önderlerimizle el ele verirsek, işbirliği yaparsak çözebiliriz. 2 gün önce Muş’ta ot için 7 insan hayatını kaybetti. Yine Başkale ilçemizde iki amca çocukları arazideki sınır anlaşmazlığı yüzünden kavga ettiler ve 2 can gitti. Artık ot için, incir çekirdeğini doldurmayacak problemler için kimse kimsenin canına kıymasın. Bizim inancımıza, bizim kültürümüze göre haksız yere bir kimsenin öldürülmesi bütün kâinatın öldürülmesine denktir. Böyle buyuruyor Allah. Ot için insan öldürülür mü? Bu çağda, bu dönemde kan davası güderek insan öldürülür mü?  Çocuk yaşta kız çocukları 12-13 yaşında evlendirilir mi? Veya kız çocuklarımız eğitimsiz bırakılabilir mi? Hepimizin ilk öğretmeni annelerimiz değil mi? Eğer kız çocuklarını cahil bırakırsanız toplumu cahil bırakırsınız. Toplumun annelerini cahil bırakırsınız. Onun için bu sosyal konularda bize yardımcı olun.” dedi.

 

“HUZUR ORTAMINI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMAMIZ LAZIM”

 

Hükümetin başlatmış olduğu Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi, çözüm süreci ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan ve bu önemli projeyi sabote etmeye çalışanlara fırsat verilmemesi tavsiyesinde bulunan Karaloğlu, konuşmasını şu temennilerle bitirdi: “Şu anda Türkiye’nin uyguladığı en büyük proje ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ dediğimiz, çözüm süreci olarak ifade ettiğimiz süreç. Allah’a hamd olsun Türkiye’de huzur var. Van’da huzur var. Gürpınar’da huzur var. Türkiye’de Van’da ve Gürpınar’da gözyaşı yok. Anneler ağlamıyor artık. Bu sürecin devam etmesi ve bu sürecin hayırlısı ile sonuçlanması lazım. Bunun devam edebilmesi ancak sizin sürece sahip çıkmanızla mümkündür. Eğer siz sahip çıkarsanız, siz huzura sahip çıkarsanız inanın hiç kimse bizim huzurumuzu bozamaz. Birileri sabote etmek istiyor olabilir. Birileri buna çomak sokmak istiyor olabilir. Ama siz halkımız, muhtarımız, kanaat önderimiz bu sürece huzur ortamına sahip çıkarsanız bu ortamı bozmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Onun için bu sürece hepinizin gönülden sahip çıkmanızı istiyorum. Eğer huzurumuz varsa hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Bu bölgeye Allah’ın izniyle yatırım da gelecek, istihdam da oluşturulacak. Çocuklarımız da çok rahat iş bulacak. Ama huzurun olmadığı yere para gelmez. Huzurun olmadığı yere yatırım gelmez, yatırımcı gelmez. Onun için huzur ortamını gözümüz gibi korumamız lazım.”

 

İlçe Kaymakamı Nurullah Kaya ve Belediye Başkanı Fuat Atan’ın da birer konuşma yaptığı programda ezanın okunmasıyla birlikte oruçlar açıldı. İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın yaptığı yemek duasının ardından Gürpınar Belediyesi’nin SODES kaynaklarıyla yaptırdığı parkta içilen çayın ardından program sona erdi.

Editör: TE Bilisim