Ömer Aytaç AYKAÇ - ŞEHRİVAN/ÖZEL HABER


Van’da ve bölgede bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı müdürlük ihalelerinde şok verilere ulaşıldı. Skandal niteliğindeki belgelere göre KYK İhale Komisyonu’nda birileri yapılacak olan güvenlik, kalorifer ve diğer işlerin ihaleye çıkmasından önce yaklaşık ihale miktarlarını sızdırdı. Şehrivan’a haftalar öncesinden ulaşan ihale miktarları ile ihale günü açıklanan maliyetler aynı rakamı verince büyük skandal ortaya çıktı.

Şehrivan Van’da bulunan Bölge Müdürlüğü ile bölgedeki tüm illere hitap eden KYK ile ilgili skandal iddialara ulaştı. KYK’nın bölgedeki kurumlar için yapacağı iş ve alacağı hizmetlerin ihale öncesinde kararlaştırılan yaklaşık maliyet tablosu komisyondan sızdırılınca skandal patlak verdi. Belgelerde geçtiğimiz günlerde yapılan bir ihalenin tam doğru yaklaşık ihale bedeli ve önümüzdeki günlerde yapılacak ihalelerin bedelleri yer alıyor!

İHALE RAKAMLARI ÖNCEDEN BİLDİRİLDİ!

Van’da kamu kurumlarındaki ihale skandalı ile ilgili şok bir iddia Kredi Yurtlar Kurumu Van Bölge Müdürlüğü’ne yaşandı. Şehrivan’ın ulaştığı belgelere göre, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri yapılmadan önce idarece belirlenen yaklaşık maliyet tabloları komisyondan birileri tarafından kamuoyuna ve ilgili isimlere sızdırıldı. İlki geçtiğimiz haftalarda sızdıran yaklaşık ihale miktarı tablosu 23.09.2014 tarihinde yapılan ihale ile aynı rakamı verince skandal ortaya çıktı. 23 Eylül tarihindeki ihaleden bir hafta önce Şehrivan’a ulaştırılan belgelerdeki miktar ile 23 Eylül 2014 günü ihaleye katılan şirketlere ihale bittikten sonra okunan rakam küsuratına kadar aynı olunca KYK’daki sızıntı da resmen belgelenmiş oldu. Zira ilki 23 Eylül’de sızdırılan bu belgenin devamında yer alan diğer büyük miktarlardaki 4 ihalenin daha yaklaşık miktarları sızdırılan belgeler arasında yer alıyor. O belgeler arasında değeri 41.419.403,00 değerindeki güvenlik ihalesi de var!

İHALE KOMİSYONU RAPORU AYNEN SERVİS!

Şehrivan’ın KYK’daki skandalın ortaya çıkmasından bir süre önce ele geçirdiği belgeler, KYK’nin 23 Eylül 2014 tarihindeki ihalesinden sonra büyük skandalı ortaya gözler önüne serdi. Zira Şehrivan’ın ulaştığı ve birilerine ihaleden çok önce servis edilen ihalelerin yaklaşık maliyet tablosu ile ihale tarihinde ihaleye katılan şirketlerin yüzüne okunan yaklaşık bedeller, küsuratına kadar aynı okundu. Hal böyle olunca da piyasaya dağıtılan o bölgelerin gerçekliği de ortaya çıkmış oldu. İlk olarak KYK’ya bağlı 2015 yılı teknisyen yardımcısı hizmet alımı toplam yaklaşık maliyeti patlak verirken ardından yapılacak ihalelerle ilgili de şüpheler ortaya çıkmış oldu. Zira KYK ihale komisyonunun altında isimleri ile ‘Olur’ verdiği Kalorifer İşçilik Maliyeti 179.823,00 şeklinde belgelere yansımış ve bu belge ihale tarihinden günler öncesinde kamuoyunda dolaşmaya başlamıştı. Bu belgede yazan rakam, ihale günü aynı miktar olarak okununca ihale komisyonundaki çatlak da ortaya çıktı. KYK’nın o gün resmen açıkladığı yaklaşık miktar haliyle büyük fitili de ateşlemiş oldu!

SIRADA BÜYÜK İŞLER VAR!

KYK’daki İhale Komisyonu’ndan sızdırılan belgeler arasında sadece bu iş yer almıyor. Şehrivan’ın ulaştığı tam 5 ihaleden 1’i gerçekleşirken, yaklaşık ihale miktarları önceden servis edilen diğer 4 ihalenin biri bugün olmak üzere geriye kalanları ise ileriki günlerde yapılacak. Eldeki söz konusu belgelere göre KYK’da bugün yapılacak olan Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşi öncesinde de yaklaşık miktar 41.419.403,00 şeklinde yine komisyondan birileri tarafından sızdırıldı. İhaleden önce sızdırılan bu miktarın kamuoyunda kimlerin eline geçtiği bilinmezken, yapılacak ihaleye verilen miktarın ilk ihalede olduğu gibi yine yaklaşık miktarlar ile alınıp alınmayacağı ve ihaleye giren şirketlere okunacak yaklaşık maliyet ile aynı olup olmayacağı yaşanan skandalın büyüklüğünü bir kez daha ortaya koymuş olacak.

BAŞKA HANGİ İŞLER VAR!

Öte yandan Şehrivan’a da servis edilen bu belgelerin arasında yine 30 Eylül 2014 tarihinde yapılacak olan Temizlik İhalesi ile birlikte 2 Eylül 2014 tarihinde yapılacak olan Kalorifer yaktırma bedeli olan 2.239.652,94 miktarındaki yaklaşık ihale miktarı ile 09.10.2014 tarihinde 5.432.697,50 yaklaşık maliyet bedeli biçilen Kalorifer Yakıt ihalesi de yer alıyor. Yani, tıpkı ilk ihalede olduğu gibi haftalar öncesinden sızdırılan bu rakamlar, ilk ihalede olduğu gibi ihale günü de açıklanacak olan ‘resmi’ yaklaşık ihale maliyeti ile aynı bedeli vermiş olacak. Konuya müdahele edilmemesi halinde ise ihaleye girecek olan kurumlar bu miktara yakın rakamlar vererek komisyon tarafından sızdırılan bu büyük miktardaki ihalelerin sahibi olmuş olacak.

BELGELER İLGİLİ KURUMLARA DA İLETİLMİŞ!

Öte yandan belgeleri servis edenler, ihale komisyonu tarafından sızdırılan bu bölgeyi ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlara da iletirken, Şehrivan’a ulaştırılan belgelerin arasında bir de şikayet dilekçesi yer alıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, KYK Genel Müdürlüğü’ne ve ilgili yargı birimlerine ulaştırıldığı belirtilen dilekçe de yaşanılan skandal tarih, sayı ve ihale numaraları ile birlikte, gazetemize de iletilen yaklaşık ihale miktarlarını gösteren tablolar ile birlikte bu kurumlara iletilirken, bu belgelerin “Bazı firmalar lehine menfaat sağlamak amacıyla” sızdırıldığı şeklindeki iddialar da yer alıyor. 2014/158 Sayısı ile Yüksek Öğretin KYK Kurumu Genel Müdürlüğü’ne de iletilen dilekçede ilk ihalede olduğu gibi sonraki ihalelerde de ihalenin gizliliğinin ihlal edildiği ve ihale tarihinden önce gerekli müdahalenin yapılması hususu dile getirilmiş.

KURUM HAREKETE GEÇTİ!

Öte yandan Şehrivan’a ulaştırılan söz konusu belge ve iddiaların yer aldığı dilekçe ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz KYK yetkilileri ihale konusunda belirtilen ihlalin doğrulanması halinde yasal işlemleri başlatacaklarını belirtti. Şimdi gözler komisyondan birilerinin ihale miktarları ile ilgili belgeleri sızdırdığı komisyon üyeleri ve yargı makamlarının konu ile ilgili müdahale yapıp yapmayacağında. Öte yandan söz konusu ihale ile ilgili ilk miktarın sızdırılmasının ardından konuyu dilekçe ile ilgili kurumlara ilettiğini söylemesine rağmen Şehrivan’a da iletilen o dilekçenin ardından diğer ihalelerde aynı durumla karşılaşılması halinde uygulanacak yaptırımlar da cevap bekleyen diğer konular arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim