Turkuvaz Medya Grubu'nun amiral gemisi SABAH tarafından düzenlenen ve artık gelenekselleşen Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'nun (UFEF) 4.'sü bugün gerçekleşti. Organizasyona Turkuvaz Medya'nın Alibeyköy'deki merkez binası ev sahipliği yaptı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen organizasyonda, Süper Lig'de geçen sezonun en iyileri ödüllerini aldı.

İşte 'Sezonun Oscarları' kategorisinde kazananlar!

Yılın Takımı: Beşiktaş
Yılın Teknik Direktörü: Sergen Yalçın
Yılın Kulüp Başkanı: Ahmet Nur Çebi

Süper Lig'in En İyileri Ödülleri

Türk Futbolunda Fark Yaratan Teknik Direktör: Ömer Erdoğan
Yılın Orta Saha Oyuncusu: Josef de Souza
Yılın Forveti: Cyle Larin
Yılın En Değerli Türk Futbolcusu: Taylan Antalyalı
Yılın En Değerli Yabancı Futbolcusu: Rachid Ghezzal
Yılın Savunma Oyuncusu: Vitor Hugo
Yılın Kalecisi: Altay Bayındır
Yılın Kanat Oyuncusu: Max Gradel
Yılın Jokeri Ödülü: Luiz Gustavo
Türk Futboluna Üstün Hizmet Ödülü: Fatih Terim

"İLK KEZ BÖYLE BİR ÖDÜL ALIYORUM"

Yılın teknik direktörü sezonu çifte kupayla tamamlayan Sergen Yalçın: Antrenörlük hayatımda ilk kez böyle bir ödül alıyorum, benim için çok değerli. Fatih Hoca ile hocalığa başlamadan önce de fikir alışverişi yapmıştık arada konuşuyoruz, ona büyük saygımız var. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, UFEF ve Fotomaç Süper Lig'in En İyileri Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Kasapoğlu'nun değerlendirmeleri şöyle:

Tüm verilere baktığımızda futbol endüstrisinin küresel bir daralmada olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalarda gençlerin kendilerini taraftar olarak nitelendirmediği görülüyor. Yüzde 40'ı hiç spor müsabakası izlememiş. Bu oran dünyada tüm spor liglerini ilgilendiyor. Süper Lig olarak imaj yönetimi, markalama ve tanıtımına önem vermeliyiz. Spor dışı gündemleri bir an evvel dışarı çıkarmalıyız.

Sportif yatırım, finansal konularda sürdürülebilir bir politikaya ihtiyacımız var. Son yıllarda pastanın küçüldüğünü görüyoruz. Daha önce kulüplerimiz 'Biz yarışmacı takımız' diyerek öz kaynak sistemine sırt dönmüştü. Bugün bunun değiştiğini söylemek mümkün. Avrupa'ya baktığımızda da Real Madrid'den yetişme 62, Porto'dan ise 45 futbolcu var.

Futbolcular Avrupa'ya transfer olduğunda gittiği kulübe, kendisine ve ülkesine olağanüstü bir katkı sağlıyor. Örneğin Portekiz için Ronaldo'dan daha iyi bir reklam olamayacağını biliyoruz. Altyapı ve tesisleşme anlamında her zaman elimizi taşın altına koyduk. Futbolu caddelerden yeşil sahalara taşıdık ve mahalle tipi tesisleri devlet olarak bizzat inşa ettik. Amacımız Türk futbolunu bütün parametreleriyle zirveye taşımak. Tüm paydaşlarımızla birlikte bir ekosistemin parçasıyız. Her daim el ele vermek ve hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek zorundayız. Huzurlu ve sürdürülebilir bir futbol iklimini oluşturmak, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek durumundayız. Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, 'Futbol Ekonomisinde Son Durum' özel oturumunda SABAH Gazetesi Yazarı Levent Tüzemen'in sorularını yanıtladı.

"YENİ MHK BAŞKANINI 1-2 GÜN İÇİNDE AÇIKLAYACAĞIZ"

TFF Başkanı Nihat Özdemir'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle... "Covid-19 pandemisi çıktığında 'bu sezon oynanamaz' sözlerine rağmen büyük bir cesaret örneği göstererek bitirdik. Bütün kulüplerimiz de sağlık kurulumuzun kurallarına uydu. 2020-2021 sezonunu da seyircisiz oynama kararıyla tamamladık. Bu sezon da tribünlerimiz yüzde 50, localarımızı yüzde 100 olarak oynatmaya devam ediyoruz.

Bu ay sonu itibariyle de amatör ve kadın liglerimize de başlayacağız. Hedefimiz stadyumlarımızı yüzde 100 kapasiteye açmak. 4 Büyükler ve 1-2 Anadolu kulüplerimiz bankalarla anlaşma yaptılar. Gerçekten bankalara da teşekkür etmeliyiz. Kulüplerimizin nefes almalarını sağladılar. Takım harcama limitlerinin 3. sezonunu yaşıyoruz. Kulüplerimizin hemen hepsi 2019-2020'yi yüzde 30 ile tamamladı. Geçen sezon da yüzde 15'e çektik. Bunu da yaptılar. Şimdi onları inceliyoruz. Geçip geçmedikleri belli olacak.

Bu seneye mahsus olmak üzere kulüplere yüzde 25 olarak harcama limitlerini aşabilirsiniz dedik. Sadece Avrupa'da mücadele eden takımlarımızın Avrupa gelirlerinin de 3'te 2'sini limitlerini eklemesine müsaade ettik. İnşallah ümidimiz Katar'daki Dünya Kupası için play-off oynamak. Önümüzdeki 2 maçı alırsak, Norveç'in de puan kaybı olursa inşallah play-off oynama şansımız doğacak.

Zor bir süreç ama hedefimiz ilk kademede play-off oynamak. Yeni hocamız Stefan Kuntz ile iddiamız devam ediyor. Play-off sistemi de kolay değil ancak inşallah oradan çıkarız. 2.5 yıldır görevdeyiz. Geldiğimizden beri kimsenin yapmadığı kadar toplantı yaptık. Kulüplerimizle ortak çözümler bularak yola devam ediyoruz.

Kulüpler Birliği ile TFF olarak aramızda bir çalışma grubu kurduk. 5 kişilik bir ekibimiz var. MHK'de hakem sisteminin nasıl geliştirileceğiyle ilgili (hakem atamaları) çalışmalara başladı. 1-2 gün içinde yeni MHK başkanımız açıklanacak. Yeni MHK Başkanı konusunda isimler var. Yine kulüplerimize danışarak bir ismi belirleyeceğiz."

YABANCI KURALI VE KADIN FUTBOLU!

"Bu yıl 8+3 olarak devam ediyor yabancı kuralı. Neden geldi bu? Süper Lig'de 8-9 takımın ilk 11'inde hepsi yabancı olarak çıktığı çok maç oldu. Biz kulüplerimize altyapıya önem vermelerini istedik. Kulüplerimiz ortalama 6.9 yabancıyla oynuyor. Artık Beşiktaş'ta Fenerbahçe'de Galatasaray'da genç oyuncular forma giyiyor. Bu isimlerin hepsi ileride milli takımda görev alacak. Biz bunu değiştirmesek eski sistem devam edecekti. Gelecek sene yabancı kuralını 7+4, ondan sonraki sene de 6+5 yapmakta kararlıyız.

Kadın futbol takımının ilk ateşini Beşiktaş yaptı. Teşekkür etmek gerekiyor. FIFA'nın futbol bütçesinin 1 milyar dolarını kadın futboluna ayırdığını gördük. Biz de TFF olarak Kadın Ligi'ni oynatma kararı aldık. Ve Beşiktaş şampiyon oldu. Yönetim kurulu kararıyla 'Süper Lig'de olan takımlar eğer kadın futbol takımlarını kurarlarsa, onları direkt olarak Süper Lig'e alacağız' dedik. Sağ olsunlar, 8 takım hemen kurdu ve 24 takımla ligi dizayn ediyoruz."

AĞAOĞLU: GELİRLER YÜZDE 70-80 AZALDI

Süper Lig'de yer alan 20 kulüp adına Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu, SABAH Gazetesi Spor Müdürü Murat Özbostan'ın konuğu oldu.

Kulüplerin gelirlerinin azaldığına dikkat çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Kulüp olarak bütün gelirlerimizin yüzde 70-80'i azalmış durumda. Kulüplerimizin borçlarının bir kez daha yeniden yapılandırılması gerekiyor. Naklen yayın gelirlerindeki daralmanın en büyük zararını Anadolu kulüpleri gördü. Anadolu kulüplerini dört büyüklerle rekabet edebilir duruma getirmemiz gerekiyor. Yeni naklen yayın ihalesinde farklı paketlerden gelir kalemleri oluşturmayı düşünüyoruz."

Dev organizasyona A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz da katılacak ve değerlendirmelerde bulunacak.

GÜN BOYU CANLI YAYIN
Saat 09.15'te başlayan tören Ufef.org, Sabah TV, Fotomaç TV ve Fotomaç, Sabah Gazetesi ile A Spor Youtube kanallarından da canlı olarak yayınlanıyor.

SEZONA DAMGA VURANLAR ÖDÜLLENDİRİLECEK
UFEF'IN ardından Türkiye'nin en çok okunan spor gazetesi FotoMaç tarafından düzenlenen "Süper Lig'in En İyileri Ödül Töreni" başlayacak. '2020-2021 Sezonu Süper Lig'in En İyileri', 'Sezonun Oscarları' ve 'Özel Ödül' olarak üç ayrı kategoride ödüller verilecek.

'Sezonun Oscarları' kategorisinde Yılın Takımı, Yılın Teknik Direktörü, Yılın Kulüp Başkanı ödüllerini alacak. 'Süper Lig'in En İyileri Ödülleri' ise Türk Futbolunda Fark Yaratan Teknik Direktör, Yılın Orta Saha Oyuncusu, Forveti, Kalecisi, En Değerli Türk Futbolcusu, En Değerli Yabancı Futbolcusu, Savunma Oyuncusu, Yılın Jokeri, Kanat Oyuncusu başlıkları altında takdim edilecek.

Editör: TE Bilisim