İnci kefallerini ilk olarak Van Gölü’ne nasıl geldiğini Yazar Ali Demirsoy “Hayvan Coğrafyası” isimli kitabında geniş yer vererek detaylı bir şekilde anlatmıştır.

İşte Yazar Ali Demirsoy’un Hayvan Coğrafyası isimli kitabında inci kefalleri ile ilgili kaleme aldığı yazı dizisi;

Van'da kaç tane yüzme havuzu var? Van'da kaç tane yüzme havuzu var?

İnci kefalinin Van Gölü’ne ne zaman ve nasıl girdiği konusunda fazla bir bilgimiz yok. Ali Demirsoy’un Türkiye Zoocoğrafyası “Hayvan Coğrafyası” isimli kitabında bu günkü Van Gölü’nün yerinde Muş Ovası’nı da içine alan büyük bir tatlı su gölünün bulunduğu; bu gün Muş il sınırlarından geçen Murat Nehri’nin bu göle bağlandığı, dolayısıyla Batı Asya ile Avrupa formlarının bu iç göl aracılığı ile buraya kadar ulaşmış olabileceği söyleniyor. Aslında bir tatlı su balığı olan inci kefali, Nemrut Volkanı’nın Muş Ovası çıkışını kapatması ile oluşan ve çevresindeki volkanik karakterli karasal yapılardan etkilenerek acı su ekosistemi haline geliyor. Chalcalburnus cinsi balıklar acı ve tuzlu sulara zamanla alışabiliyorlar. Tahminen Van Gölü oluşmadan önceki iç gölde bulunan Chalcalburnus, zamanla gölün sodalı-tuzlu sularında yaşamaya alışmış, diğer türlerden farklılaşarak “Chalcalburnus tarichi” olarak adlandırılmış.

İnci kefali hem tatlı suda hem de tuzlu suda yaşayan bir balık. Kış aylarını gölün sodalı sularında geçiriyor. Su sıcaklığının artmasıyla beraber, üremek için göle dökülen tatlı sulara göç ediyor. Bu göç yolculuğu su değişimine alışmakla başlıyor. Deniz balıklarının vücut iyon yoğunlukları, yaşadıkları ortam olan deniz suyunun iyon yoğunluğuna göre az, yani yaşadıkları ortama göre vücutları daha az yoğun olur. Tatlı su balıklarında ise durum tam tersi, balığın vücut iyon yoğunluğu içinde bulunduğu tatlı su ortamının iyon yoğunluğundan fazladır. Tuzlu su ile tatlı su arasında üreme veya beslenme göçü yapan balıklar, bu yüzden ikisinin karıştığı bölgelerde bir müddet bekleyerek bu iyon dengelenmesini sağlar. Aksi takdirde göç gerçekleşmez.

Kaynak: Haber Merkezi