ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ

31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfusu bulunan Van’ı da seçim heyecanı sararken, AK Parti’nin kentteki adayları seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 36 vizyon projesini kamuoyu ile paylaşan Edremit Belediye Başkanı ve aynı zamanda belediye başkan adayı İsmail Say, bu defa da kentteki gazetecilerle bir araya gelerek onların sorularını yanıtladı. Görev süresinde 65 projeyi hayata geçiren ve ilçenin 40 yıllık sorununu çözen Başkan Say, 2019’da vaat ettiklerinin 3 katını yaptıklarını dile getirdi. Başkan Say, yaptığı açıklamada ilçe için 100 yıllık master planını hazırlayacaklarını ve kazandıklarında ilk işlerinin bunu hayata geçirmek olacağını açıkladı. 

EDREMİT’TE 100 YILLIK MASTER PLANI YAPILACAK

Başkan Say, yaptığı açıklamada, ilçe için 100 yıllık master planı yapacaklarını dile getirerek, “Biz Allah nasip ederse ikinci dönemde Edremit’in 50 yılına, 100 yılına dair master planını yapacağız. Maraş Caddesi’nde caddeyi boydan boya 45 dakikada gitmemizin sebebi bu şehrin bir master planının olmamasıdır. Bunu kimlerle yapacağız? Dünyada ödül almış altın çizerek söylüyorum sadece Türkiye’de değil bu anlamda şehir planlamacıları ile bir çalışma yapacağız. Bir çalıştay yapacağız. Bu konuda üniversiteyle de yakın çalışıyoruz. İlk işimiz olarak Edremit’imizin önümüzdeki 50 yıllık, 100 yıllık master planını yapacağız. Bunun Büyükşehir ve Bakanlığımızla da takipçisi olacağız. Bundan 100 sene sonra burada nerede yol olacağı, nerede altyapı olacağı konuşulmayacak. Tüm paydaşlarımızla beraber bu çalışmayı yapacağız. Bir deprem çalıştayı da yapmıştık. Bunun devamını getirip uygulamaya yönelik çalışmaları başlatacağız” dedi. 

SAY: EDREMİT’E YEŞİL ALAN KATKISI SÜRÜYOR 

DSİ yerleşkesinin millet bahçesi olması sürecine de değinen Say, “Her gün önünden geçtiğimiz DSİ yerleşkesi vardı. Van’da özellikle ana arterler üzerinde olan yerler, kamu arazileri çok fazla. DSİ yeni yerleşkesine yaklaştı. Burası imarda deprem toplanma merkeziydi. Hazine arazisi değildi. Van Gölü Sit Projesi kapsamında bir proje yürütülüyor. Bu plan çerçevesinde buranın yeşil alan statüsünü koruduk. Burası artık 3’üncü şahıslara satılamaz. Yeşil bir alan haline geldi. 100 dönümden fazla yeşil alan ve millet bahçesi olarak korunacak. Bunun plan taslağı bitti. Şehrin ana arterlerini yeşil alan olarak korumaya ve kente kazandırmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN SAY: 2019’DA VAAT ETTİĞİMİZ ŞEYLERİN 3 KATINI YAPTIK

Say, vaat ettikleri projelerin 3 katı projeyi hayata geçirdiklerini aktararak, “Ayakları yere basan 10 sosyal belediyecilik vaadimiz var. ESEM 3’üncü yılında ve artık bir marka oldu. Kayıt döneminde kapasitemizin 3 katı talep alıyoruz. Bölge illerden talep alıyoruz. İkinci dönemde çok güzel işler yapmaya hazırız. 2019’da vaat ettiğimiz her şeyi yaptık. Söylediklerimizin 3 katını yaptık. Teleferiğin ön fizibilitesi bitti. Gerçekleşebilir bir proje ve inşallah Allah nasip ederse yakın bir zamanda teleferiğin açılışını yapacağız. Yüzen otelin de ihalesini yaptık. Çok önemli bir proje. Bunu da Edremit’e kazandıracağız. Bu iki proje bölgeyi cazibe merkezi yapacak” diye aktardı. 

BAŞKAN SAY: SÖYLEMEDİK, YAPTIK!

2019’da 65 projelerinin olmadığını ve hedef yükselttiklerini aktaran Say, “Sosyal belediyecilikte söylemedik yaptık. Ramazan ve Kurban Bayramında emeklilere 2 bin TL ikramiye verilecek. 2019’da 65 projemiz yoktu, biz hedef yükselttik. Yüzen otel bir uhde idi. İnşallah onu gerçekleştireceğiz. Edremit’le ilgili, ulaşımla ilgili bir uhde vardı. Ulaşım yetkisi bize bağlı değil. Ulaşım yetkisi Büyükşehir’de. Ben bunu Vali Mehmet Emin Bilmez döneminde meclis kararıyla yetki istedim. Bu yetkiyi bana verin, Edremit’i denizden İskele’ye, Tuşba’ya, üniversiteye bağlayacağım dedim. Şu anda olduğu halde deniz yolunu en az kullanan illerden biri Van’dır” dedi. 

ATM'lerde flaş karar: 20 gün sonra her şey değişecek ATM'lerde flaş karar: 20 gün sonra her şey değişecek

SAHİL YOLUNUN DEVAMI GELECEK

Say, deniz yolu ulaşımı projesine dikkat çekerek şunları söyledi: “Şu anda TOKİ’lerden üniversiteye gitmek 1,5 saat. 20-25 dakikada deniz otobüsüne veya tekneye binip çok keyifli bir yolculuk yapıp kitabınızı okuyup kahvenizi içip üniversiteye İskele ve merkeze gidebilirsiniz ve bir hayalim de bunu sahil yoluyla birleştirmekti. Sahil yolunu kısmen gerçekleştirdik. Sahil yolunun şu anda 12 kilometresi faaliyete geçti. Bunun 10 kilometresi Edremit etabı. Bunun devamı gelirse inşallah üniversiteye kadar bir taraftan ulaşım rahatlayacak, bir taraftan da deniz yolunu kullanmış olacağız. ESEM ve Glütensiz Kafe en çok mutlu olduğumuz işlerden biridir.” 

“EDREMİT’LE İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Say, “Bizim şu anki hizmet binamız tam 25 yıl önce yapılmış. Daha nüfusumuz 10 bin bile değilken, bir kasaba iken. Hizmet binasına gidecek parayla biz Edremit kanalizasyonu yaptık. Hizmet binamızdan biraz daha fazla para gitti. Daha konforlu mekânlarda çalışmak istemedik. Kanalizasyon önemli bir ihtiyaçtı. Varsın prefabrik yapıda olalım, varsın daha kötü şartlarda olalım ama daha acil işlerimiz iş görsün, bunları çözelim dedik. Eski Yüniplik Yerleşkesini biliyorsunuz. Projesi de bitti. Hizmet binamızın Selçuklu mimarisi ile projesi dahi bitti. Sadece yapım işini ihmal etmedik. Bunu da Allah nasip ederse önümüzdeki yıllarda yapacağız. Bizim Edremit’le ilgili ciddi kaynak çalışmalarımız var. Bu kaynakları oluşturduğumuzda belediyemizi borçlandırmadan Edremit’in 50, 100 yılına hitap edecek ve en önemlisi halkımızın tek araçla ulaşacağı bir yer olacak” ifadelerini kullandı. 

“2024’TEN SONRA HALKIMIZDAN VİZE ALIRSAK BU PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

İrtibat büroları kuracaklarını aktaran Say, “TOKİ bölgeleri, Şabaniye, Eminpaşa gibi bölgelerde irtibat büroları kuracağız. Hizmeti vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Sabit üniteler kurarak nüfusun yoğun olduğu bölgelere hizmet üniteleri götüreceğiz. 2024’ten sonra halkımızdan vize alırsak bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Şamran Kanalının birkaç boyutu var. Bir DSİ boyutu. Üzülerek söylüyorum; hem kuraklık sebebi ile hem de yanlış tarım sulaması politikası sebebiyle Şamran’daki su azaldı. Neredeyse yok denecek durumda. Şamran’ın korunması ile ilgili ve UNESCO geçici miras listesine alınması ile ilgili işlemleri bitirdik. Sadece kurumda sıra bekliyor” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun