Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkâri’ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız." şeklindeki açıklaması Van dışında diğer bölge illerindeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini sevindirdi.

 

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Davut Tezcan, yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın bölgeye yatırım yapılması yönündeki çağrısını olumlu bulduklarını söyledi. Bugüne kadar devletin içine sızan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yatırımcının önünü kestiğini ifade eden Tezcan, "Gelen kaynakları kendileri için kullandıkları tespit edilmiş durumda. İlimizde SODES projelerine baktığımızda kaynakların yüzde 90'ının üzerinde paralel yapı kullanmış. Ancak Sayın Başbakanımızın 'ürünlerinizi de alacağız' demesi ve bölgeye yatırım yapılması yönünde çağrıda bulunmasını samimi görüyorum." dedi.

 

TEZCAN: BU YATIRIMCILAR İÇİN BİR ŞANS

Bitlis'in, Türkiye'deki en huzurlu iller arasında yer aldığını belirten Tezcan, "Organize Sanayi Bölgemizin altyapısı bitti, yatırımcılara arsalarımızı tahsis etmeye başladık. Bu yatırımcılar için de bir şans. 5 aydır buraya hangi alanlarda yatırım yapılabilir, yatırımcıyı buraya nasıl çekebiliriz ve istihdam alanı yaratabiliriz diye defalarca toplantı, istişare ve programlar yaptık. Önümüzdeki hafta yatırımcıları bir araya getirip Valimizin başkanlığında tekrar yatırım yapmalarını söyleyeceğiz. Kendilerine eski bürokratik engellerin olmayacağını defalarca söyledik, söylemeye de devam ediyoruz." diye konuştu.

 

“BİZİM GİBİ İLLERE ÖNCELİK TANINMALIDIR”

Bölgenin bakir olmasının dışarıdan gelen yatırımcılar için önem taşıdığını dile getiren Tezcan, şunları kaydetti: "Bölgede göçün durdurulması lazım. Göçün durdurulması için Başbakanımızın dediği gibi yeni istihdam alanlarının yaratılması gerekir. Yeni bir teşvik yasasının gelişmişlik seviyesi ölçülerek iller bazında çıkması muhakkak zorunlu hale gelmiştir. Aksi takdirde bölgedeki illerin gelişmişliği eşit olmadığı için oralara kaymalar olacaktır. Bizim gibi illere mutlaka öncelik tanınması lazım. Yatırımlarda da öncelik tanınmalı. Bu koşullarda halen göç devam ediyor. Bu göçün durdurulması konusunda yeniden bir çalışma yapılmalı. Bu beladan ve süreçten kurtulabilmemiz için çok çalışmamız, üretmemiz, millet ve halk olarak kenetlenmemiz gerekiyor." Bitlis'in teşvik paketinde 6. bölgede yer aldığını ve bundan kentteki bazı KOBİ'lerin faydalandığını anlatan Tezcan, "Ancak Başbakanımızın 'fabrikalarınızı yapacağız, ürünlerinizi alacağız' demesi sevindirici. En azından yeni kurulacak fabrikalar için pazar aranmaz. İthalattan da vazgeçip kendi ürünlerimizin tüketilmesi ülkemizin ve milletimizin faydasına olacaktır." dedi.

 

ŞAHİN: ÇAĞRIDAN BÜYÜK MUTLULUK DUYDUK

Bitlis Genç İş Adamları Derneği (BİGİAD) Şube Başkanı Cengiz Şahin de Başbakan Yıldırım'ın, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapılmasıyla ilgili çağrısından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Daha önce iller ve bölgeler bazında yapılan teşvik paketlerinin yetersiz olduğunu, gerekirse bunun ilçeler bazına indirilmesi gerektiğini söylediklerini belirten Şahin, hükümetin Doğu ve Güneydoğu'yu yeniden yapılandırmayla ilgili olarak açıkladığı pakete benzer raporları, ilgili yerlere defalarca yolladıklarını dile getirdi. Şahin, "En sonunda gönderilen raporlar yerini bulmuş olacak ki Sayın Başbakanımızın 'siz yeter ki yatırım yapın diğer ortağınız biz demesi' bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir." diye konuştu. Şahin, Bitlisli iş adamları olarak yatırımcıları beklediklerini ifade ederek, "Yeter ki siz gelin bir tarafta biz, bir tarafta siz, diğer yanda da devlet olarak, üçayaklı bir ortaklık şeklinde yeniden Doğu ve Güneydoğu'yu imar edelim, yeniden kalkındıralım." dedi.

 

SOLGUN: BAŞBAKANIMIZI KUTLUYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Van’a, Mardin’e, Muş’a, Iğdır’a, Hakkari’ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağı’ açıklamaları Muşluları da sevindirdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın çağrısını değerlendiren Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, şimdiden çok sevindiklerini söyledi. Muş’un yıllarca geri kalmışlığının ve istihdam alanlarının geliştirilmesi gerektiğini ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamanın bir umut olduğunu dile getiren Solgun, bölge kalkınmasının ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunacağını ifade ederek, “Sayın Başbakanımız geçenlerde çok güzel bir açıklama yaptı. Bu açıklaması bölgemiz için, ülkemizin ekonomisi için çok güzel bir yeri olan açıklamaydı. Sayın Başbakanımızı bu konuda öncelikle kutluyor ve tebrik ediyoruz. Yöremizin kalkındırılması için bu tür çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu tür desteklere ihtiyaç vardır. Bu bölgede Türkiye’nin en huzurlu ili diyebiliriz. Muş ilinden en fazla tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlar için bu fabrikaların buralara kurulması ile işsizliğin önüne geçeceğiz, huzuru sağlayacağız, birliğe ulaşacağız. Temennimiz ve dileğimiz, yatırımcıların bu bölgeye gelmesidir. Sayın Başbakanın açıklaması bölgeyi duygulandırdı, sevindirdi. Hepimiz çok sevindik. Cenab-ı Allah razı olsun, buraya yatırımcı gelecek ve işsiz olan insanlarımız fabrikalarda çalışacak” dedi.

 

KOÇ: BAŞBAKANIN BÖLGEYE BÜYÜK İLGİSİ VAR

Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından dolayı hem sevindiklerini hem de isabetli bir karar verildiğine katıldıklarını kaydeden Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Muş Şube Başkanı Cengiz Koç da, “Hükümetimiz, özelikle Başbakanımızın Doğu, Güneydoğu illerimizle ilgili özelikle Muş, Van, Hakkari ve Iğdır gibi illerimizde teşviki artırıcı, yatırımların geliştirileceği vaatlerde bulunmuştur. Özelikle Başbakanımızın bölgedeki istihdamı artırmak amaçlı ‘fabrikayı biz yapacağız, yatırımı iş adamlarımız yapsın’ söylemi bizleri çok heyecanlandırmıştır, çok mutlu kılmıştır. Başbakanımızın bölgeye gerçek anlamda çok ilgisi, desteği vardır. Bundan sonrada gelişerek devam edecektir. Burada terörün bitirilmesi noktasında, bu yatırımların çok faydalı olacağını, özelikle gençlerimize istihdam sağlayacağı noktasında çok faydalı olacaktır. Burada yatırımın kime verildiği, kimlerin teşvik edildiği de çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Muş’un bölgede 12 vilayete sınır bağı olan ve inanılmaz derecede avantajların sağladığını vurgulayan Koç, “Muş ilimiz Doğu Anadolu Bölgesi noktasında baktığınızda 12 vilayetle sınır bağı olan inanılmaz avantajları olan bir şehir. Yeraltı kaynakları, yer üstü kaynakları, arazi yapısı açısından hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak bir kapasitesi var” şeklinde konuştu.

 

KILIÇ: BÖLGENİN YATIRIMLARA İHTİYACI VAR

Bölgenin yatırıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Mehmet Salih Kılıç da, “Başbakanımız Doğu ve Güneydoğuya, özellikle Muş'un da aralarında bulunduğu bir kaç ile dikkat çekmesi bizi son derce mutlu etti. Bu bölgenin bu yatırımlara ihtiyacı var. Bu yatırımların bir an evvel gelmesini arzu ediyoruz. Çünkü aç insan her şeyi yapar. Aşı işi olan insan sağa sola sapmaz. Eminim ki devletinin yanında, bayrağının yanında, ülkesinin yanında duracağına inanıyorum. Bu konuyla ilgili bu demeçlerin, bu yatırım sözlerinin kağıt üzerinde kalmaması lazım. Başbakanımızın sözleri, direktifleri bizi son derece mutlu etmiştir. Kesinlikle bekliyoruz. Bu bölgenin bu yatırımlara ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim