Van'da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından organize edilen Newroz çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamaların başında Abdullah Öcalan'ın geçmiş Newrozlarda verdiği bir mesajı okundu. Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, “Sayın Öcalan 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak nevruzda da tarihi bir masajla bir adım daha atacak. Bu tarihi mesajı selamlıyoruz” dedi.

 

Van Kalesi arkasındaki Atatürk Kültür Parkında yapılan kutlamalara yağmura rağmen büyük bir karabalık katıldı. Kitlenin yerini almasından sonra Newroz bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Nazmi Gür, Özdal Üçer, Mülkiye Birtane, Van, Edremit, Bostaniçi, Özalp, Muradiye, belediye başkanları, BDP MYK üyesi Necla Yıldırım, PM üyesi İhsan Coşkun halkı selamladı. Selamlamadan sonra alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sesinden Newroz mesajı dinletildi. Cezaevleri başta olmak üzere birçok yerde gelen mesajlar okunduğu kutlamaya tutuklu bulunan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da mesaj gönderdi. "Merhaba dirençli, iradeli ve zalimin zulmüne tarihin hiçbir anında boyun eğmeyen cesur ve fedakar annelerimiz, kadın yoldaşlarım, genç yoldaşlarım ve onurlu Van halkı Newroz'unuzu kutluyorum" denilen Kaya'nın mesajından sonra Van Halk İnisiyatifi'nin mesajı okundu. Mesajda Van halkının mücadelesini yükseltme çağrısı yapıldı. Mesajların okunmasından sonra Newroz kutlamasının açılış konuşmasını yapan BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, konuşmasına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz bayramını kutlayarak başladı. Kürt dilinin yasak olduğu bir ülkede bir halk olarak yaşadıklarını belirten Yaşar, önlerine kurulan barikatları birer birer aştıklarını kaydetti. Kürt coğrafyasına barışın geleceğini de belirterek, mimarının Kürt halkı olacağını söyleyen Yaşar, "Bizler bugün bu alanda Sayın Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü talep ediyoruz" dedi. Yaşar'dan sonra konuşan BDP İl Eş Başkanı Musa İtah ise, "Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Artık Kürt halkı özgürlüğe yürüyor. Özgürlüğünü bütün alanlarda sağlıyor. Bu yıl ki Newroz'da halkımız özgürlüğünü getirecektir" ifadesinde bulundu. Törene katılan tanınmış isimler alanın ortasındaki nevruz ateşini yaktı. Daha sonra platforma Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk çıktı.

 

TUĞLUK: KİMSE KARŞIMIZDA BARIŞ HAVARİSİ KESİLMESİN

 

Bu yılki nevruzun tarihi önemi bulunduğunu belirten Tuğluk, Kürt halkının her zaman barışın yanında olduğunu söyledi. Barış sürecinde devlet ile Öcalan'ın görüşmelerinin de tarihi anlar olduğuna dikkat çeken Tuğluk, “Barış için çok mücadele ettik. Kendi gücümüz ve direnişimizle onurlu bir barışı getireceğiz. Halkımızın direnişi barışın umudu olmuştur. Şimdi kimse karşımızda barış havarisi kesilmesin. Bizler direndik. Sayın Öcalan direndi, Kürt gerillası direndi. Onun için şimdi barışı konuşuyoruz. Özgürlüğe çok yakınız” dedi.

 

TUĞLUK: BİZ SAVAŞA AÇIK HALK DEĞİLİZ

 

Kürtlerin barış içinde yaşamak istediğini anlatan Tuğluk, şöyle devam etti:

“Siz de buna bir anlam biçin. Biz fazla bir şey istemedik. Allah bizi nasıl yaratmışsa öyle yaşamak istedik. Dilimize, kültürümüze saygı duyulmasını istedik. Ancak asimilasyon, inkâr karşısında isyan ettik. Zulümlerden geçtik. Buna rağmen barış diyorsak bunu kıymetini bilin. Biz savaşa açık halk değiliz. Meşru haklarımız sayılmadığı, kültürümüz inkâr edildiği için silaha başvurduk. Kürt gençleri buna karşı isyan etti. Dağlara çıktı. Dağdan inmeler ancak inkâr ve imhanın kalkması, Kürt halkının statüsü ve demokratik haklarının tanınmasıyla mümkündür.”

 

TUĞLUK: ÖCALAN 21 MART'TA TARİHİ BİR ADIM ATACAK

 

Barış konusunda samimi olduklarını belirten Milletvekili Tuğluk, hükümetin de samimi olduğunu göstermesi için somut adımlar atmasını istedi. Tuğluk, “Sayın Öcalan tarihi adımlar atıyor. 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak nevruzda da tarihi bir masajla bir adım daha atacak. Bu tarihi mesajı selamlıyoruz. Hükümetin bu sorunu nasıl çözeceğini öğrenmek istiyoruz. Sadece silahların bırakılmasına yönelik bir yaklaşım var. Böyle barış olmaz. Boş laflara karnımız tok. Umuyoruz ki kandırma, oyalama gibi boş şeylerle yönelmezler. Bu tren kaçarsa bir daha barışı konuşmak zor olabilir. Eğer hükümet devlet samimi olmazsa Kürt halkı kendi yolunu çizer” dedi.

 

TUĞLUK: ÖCALAN'I BU MEYDANLARDA SELAMLAYANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

 

Tuğluk, öz güçlerine güvendiklerini ifade ederken, “Sayın Öcalan'ı direnerek özgürleştirir ve Kürt halkının statüsünü alırız” dedi. Aysel Tuğluk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Öcalan'dan aldığımız mektubu Kandil'e götürdük. Sayın Karayılan'la görüşmeler yaptık. Sayın Karayılan bize 2013 yılı için kapsamlı bir hazırlık yaptıklarını söyledi. 'Kendi öz gücümüzle kazanacağımıza inanıyorum' dedi. Direnişle sonuç alınacağını söyledi. Ancak Sayın Öcalan'ın devletle birlikte bir süreç başlattığını ve bu konuda Öcalan'a sonuna kadar destek vereceklerini söyledi. İşte Kürt halkının samimiyeti budur. Bütün halkların birlikte yaşaması için haklarından feragat ediyorlar. Biz Öcalan'ı bu meydanlarda selamlayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Umarım bu isteklerimizi Sayın Başbakan da duyuyor.”

Newroz programı Aynur Doğan ve Civan Haco'nun konseriyle sona erdi.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim