Hakkari’de 18 Temmuz akşamı 4 genç arasında başlayıp kısa sürede gençlerin mensubu olduğu 2 aşiretin yüzlerce üyesinin karıştığı ve bir kişinin yaşamını yitirdiği, 6 kişinin ise yaralandığı kavganın ardından taraflar arasında barış sağlandı.

DTK ve DBP heyetinin 6 günlük uğraşısının ardından kavganın tarafları arasında bugün sağlanan barışın ardından Yenimahalle’de bulunan Seyfi Gültekin’e ait bahçede yaklaşık bin kişinin katıldığı bir barış yemeği verildi.

Yemeğe, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Osman Baydemir, HDP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani, Hakkari eski Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu HDP Hakkari milletvekilleri Esat Canan ile Adil Zozani, Hakkari Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin, Çukurca Belediye Eş Başkanı Servet Tunç, Durankaya Belediye Başkanı Fatih Keskin, kavganın tarafları olan aile büyükleri, kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, kanaat önderleri, barış anneleri, din adamları, HDP, DBP ve AKP il yöneticileri ile yaklaşık bin yurttaş katıldı.

Barış yemeğine katılan aile büyükleri ile tek tek tokalaşan Baydemir ve beraberindeki heyet üyeleri, iftar öncesi okunan Kura-ı Kerimi dinledi ve ardından kalıcı barışın olması için hep birlikte dua ettiler.

Program Hakkari eski belediye başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’nun konuşması ile başladı, Bedirhanoğlu, “Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in ayetlerinde Allah-u Teâlâ bizleri uyarıyor ve ayetlerinde buyuruyor ki: tüm Müslümanlar her zaman barışın tarafında olmalıdır. Her kim ki barıştan yana değil ve zulüm yapıyorsa onları uyarın ve yeniden doğruyu bulmalar için çabalayın diyor” sözlerini ekleyerek, halkımız arasında bu tür olayların bir daha yaşanmaması ve kentte bu tür olayların son kez yaşanmasını temenni etti.

DBP Hakkari il Örgütü tarafından verilen barış yemeğine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye eski Başkanı Osman Baydemir, kavgalı olan İki aşiretin ileri gelenleriyle el ele tutuşup barıştırdı.
 Bedirhanoğlu’ndan sonra konuşan kanaat önderlerinden Osman Zeydan, aşiretçiliği kaldırma çağrısı yaparak, böyle olayların yaşanmasını istemediklerini söyledi. Herkesin birbiri ile akraba olduğunun altını çizen Zeydan, bir hafta boyunca Hakkari’de yaşanan olaylar üzerine yoğun çaba gösteren Baydemir ve heyetine çabalarından dolayı teşekkür etti.

Başka bir kanat önderi Orhan Pirozbeyoğlu ise ortaçağ zihniyetindeki aşiretçiliği bırakma çağrısı yaparak, şu an Rojava’da, Kuzey Irak'ta Kürtler çetelerle savaşırken, Hakkârililerin birbirileri ile uğraşmasının kimseye faydasının olmadığını kaydetti. Pirozbeyoğlu, barış sürecine katkı sunduğu için PKK Lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere DTK, DBP heyeti. Mesut Barzani ve Hakkari Valisi Yakup Canbolat’a  teşekkürlerini ilettiğini söyledi.

Barıştan yana olduklarının altını çizen Mehmet Adıyaman da, Hakkari’de yabancı kimsenin bulunmadığını, herkesin birbiri ile akraba olduğunun söyledi. Barış için yoğun bir çaba gösteren Osman Baydemir Başkanlığındaki DBP ve DTK heyetine teşekkür eden Adıyaman Hakkari’de herkesin birbirine muhtaç olduğuna dikkat çekti.

‘Hepimiz birbirimizin akrabasıyız’ diyen Adıyaman, cenazelerde, bayramlarda hep beraber olduklarını huzurlu bir Hakkari için herkesin kendi çocuklarını nasihat etmesini isteyerek, eskisi gibi birlik içerisinde olmaya davet etti.

Yaşanan kavgada hayatını kaybeden Mustafa Er’in yakını HATSO Başkan Yardımcısı Abdurrahman Er, Osman Baydemir ve DBP ile DTK heyeti, Hakkari’deki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, her iki tarafın kanaat önderleri, Hakkari Valisine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, aile olarak olayda bir yakınlarını kaybettiklerini, başka kayıpların yaşanmasını istemediklerini söyledi.

‘Bu olay bizim acımız ile son bulsun’ diyen Er, herkesi ve her kesimi sağduyulu olmaya davet ederek, “Hepinizden ve tüm halkımızdan tek tek rica ediyorum. Yaşanan olayların kentin tamamına yayılmasında Güzel Hakkari ilimizi huzurunu bozmaya ne bizim ne de hiç kimsenin hakkı yoktur. Lütfen sağduyulu olun. Şiddetten uzak durun. Bir tek insanın kılına da zarar gelmesini istemiyoruz. Ne olursa olsun giden canı geri getiremeyiz. Aile olarak her zaman şiddet dışında kaldık ve kalmaya da devam edeceğiz" dedi.

Hakkari’de yaşanan olaylar için üzüntülü olduğunu ifade eden Hakkarili iş adamı İsmet Ölmez, “Öncelikle bunu söylemek isterdik ki keşke heyetimiz bugün Hakkari’ye böyle bir olay için gelmeseydi. Ama ne yazık ki böyle üzücü bir olayı bir bayram arifesi akşamında yaşadık. Allah-u Teâlâ’nın selamı tüm Müslümanların ruhu üzerinde olsun. Ama insanlık olduğundan beri dedemiz Hz. Adem’den bu yana hatalar yapılmıştır. İnşallah bu son olur. Huzurunuza bunu paylaşmak istiyorum, Sayın Osman Baydemir heyeti ile birlikte bir haftadır tüm Hakkari halkı ile görüşüyor ve bizlere bu kentte barış sağlanmaya kadar evlerinizden çıkmayacağım, sofralarınızdan kalkmayacağım diyordu. Eğer kendilerinin katkıları olmasaydı belki bizler bugün burada toplanamayacak ve barışı sağlayamayacaktık. Kendilerine ve tüm heyete teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

DTK ve DBP heyeti adına söz alan Diyarbakır Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, bu barışın olmasında emeği geçen başta mağdur aile olmak üzere, kentin ileri gelenleri, barış anneleri, din adamları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve medya çalışanlarına sonsuz teşekkür ettiklerini ifade etti.

Kürtlerin arasında birlik ve beraberliğin olmamasının en önemli nedeninin fitne ve fesatlıktan kaynaklandığını vurgulayarak, bunların önüne geçmek için artık Kürt halkının birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini ifade etti.

Bu barışın Kürt halkının birlik ve beraberliğinin temeli olmasını dileyen Baydemir, “Hepimiz bir aileyiz,ailemiz de Kürdistan’dır.İnsanlık onuru ve haysiyeti açısından her insan eşittir. Hiç bir insanın bir diğer insandan üstünlüğü yoktur. Bu coğrafya Mezopotamya coğrafyasıdır. İnsanlığın beşiğidir. Sümbül, Kato Dağları medeniyetlerin yeridir. Çok yazık bizler niye geriye gidiyoruz. Hepimiz aynı aile ve  aynı milletiz. Barış ve kardeşlik elimizi birbirimize uzatalım. Barış olmadan özgürlük de asla olamaz. Onun için birbirimizle kavga etmek yerine sürekli barış halinde olalım. Biz Kürtler birlik ve beraberlik içerisinde olursak o zaman Türk, Arap ve Fars kardeşlerimiz de bu birliğimize ortak olurlar" dedi

Kürt halkının herhangi bir ferdinin tırnağı taşa değmesi halinde yüreklerinin sızlayacağını kaydeden Baydemir, bir tek insanın tırnağının taşa değmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.
 Barışın sağlanması için haftadır büyük çabalar gösterdiklerini kaydeden Baydemir, “Bu konuda büyük çabalar sarf eden kentin bütün dinamiklerine ve özellikle metanetli ve sağduyulu davranan Er ailesine sonsuz teşekkür ediyorum. Olayda bir yakınını kaybeden Er ailesinden Hacı Er'in ellerinden öpüyorum. Büyüklük odur ki, affetmektir. Sizler, özellikle olayda yakınlarını kaybeden Er ailesi olarak büyüklük yaptınız. Allah sizden razı olsun. İnşallah bu barış Kürt halkının birlik ve beraberliğinin sağlanmasına vesile olur” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kalabalık iftarlarını açtı. İftarın ardından da Baydemir, barış için gelen aile büyükleri ve kanat önderleri ile el ele tutuşarak, barış ve kardeşlik mesajı verdi. Baydemir ve beraberindeki heyet, daha sonra Hakkari'den ayrıldı.

yuksekovahaber.com

Editör: TE Bilisim