Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla faiz indirimine giden bankalara her geçen gün yenisi ekleniyor. Vatandaşlara kredi hizmeti sunan 26 banka bulunuyor. Şu ana kadar 20 banka faiz indirimine gittiğini duyururken, son olarak Burgan Bank'ın konut faiz indirimlerinin taşıt ve tüketici kredilerini de kapsadığı açıklaması vatandaşları sevindirecek yeni bir başlangıcın da fitilini ateşledi.

Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, “Bireysel Bankacılık alanında yaptığımız çalışmalarla taşıt, konut ve tüketici kredisinde önemli faiz indirimleri gerçekleştirdik. Konut kredilerimizdeki faiz indirimi ile 60 aya kadar tüm vadelerde %0,99 faiz oranı sunarak müşterilerimizin ev almalarına destek oluyoruz. 'Platin kredi' ile tüm vadeler için düşük faiz oranlı tüketici kredisini sunan bankamızdan %1,21'den başlayan faiz oranları ile tüketici kredisi kullanmak mümkün” dedi.

 

400 BİN ARAÇLIK PAZAR VAR

Ticari araçların yenilenmesi için ÖTV teşviki getiren düzenlemenin hayata geçmesiyle yaklaşık 400 bin aracın yenilenmesi beklenirken, bu doğrultuda bankaların stratejik bir hamle ile taşıt kredilerindeki faizlerde de indirime gitmeye başlamaları rekabette öne geçmek adına önemli bir avantaj yakalamalarını sağlayacak. Öte yandan mevcut durumda yüzde 13'ün üzerindeki yıllık konut kredisi faiz oranlarının yüzde 10 seviyesine gerilemesi, 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında vatandaşın cebinde ortalama bir otomobil parasına karşılık gelen 50 bin lira bırakırken, bu paranın otomobil satışlarını artırmada dolaylı etken olması öngörülüyor. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in de, dün faiz indirimlerinde düşüşlerin devam edeceği yönündeki mesajı sonrası piyasada etkin bir şekilde faaliyet gösteren bankalar arasında konut kredilerinde faiz indirimine gitmeyen banka kalmazken, şimdi bu bankaların taşıt ve tüketici kredilerinde başlayan indirim furyasına dahil olup olmayacağı merak ediliyor.

 

FİTİLİ ZİRAAT BANKASI ATEŞLEDİ

Ziraat Bankası'nın konut faizlerinde ilk indirim hamlesinin hemen ardından, ülkemizin ekonomik istikrarına TEB, Denizbank, Halkbankası, Şekerbank, Finansbank, Kuveyt Türk, Vakıfbank ve Vakıf Katılım da desteğini açıkladı. Önceki gün de Akbank, Garanti ve Yapı Kredi'den konut kredisi faiz oranlarında indirim kararı gelirken, Ziraat Katılım ve Albaraka da konut finansman oranlarını aşağıya çekti. Yine, Abank, Yapı Kredi, Garanti Bankası, HSBC, Odeabank, İş Bankası da konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına düşüren bankalar arasına katıldı.

 

ARAÇLARIMIZI YENİLEMEK İÇİN BEKLİYORUZ

Ticari araçların yenilenmesi için ÖTV teşviki getiren düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların bankalardan ucuz taşıt kredi beklentileri arttı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, ticari araçların ÖTV alınmadan yenilenmesine ilişkin tasarının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini, düzenlemenin Genel Kurulda kabul edilip Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla ülke genelinde 300-400 bin aracın yenileneceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

 

EKONOMİYE OLUMLU YANSIR

Ticari araçların yenilenmesiyle vatandaşa verilen hizmet kalitesinde artış olacağını ifade eden Apaydın, bu durumun turizme olumlu yansıyacağını bildirdi. Apaydın, araçların değişimi için 30 Haziran 2019'a kadar süre verilmesi ile otomobil fabrikalarının taleplere zamanında cevap verebileceğini belirtti. ÖTV indiriminin yanı sıra düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanın şoför esnafının araçlarını yenilemesine yardımcı olacağına dikkati çeken Apaydın, araçların yenilenmesinin ekonomiye de yarayacağını vurguladı.

Editör: TE Bilisim