Partiler listelerini YSK’ya sundu. Van için partiler adeta bomba listeler ile seçmenin karşısına çıktı! HDP’ye 7 Haziran’da 7 vekil kaptıran AK Parti bu kez Van’ı yakından tanıyan başbakan yardımcısı Beşir Atalay ile sahaya inerken Van’da kıran kırana bir seçim tablosu oluşmuş oldu.

 

VAN’DA LİDERLER YARIŞACAK!

7 Haziran seçimlerinin adeta rövanşı sayılacak olan 1 Kasım seçimleri için partiler dün milletvekili aday listelerini YSK’ya sundu. Tüm partiler adeta seferberlik ruhuyla 1 Kasım’a hazırlanırken Van listeleri bomba etkisi yarattı. HDP’nin 4 ismin üzerini çizip listesini güçlendirdiği seçim öncesi AK Parti ise eski bir başbakan yardımcısı ile sil baştan bir liste ile 7 Haziran’ın rövanşını almak için harekete geçti. CHP’de hiç de hafife alınmayacak olan bir isim birinci sırada yer buldu. Listesini değiştirmeyen tek parti olan MHP ise aynı listeyle seçime devam dedi.

 

Türkiye dün 1 Kasım seçimlerinde partilerin hangi adaylar ile yarışacağına kilitlendi. 7 Haziran’dan sonra suların bir türlü durulmadığı gözler koalisyonların kurulamamasından sonra partilerin yeni politikalarına çevrilirken YSK’ya sunulan listeler ile yarışacak isimler de netleşmeye başladı. Gözler 7 Haziran’da olduğu bir kez daha AK Parti ve HDP listelerine çevrilirken iki partide de flaş değişiklikler, aday gösterilmeyenler ve son dakika transferleri dikkat çekti. Partilerin YSK’ya adaylarını bildirmek için son saati olan 17.00’a kadar flaş gelişmeler yaşandı. MHP’den ihraç edilen Tuğrul Türkeş bir anda AK Parti Ankara listesinde kendisine yer bulunca kulislerde heyecan yaşandı. Türkeş ile kan kaybeden MHP Meral Akşener ismini de gözden çıkardı. CHP’de Sarıgül’ü aday göstermeyen Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal ismini çıkarması beklenirken büyük oranda ‘eski’ listeye devam dedi. HDP’nin bakanlık teklifini reddeden Levent Tüzmen’e yer vermediği listelerde de önemli değişiklikler olurken en flaş hamle ise AK Parti’den geldi. AK Parti beklenildiği gibi büyük kayıp yaşadığı Doğu ve Güneydoğu’da eski MYK ve bakanlardan isimlerle 1’inci sıraları doldururken Van için gönderilen isim şok etkisi yarattı!

 

HDP YARI YARIYA DEĞİŞTİ!

7 Haziran seçimlerinde hem Türkiye genelinde hem bölgede hem de Van’da hiç şüphesiz seçime damgasını vuran ve galibi sayılan parti olan HDP, Van’da flaş bir hamle yaptı. Parti genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın daha önce “Çok fazla değişiklik yapmayacağız” demesine rağmen Van’da büyük oranda bir değişiklik yapıldığı görüldü. Van’da HDP eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ı 1’inci sıra adayı gösteren HDP ikinci sıradaki Lezgin Botan’ın yerini de korudu. Bu iki isimle devam eden HDP’nin mevcut vekillerden Selami Özyaşar ve Remzi Özgökçe’ye yer vermemesi dikkat çeken ayrıntı olurken Yurdusev Özsökmenler de Van’dan alınıp Gaziantep’e 2’inci sıra adayı olarak yazıldı. Van’da geçtiğimiz listeye göre halk nezdinde biraz daha tanınan isimleri 8 kişilik listeye dahil eden HDP’de Adem Geveri bir sıra kaydırılarak 5’e indirilirken 5’inci sıra adayı Tuğba Hezer ise 4’üncü sıraya yükseltildi. Van listelerinden çıkarılan Yurdusev Özsekmenler, Selami Özyaşar, Remzi Özgökçe ve Yeliz Yıldırım’ın yerine Nadir Yıldırım, Bedia Özgökçe, Lokman Ergun ve Sevda Alkan eklendi.

 

AK PARTİ VAN’A BÜYÜK OYNADI!

Önceki seçimde hem tek başına iktidarını hem de Kürtleri kaybeden AK Parti’de Erdoğan’a yakın isimlerden oluşan yeni MYK’nin etkileri listede de bariz bir şekilde hissedildi. 7 Haziran’da büyük hüsran yaşayan Van, Diyarbakır, Mardin gibi illerde adeta soğuk duş yaşayan AK Parti’nin doğu ve güneydoğu politikasında değişikliğe gideceği yönündeki kehanetler doğru çıkarken Van’da da eski başbakan yardımcısı Beşir Atalay Van’ın yeni ağabeyi olarak gönderildi. Uzun yıllardır her seçimde Van’da bir bakanın gönderileceği konuşulmasına rağmen bu hamleyi yapmayan, son seçimleri ise HDP’ye 7 vekil ile kaptıran AK Parti bu kez büyük oynadığını hem Van’da hem de bölgede ıspatlamış oldu. Van’ın bir numara ünvanını Burhan Kayatürk’ten alıp Van’ı deprem sürecinde koordine eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a teslim eden AK Parti, Burhan Kayatürk’ü ise ikinci sırada değerlendirdi. Üçüncü sırada gazeteci yazar Vahdettin İnce’yi yazarak sürpriz yapan AK Parti genel merkezi geçen dönemin Erciş çıkışlı milletvekili Fatih Çiftçi’yi 4’üncü sıradan yeniden kadroya dahil etti. 23’üncü dönem milletvekili Kayhan Türkmenoğlu listede 5’inci sırada yer alırken geçen seçime damga vuran Küressünni’ler listede yer bulması dikkat çekti.

 

KÜRESSİNNİLER LİSTEDE!

Geçen seçim tepkilerini ‘Boykot’ kararı sandığa gitmeyerek dikkat çeken Küressünni aşiretine bu seçimde AK Parti yer vermeyi ihmal etmedi

 

Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Cemil Çiçek, Ali Babacan, Mücahit Arlan, Ertan Aydın - ANKARA

Mehdi Eker, Ali Sarıkaya, İsmail Kahraman (1.Bölge 1.sıra)- İSTANBUL

Beşir Atalay- VAN

Mehmet Özhaseki, Taner Yıldız, Mustafa Elitaş- KAYSERİ

Mahir Ünal- Veysi Kaynak, Nursel Reyhanoğlu - KAHRAMANMARAŞ

Efkan Ala, Mehmet Müezzinoğlu - BURSA

Taha Özhan - MALATYA

Bülent Turan, Ayhan Gider - ÇANAKKALE

Binali Yıldırım- İZMİR

Ömer Çelik- ADANA

Faruk Çelik - ŞANLIURFA 1.sıra

Mehmet Şimşek (1.sıra) - GAZİANTEP

Recep Akdağ- ERZURUM

Cevdet Yılmaz- BİNGÖL

Galip Ensarioğlu- DİYARBAKIR

Bekir Bozdağ- YOZGAT

Lütfi Elvan – MERSİN

 

AK PARTİ

1 BEŞİR ATALAY

2 BURHAN KAYATÜRK

3 VAHDETTİN İNCE

4 FATİH ÇİFTCİ

5 KAYHAN TÜRKMENOĞLU

6 EBUBEKİR KAÇMAZ

7 FARUK ALPASLAN 9/10

8 FERMAN YILDIRIM

 

HDP

1 FİGEN YÜKSEKDAĞ ŞENOĞLU

2 LEZGİN BOTAN

3 NADİR YILDIRIM

4 TUĞBA HEZER

5 ADEM GEVERİ

6 BEDİA ÖZGÖKÇE

7 LOKMAN ERGUN

8 SEVDA ALKAN

 

CHP

1- CEMAL ŞEN

2- MEHMET KURUKCU

3- SERAP ALKAN

4- KASIM BEYAZ

5- ŞANEL GÜLOĞLU

6- FIRAT KUVETLİ

7- SIRACEDDİN İLDEŞ

8- NEVZAT KOÇ

 

MHP

1- GÜLTEKİN ÇAVUŞOĞLU

2- YAVUZ SELİM CAMUŞCU

3- HURŞİT CANLI

4- LEYLA GÖÇGENLİSE

5- NARİN ARIÖZ

6- ŞUAYİP ATALİSE

7- GÜLTEKİN GÜLLİSE

8- TEVFİK SAÇMACI

Editör: TE Bilisim