Türkiye'de motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmeleri ilgilendiren yönetmelik sil baştan yeniden yazıldı. Araç alım ticaretine yeni kurallar getiren Ticaret Bakanlığı, araç alım satımında güvenli ödeme sisteminin kullanılması zorunlu hale getirdi. Düzenleme sonrası vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında; “Kimler araç alıp satabilecek?” sorusuydu. İşte yeni yapılan düzenlemelinin tüm detayları…

Ticaret Bakanlığı motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni kural getirdi. Buna göre taşıt alım satımında güvenli ödeme sisteminin kullanılması zorunlu hale getirildi. Yapılan düzenlemeyle birlikte oto galerilerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmasına ilişkin madde kaldırıldı ve böylece oto ticaret merkezleri yerine herhangi bir dükkanda otomobil ticareti yapılabilecek.

YETKİ BELGESİ DETAYI VAR

THY duyurdu: Biletiniz yanabilir THY duyurdu: Biletiniz yanabilir

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel  yeni döneme ilişkin Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye önemli açıklamalarda bulundu. Yönetmelikte bulunan yetki belgesi zorunluluğunu hatırlatan Hayrettin Ertemel, "Yetki belgesi otomobil ticareti yapan kişilere verilmiş bir belgedir. Yetki belgesine sahip olabilmek için çeşitli şartlar var. Yeterlilik sınavı var. Bu işi resmi olarak maliyeye kayıtlı olarak yapması lazım. Bunlar daha öncede var olan yasaydı. Burada bir yönetmelik çıktı. Önemli olan konu şu; artık sadece 2.el otomobil satıcıları bu yönetmeliği tabi değil, bayiler, distribütör firmaları, ihale firmaları, internet satış platformları hepsi bu yönetmeliği tabii olacak." dedi.

"GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ İLE DOLANDIRILMALAR SON BULACAK"

Yönetmeliğin alıcı ve satıcıya çok önemli avantajları olduğunu hatırlatan Hayrettin Ertemel, "Bunlardan en önemlileri güvenli ödeme artık hayata geçti. Son tüketicilerin kendi içlerindeki ticarette dolandırıcılık olmaktaydı. Bu artık sonuna gelmiş diyebiliriz. Yetki belgesi olmayan kişiler internette araçlarını yayınlama işi sona erdi.  Yıl içerisinde 3 defadan fazla aracını değiştiren veya kendisinin haricinde aracını satan kişiler geçmişte olduğu gibi çok ciddi müeyyidelere tabii tutulacaklar. Bunun haricinde kapora alma süreci bayilerde 15 gün olarak sınırlandırıldı. Alınan araç bedelinin %10'undan fazlasını kapora alma kabiliyetine sahip olmayacaklar. Bu gibi konular yürürlüğe girdi." ifadelerini kullandı.

Güvenli ödemede ekspertiz yaptırdıktan sonra alıcı-satıcı notere gittiği zaman alım-satımı gerçekleştirirken alıcı kişi güvenli ödeme sistemine parayı gönderecek. Noterlik o güvenli ödeme sisteminde parayı gördükten sonra satıcıya bu parayı gönderecek.  Noterlik esasında bir 'yediemin' gibi olacak.  Burada bildiğiniz gibi kamuoyunda da haberlere çıkıyordu. Çeşitli sahtekarlıkların önüne geçilecek.

"EKSPERTİZLER SORUMLU OLACAK"

Son olarak ekspertiz meselesine değinen Hayrettin Ertemel, "Ekspertizler kesinlikle sorumlu olacak. Noterlik sisteminde ekspertiz yapılmadan satış yapılmaması gerekiyor. Noterlerin ekspertiz raporunu noterlik sistemine kaydetmesi gerekiyor. Alıcıların buna dikkat etmesi gerekiyor. Sigorta konusu devam ediyor. 5 ay 160 bin km garanti konusu yönetmelikte var. Bunlar tabii ki de tüketicini faydasına olan yasalar." açıklamalarında bulundu.

FİYAT SABİTLENECEK

Yetkili satıcıların yükümlülüklerinde de değişikliğe gidildi. Tescilsiz motorlu kara taşıtına ilişkin vergilerin alıcı tarafından ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını arttırmamak ve alıcıya taşıt fiyatını sabitleme hakkını bildirmek, alıcının vergileri ödediği tarihten itibaren on beş gün içinde taşıtı alıcıya teslim etme şartı bulunacak. Motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilen iş yerinde sigorta, finansman, aksesuar, yedek parça satışı, servis ve satış sonrası hizmetler gibi faaliyetler dışında ticari faaliyette bulunulmayacak.

İKİNCİ EL OTOMOBİLDE GARANTİ İŞLEMLERİ

Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin altında olan ve tescil belgesinde araç sınıfı M1, M1G, N1 ve N1G olan taşıtların motor ve şanzımanı ile elektrik ve elektronik sistemleri, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre işletmenin garantisi altında olacak. Üretici tarafından yenilenmiş ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında garanti, satış tarihinden itibaren bir yıl veya yirmi bin kilometre olarak belirlendi. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek.

Motor, şanzıman ile elektrik ve elektronik sistemleri gibi parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami kırk beş iş günü içinde giderilecek. Bu sürenin tespitinde taşıt sahibinin arızalı taşıtı işletmeye teslim ettiği tarih veya ilgili il müdürlüğüne yazılı başvurusu üzerine il müdürlüğünce işletmeye yapılan bildirim tarihi dikkate alınacak. İl müdürlüğüne yapılan başvuruya, satış sözleşmesinin bir örneği ile arızaya ilişkin belgeler eklenecek. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar işletmeye ait olacak.

Garanti süresi veya kilometresi içinde arızalanan taşıtın işletmeye veya işletmenin belirleyeceği onarım noktasına teslim edilmesi halinde işletme tarafından, arızalı taşıtın teslim alındığına dair iki nüsha belge düzenlenerek bir nüshası taşıt sahibine teslim edilecek. Bu belgede asgari olarak; taşıtı teslim edenin adı, soyadı ve imzası, taşıtı teslim alanın adı, soyadı ve imzası, taşıta ilişkin şikâyet ve talepler, taşıtın markası, ticari adı, cinsi, tipi ve model yılı, taşıtın arıza bildirim ve işletmeye teslim tarihi yer alacak. İşletmeler belirtilenlere ilave garantiler verebilir.

GARANTİSİ DEVAM EDEN ARAÇLARA GARANTİ SÜRESİ VERİLEMEYECEK

6502 sayılı Kanunun 56'ncı maddesi kapsamında üretici veya ithalatçı garantisi devam eden taşıtlar hakkında işletmelere garanti verme zorunluluğu olmayacak.

GARANTİ KAPSAMINA NELER GİRMEYECEK?

Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar, satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlar, ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarlar, taşıtın olağan kullanımı nedeniyle kayışlar, egzoz, amortisör, debriyaj, ön dişli takımı, fren balataları ve pabuçları, diskler, contalar gibi parçalarda meydana gelen aşınma ve yıpranmalar, garanti kapsamındaki bir parçada meydana gelen arızanın doğrudan sonucu olarak hasar görmedikçe veya zayi olmadıkça; bujiler, katalitik konvertörler, hava filtresi, yağ filtresi, yakıt filtresi, cam silecek lastikleri, klima devresinin doldurulması için kullanılan maddeler, ilave edilen yağlar, soğutma sıvıları, fren sıvıları ve diğer katkı maddeleri, garanti kapsamındaki bir parçada meydana gelen arızanın doğrudan sonucu olarak hasar görmedikçe veya zayi olmadıkça, koltuk aksesuarlarının temizlenmesi ve onarılması dâhil olmak üzere kaportanın ve kabinin olağan bakımı için yapılan masraflar, kaporta işleri, süslemeler, paspas, lastikler, jantlar, akü, farlar, park lambaları, camın ve farların kırılması veya çatlaması, parça değişimi yapılarak veya yapılmaksızın düzenli önleyici işlemler, kontroller ve ayarlamalar,

İkaz lambaları sistem arızası gösterdiği halde taşıtı kullanmaya devam etmenin veya bilerek veya bilmeyerek uygun olmayan yakıtın kullanılmasının sebep olduğu arızalar, hatalı kullanım, kaza, hırsızlık, hırsızlık girişimi, yangın, infilak, vandallık veya doğal afetler nedeniyle hasar gören veya zayi olan parçalar, taşıtın ihmal edilmesinin veya uygun olmayan bir şekilde kullanılmasının veya taşıtın gereği gibi çalışması için lüzumlu olan sıvıların donmasının sebep olduğu arızalar, bakım işlemlerinin muayene ve bakım planına uygun olarak yapılmaması nedeniyle meydana gelen arızalar, satış sonrasında taşıta yapılan herhangi bir eklenti nedeniyle oluşan hasar ve arızalar, tescil belgesinde "Trafikten çekilerek tescil kaydı kapatılmıştır." şerhi bulunan taşıtlar garanti kapsamına alınmayacak.

Kaynak: HABER 7.COM