Haftasonu gerçekleşecek olan Feqîyê Teyran Kültür Festivali için tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan festival önceki yıllara göre daha coşkulu bir şekilde kutlanmaya hazırlanırken, festival öncesi Bahçesaray Kaymakamı Orhan Aktürk ve Belediye Başkanı objektiflerin karşısına geçti. Kaymakam Orhan, FeqiyeTeyran’ın Kürt coğrafyasının Yunus Emre’si olduğunu ifade ederek, onun tanınması ve bilinmesi için farklı çalışmalar içerisine girdiklerini belirtirken, Bahçesaraylı milletvekili Gülşen Orhan ise, “Bizim misafirlerimizi ağırlayacağımız beş yıldızlı otellerimiz yok ama yüreği büyük insanlarımız var herkesi Bahçesaray’a bekliyoruz” dedi.


Kaymakam Orhan Aktürk, Vali Ali Paşa Toplantı Salonu’nda beraberinde Bahçesaray Belediye Başkanı Hayati Orhan ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ’un katılımı ile 15-16 Haziran tarihinde 4’ncüsünü düzenleyecekleri Bahçesaray festivali ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçesaray festivalinin 2 gün süreceğini ve bir çok farklı etkinliğin yer alacağını ifade eden Aktürk, ziyaretler, rafting, satranç turnuvası, konserler ve sempozyumların düzenleneceğini kaydetti.

“SEMPOZYUM KİTAPLAŞTIRILACAK”

İkinci gün yerel sanatçıların vereceği konserle kapanışı gerçekleştireceklerini ifade eden Aktürk, “Bu festivali her yıl düzenliyoruz ve bu yıl 4’ncüsü yapıyoruz. Diğer sivil toplum örgütleri ve partilerin düzenlediği ise ayrı bir renk katmıştır. Biz veya onlar ayrımı diye bir şey yok. Bizler devlet olarak, kamu olarak bir değerimiz var: Feqîyê Teyran. Kürt coğrafyasının Yunus Emre’si kısacası öyle tarif edebiliriz. Bu değeri nasıl ortaya çıkarabiliriz. Kürt Yunus Emre’sini nasıl tanıtırız diye yola çıktık. Valimizin öncülüğünde festival düzenledik. Bazı değişik sivil toplum örgütleri, partiler kendileri de alternatif festivaller düzenlerler tanıtmak isterler ona da kimsenin diyecek bir şeyi yok. Bugünde yapılıyor ve festivalin ikinci günü. Biz onlara gelin hep beraber yapalım diye söyledik ama onlar da kendileri parti olarak ayrıca düzenleyeceklerini söylediler bizde. Buna müdahale edemeyiz. Şuanda ulusal düzeyde bir festival düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl buna şahit olduğunuz. Bu sene daha iyi olacak. İleride uluslararası katılımların sağlanacağı yönünde fikirlerimiz çalışmalarımız var. Mesela geçen sene bu sempozyumu kitaplaştıracağız, Feqîyê Teyran’ı tanıtacağız dedik. Daha çok bilinmesini sağlayacak o kitap bitmek üzere ve baskı aşamasında. Her sene üstüne kata kata gidiyoruz. Çok daha geniş kapsamlı çok daha fazla gazeteci yazar çizerin geldiği uluslararası konukların katıldığı bir festivale dönüşecek. Hazırladığımız kitap Kürtçe ve Türkçe’den oluşacak. Tüm halkımızı bu festivale bekliyoruz” dedi.

ORHAN: TEYRAN’I DÜNYAYA TANIACAĞIZ

Öte yandan konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan ve festival hakkında açıklamalarda bulunan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ise, bu festivalin artık kurumsallaştığını ve belli bir konsept çizgisi yakaladığını söyledi. Festivalin her geçen gün üzerinde bir şeyler daha katarak devam edeceğini söyleyen Orhan, “Feqiye Teyran’ı bir Kürt kültürü olarak Türkiye ve dünyaya tanıtmak istedik. İçinde doğal güzelliklerin de el sanatlarının da olduğu yemek kültürünün de sergilendiği bir organizasyona dönüştü. Bunun paydaşları Kültür Bakanlığı, Çalışma Fonu, Kaymakam, Belediye, Valilik. Her geçen gün de bunu genişletmeye çalışıyoruz. Herkes katılsın istiyoruz. Bütün kurumları için de olsun, Valiliği de Belediyesi de halkı da katılsın. İnşallah bu artık Bahçesaray’ın bütçesine de katkıda bulunacak. Programa Bakan Mehdi Eker, milletvekilleri, Türkiye ve değişik ülkelerden gelen yazar ve şairler olacak. Birinci gün açılış, türbe ziyareti, rafting gibi aktiviteler olacak, ertesi gün ise sempozyum olacak. Sonra ise yine aktiviteler devam edecek. Akşam ise konser ile bitireceğiz.” Şeklinde konuştu.

“BU FESTİVAL BAHÇESARAY’A ÇOK ŞEY KATACAK”

Şehrivan Gazetesi’nin festivalin hedefi ve gelecek yıllardaki kapsamı ile ilgili sorularını yanıtlayan Orhan sözlerini şöyle sürdürdü, “Bütün bu etkinlikler normal ortamlarda büyür ve gelişir yani çatışmalı bir dönemde bu tür etkinlikleri pek ilerletemezsiniz. Ama biz çatışmalı bir ortamda başlattık ve inanıyorum ki bundan sonraki noktada daha ilerleyecek. Bundan sonra ise halkın desteği ile genişler. Sivil toplum, halk, esnaf ve diğer kesimler de işin içine girince bu kapsam genişler ve büyür. Bu süreçten sonra muhtemelen insanların hem kafasında hem de ruhunda bir rahatlama olacağı için insanlar önemseyecek. Bunun örneğini biz Çatak’da, Muradiye’de ve Erciş’te gördük. Gelinen nokta ilk yıllara göre çok çok iyi. Bütün bunlar bize bunu gösteriyor. Bu festival de daha iyi geçecek diye düşünüyorum. Kültürel zenginlikler artık insanlar tarafından görülmek istiyor. Artık yolumuz da fevkalade güzel ve hiçbir sorun yok ulaşım noktasında. Önceleri saatlerce gidilen Bahçesaray artık 1 saat gibi bir zamanda gezilip görülebiliyor. Gelen misafirleri de halk bağrına basıyor. Otelimiz olmayabilir ama gelen hiç kimse dışarıda kalmıyor.”

“OTELİMİZ YOK AMA YÜREĞİ BÜYÜK İNSANIMIZ VAR”

Bu festivalin ileriki zamanlarda Bahçesaray’ın konaklama sorununu da çözeceğini belirten Orhan, ileriki zamanlarda insanların buraya oteller, pansiyonlar inşa edeceğini belirtti. Özellikle çözüm süreci ile birlikte Bahçesaray’ın tam bir turizm merkezi haline geleceğini söyleyen Orhan, “Şimdi bizim küçük bir öğretmen evimiz var. Ama insanlar kendilerine küçük pansiyonlar şeklinde mütevazi şeklinde yatırımlar yaparlarsa çok iyi olur. Ki bunun için hem hibe hem de kredi destekleri var. Bu hem onlara hem Bahçesaray’a katkı da sunacaktır. Her şeyi yaşayarak görmek lazım. Ama inanıyorum ki çözüm süreci bu anlamda da çok şey değiştirecektir. Doğa güzellikleri gün geçtikçe daha da artacaktır. Bizim çok önemli endemik bitkilerimiz var. Tam 14 bin çeşit bitki var ve bunlar Bahçesaray’a ait. Düşünün bunlar da artık görülebilir yerler arasında yer alacaktır. Yine Subaşı dediğimiz doğal bir ortam var. İşte tüm bunlar artık halkın gezip görmesine açık alanlar haline gelecek.” 

Editör: TE Bilisim