Sahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler gün boyunca kolay oruç tutmada doğrudan etkili oluyor. Oruç tutanlar için en önemli konulardan biri uzun süreli açlık ve susuzluğa karşı vücudu hazırlamaktır. Gün içerisinde vücut direncini arttırmak ve zinde kalabilmek hem sağlık açısından hem de uzun süre açlığa dayanmak için önemlidir.

Uzmanlar bu konuda en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulamaktadır. Sahurda tüketilen besin gün boyu vücudun sağlık durumunu kontrol eder. Bu yüzden sahurda bazı besinler tüketilmemelidir. Bunların başında işlem görmüş besinler ve içeriğinde şeker ile tuz fazla olan besinler gelmektedir. Özellikle şeker, yağ ve tuz bakımından zengin içeriğe sahip besinler uzun süre tok kalma hissini ortadan kaldırarak çabuk acıkmaya ve bunun yanı sıra çabuk susamaya neden olur. Uzun günlere denk gelen oruç kişinin sağlığını etkilenmeden tutulması için bu tarz maddeler barındıran besinlerden uzak durmakta fayda var. Kahvaltı görevi gören sahur yapılırken aşağıda sayacağımız besinleri sofranızdan Ramazan boyu bulundurmamanız gerekir.

Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.

SAHURDA TÜKETİLEN BU YİYECEKLER ÇABUK ACIKTIRIYOR

Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederken, çabuk acıktıran kimi besinlerden özellikle sahurda uzak durmalısınız. Oruç tutan herkes mutlaka sahura kalkmalı ve sahurda protein içeriği yüksek, uzun süre tok tutmayı sağlayan, ekstra susuzluk hissine neden olmayacak yiyeceklerle hafif ve doyurucu bir öğün yapmalı. Peynir, yumurta, ceviz, domates, salatalık, yeşillik, süt, tam tahıllı ekmek gibi yiyecekler sofrada yer almalı. Çabuk acıktırmaya neden olan besinler...

SAHURDA UZAK DURMAK GEREK BESİNLER

Sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatlı grubu yiyecekler hem kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıkmaya yol açar hem de susatır. Şekerli besinler size ani doygunluk sağlayarak iyi beslenmenizi engeller, ertesi gün kan şekerinizin düşmesine neden olacağından sahur sofranızda yer almasın.

REÇEL ÇEŞİTLERİ

Kayısı, çilek ve vişne gibi meyvelerden yapılan reçel kahvaltılarda olduğu gibi sahurda da yer alan besinler arasındadır. İçerdiği şeker bulunan bu besinler uzun süre tok tutuğu sanılır ancak uzmanların en çok uyarıda bulunduğu besinler reçellerdir. Çünkü reçeller içerdikleri şeker bakımından kan şekerini yükseltir. Bu da hızla acıkmaya ve susamaya neden olabilir.

TUZLU PEYNİRLER, ZEYTİN, TURŞU

Çok fazla tuz içeren bu besinleri sahurda yemeyin gün içinde susamanıza neden olacaktır. Tuz vücuttaki sıvı oranını hızla tükettiğinden hemen susamaya neden olur. Özellikle tükürük bezlerinin yavaş çalışmasına neden olur. Bu da çabucak vücuttaki sıvı oranını azaltır. Bu yüzden peynir alırken içeriğindeki tuz oranına dikkat edilmelidir.

SALAM, SUCUK, SOSİS

İşlenmiş etlerden olan bu besinler sahur için oldukça ağır ve baharatlı besinlerdir aynı şekilde susamanıza da neden olacağından şarküteri ürünü etleri de sahurda yemeyin.

İŞLENMİŞ ÜRÜNLER

Sucuk, salam ve konserve çeşitleri gibi ürünler işlenmiştir. İçerilerinde yüksek miktarda yağ barındıran bu ürünler aynı zamanda bozulmaması içinde bazı ek ürünler eklenir. Bu da besinleri olabildiğince sağlıksız yapar. Bunun yanı sıra besinler vücutta sindirimden geçerken aşırı sıvı kullanır. Vücudun sıvı oranı sindirim işlemi sırasında düşer. Ayrıca çabuk acıktırırlar.

POĞAÇA, BÖREK, PİDE

Midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.

GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK PİDE

Ramazan ayı denilince akla ilk gelen Ramazan pidesinin iftarda tüketilmesi her ne kadar fayda sağlıyorsa sahurda tüketilmesi bir o kadar zararlıdır. İçerdiği yüksek şeker kandaki glisemik indeksini etkilediğinden bir süre sonra açıklık hissine neden olur. Ramazan’ın olmazsa olmaz yiyeceklerinden pideyi sahurda tüketmek doğru değil. Pideyi haftada 2-3 kere 1-2 avuç büyüklüğünde iftarda tüketebilirsiniz. Sahurda; tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz

AŞIRI YAĞLI YEMEKLER VE KIZARTMALAR

Gece uyumadan yiyip yatacağınızdan sabah uyandığınızda yanma ve ekşime gibi mide rahatsızlıklarına, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olur. Yapılan araştırmalarda da kanıtlanan kızartmaların kısa zamanda acıktıran yiyeceklerin başında geliyor. Trans yağla yapılan ve yüksek karbonhidrat barındıran kızartmalar sahurda tüketildiklerinde oruç süresinde acıktırma ile susatmanın yanı sıra kilo almaya da zemin hazırlar. Uzmanlar bu yüzden kesinlikle bu besinlerin sahurda tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

PATATES

Patates, yenildikten sonra kısa sürede yeniden acıktıran yiyeceklerden biri. Bunun yanı sıra kızartma olarak tüketilirse sağlığa zarar verir. Kızartılmış patatesi günlük beslenme alışkanlıklarınız arasından çıkarın, sahurda da tüketiminden kaçının.

ŞEKERİ YÜKSEK MEYVELER

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, posanın yanı sıra belirli miktarlarda şeker içerir. Yüksek şeker içermek aynı zamanda çabuk acıktırmak anlamına gelir. Özellikle kavun, karpuz, üzüm gibi diğer meyvelere göre daha yüksek şeker içeren meyveleri sahurda tüketmeyin.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI

Vitamin, mineral ve posadan zengin olan meyve grubunun iftardan 1 saat sonra veya sahurda, aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekir. Buna karşın taze sıkılmış dahi olsa meyve suyu önerilmez. Çünkü meyve suyu içtiğinizde hem 3-4 meyvenin şekerini yüklenmiş olursunuz hem de meyve suyu çabuk acıktırır.

Editör: TE Bilisim