Önder ALTINAL - Şehrivan


Van’da uzun süredir yapımı süren ve açılması merakla beklenen TeknoKent’te son aşamaya gelirken, çalışmaların başlaması öncesinde yönetim Tanıtım ve Stratejik Plan Hazırlık Toplantsı’nda kentin önde gelenleri ile bir araya geldi.

Teknokent Tanıtım ve Stratejik Plan Hazırlık Toplantısı yapıldı. Rescate Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Teknokent Genel Müdürü Dr. Necat Görentaş, DAKA Genel Sekreteri Yaşar Emin Demirci, VAN TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, VATBO Başkanı Selman Toprak’ın yanı sıra birçok şehirden gelen üniversite ve Teknokentin dışında Van’da bulunan kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

Teknokentin tanıtım toplantısında ilk olarak konuşan Teknokent Genel Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Necat Görentaş Teknokentin kuruluş amacını, hedeflerini açıklarken ayrıca Teknokentin öneminin gün geçtikçe arttığını söyledi. Görentaş, Teknokentin halen faaliyete girmediğini ama buna rağmen şimdiye kadar 20 ön başvuru aldıklarını da sözlerine ekledi. Daha sonra açılış konuşması yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Teknokentin ilk adımlarını tanıtım toplantısı ile atıklarını vurguladı. Battal ayrıca üniversitenin de bu anlamda iyi bir şekilde çalışması gerektiğini ve insanların bu anlamda kendilerini rahatsız etmelerini söyledi. Son olarak konuşan Vali Aydın Nezih Doğan ise, Van’ın henüz orta milli gelir seviyesine ulaşmadığını ancak bu yolda olduğunu vurgulayarak, bu anlamda gelişim açısında teknokentlerin büyük bir önem taşıdığını belirtti. Doğan son olarak ise böyle strateji toplantılara büyükşehir ve diğer belediyelerin yanı sıra tüm paydaşların katılması gerektiğini vurguladı.

TEKNOKENT HİZMETE AÇILIYOR

Tanıtım toplantısında ilk olarak konuşan Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş, Teknokent hakkında bilgiler verdi: “Yüzüncü Yıl üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi 30.01.2012 tarih ve 2765 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 08.02.2012 tarih ve 28227 sayılı resmi gazetede yayımlanarak kurulmuştur. YYÜ TGB alanı 218.628 metrekaredir. YYÜ Teknokent A.Ş’de 2.500.000 TL sermaye ile 25.01.2013 tarihinde ticaret sicil gazetesinde yayımlanarak kurulmuştur. Ortaklarımız; Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van TSO, İŞGEM, OSB, Van Esnaf ve Sanatkâr Odalar Birliği’dir. 2013 Kasım ayında Teknokent idare ve merkezi binası yapılmış bir ay içinde de bitirilerek hizmete sunulacaktır.”

TEKNOKENT AÇILMADAN BAŞVURULAR YAPILDI

Daha tanıtım toplantı yapılan Teknokentte şu ana kadar 20 ön başvurunun yapıldığını belirten Görentaş, “YYÜ Teknokent Girişimci ön başvuruları başlamıştır. Şu ana kadar 20 ön başvuru yapılmıştır. Önümüzdeki günlerde esas başvurular kabul edilecektir. Sınırlı sayıda işliklerimiz olduğundan bütün girişimcilere ve firmalara ön başvuru yapmaları için acele etmeleri gerektiğine inanıyorum. Şuna kadar ön başvuru yapan girişimlerin alanları şunlardır: Medikal, Biyomedikal, Bilişim Teknolojileri, Enformasyon yazılım, Elektrik-Elektronik, kimya, Tıp Teknolojileri ve ileri malzeme gibi alanlardır. İnşallah bu başvurular farklı alanlara yayılarak devam edecektir.” Dedi.

GÖRENTAŞ: TEKNOKENT ÖNEM KAZANIYOR

Teknokentin gün geçtikçe önem kazandığını vurgulayan Görentaş şöyle devam etti: “Günümüzde işletmelerin başarılı olabilmesi için teorik bilgiyi piyasanın ihtiyacı olan pazarda talep görecek, kendisine rekabet gücü kazandıracak yeni ürün ve hizmetlere dönüştürebilmekten geçer. Bunu sadece teknoloji transferi ile yapmaya çalışan ülkeler uzun vadede başarılı olamayacaklardır. Çünkü ithal edilen teknoloji kısa bir süre sonra yeterliliğini ve geçerliliğini kaybetmektedir. Bu alanda rekabet imkânı sağlayamamaktadır. Küresel rekabetin hüküm sürdüğü uluslararası piyasada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin katma değeri yüksek teknolojileri üretebilmeleri gerekmektedir.”

“AR-GE’YE ÖNEM VERİLMESİ GEREKİYOR”

Dünya ülkelerinin Ar-Ge’ye büyük bütçeler harcadığını dile getiren Görentaş, dünya ülkelerinin bu sayede başarılı olduğunu söyledi. Görentaş, “Dünyada gelişmiş sanayisi olan ülkelerin teknolojide büyük yol kat etmelerinin altında Ar-Ge ve inovasyona verdikleri önemin yattığı bilinmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin büyük bir kısmı bilime ve Ar-Ge’ye büyük bir bütçe ayırmaktadır. Ar-Ge harcamalarının Gayri içerisindeki payı en yüksek olan ilk 15 ülkenin ortalaması yüzde 3 olup öz sektörün Ar-Ge harcamalarının Gayri içindeki payı yüzde 2,1’dir. Türkiye’de ise yüzde 0,84 ve 0,36’dır. Gelişmiş ülkelerde katma değeri yüksek yeni teknolojileri üretebilmek üniversitelerde yapılan çalışmaları sanayiye, sanayideki tecrübesi de üniversiteye aktarabilmek teorik bilgiyi pratiğe dönüştürebilmek için üniversite sanayi işbirliğine büyük önem vermişlerdir. Bunun için teknokentler var olmuştur. Teknokentlerde yenilikçi şirketlere teknolojiyi üretebilmeleri geliştirebilmeleri için her türlü imkân verilmektedir. Türkiye’de üniversite ve sanayi arasında etkin bir işbirliği yoktur. Ancak son yıllarda kurumsal işbirliği arayışı kapsamın da atılımlar gözlenmektedir.”

BATTAL: TEKNOKENTİN İLK ADIMLARINI ATTIK

Teknokentin bugün Van ile ilk kez buluştuğunu belirten YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yaklaşık olarak 1-2 ay sonrada Teknokent binasına kavuşacaklarını söyledi. Battal şunları kaydetti: “Bugün Teknokentimizin Van, bölgemiz ve ülkemiz ile buluşmasının ilk adımını atıyoruz. Aslında bugüne kadar iş adamlarımızla, sanayicilerimizle ve diğer Teknokent ile ilgilenen insanlarımız ile birlikte ikili ilişkilerde bir araya geliyor ve Teknokent ile ilgili bilgiler veriyorduk. Teknokentimizin 1-2 ay sonra inşallah binasına da kavuşacağız. Bugünden sonra artık müracaatlarımızı da almaya başlayacağız. Bugün, bu kapsamda ilk olarak tanıtım toplantımızı yapıyoruz. Bu kapsamda çalıştaylarımızı da yapmanın startını veriyoruz. Müracaatlarımızı almaya başlayacağız dedik. Biz henüz teknokentimizde ilana çıkmadan resmi olamayan 20 müracaatımız var bunun yanı sıra resmi müracaatlarımız aldıktan sonra çalışmalarımıza başlayacağız.”

“BİLİM-SANAYİ İLİŞKİSİ TESİS EDİLDİ”

Türkiye’nin bilim-sanayi ilişkilerini hızlı bir şekilde tesis ettiğini dile getiren Battal, “Tabi biz teknokentteki işçi sayımızı sınırlı tuttuk. Amacımız çok kararlı gitme hedefiydi. Sınırlı tutuk ama teknokentlerin gelişmesi açıktır. Teknokentlerin amacı, hedefi artık dünyada sanayi ile bilimi ayrı gören ülkelerin gelişmesinin mümkün olmadığını hepimiz iyi bir şekilde görmekteyiz. Bunu ülkemizde de çok iyi bir şekilde gördü ve hızlı bir şekilde sanayi-bilim ilişkisini tesis etti. Bu gelişmenin yanı sıra tabana doğru yayılmaya başladı. Bizde teknokentimizi bu anlamda kurduk ve hızlı bir adımla çalışmalarımıza başladık. Tabi ki süreç esnasında maximum seviyede işadamlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Şimdilik bir broşür ile başladık ve sizlerin karşınıza çıktık. Ancak önümüzdeki dönemlerde bunu da daha geliştirip kitapçıklar ve kılavuz ile daha kapsamlı bir şekilde sizlerin karşısına çıkacağız.” Dedi.

BATTAL: ÜNİVERSİTE BÖLGE AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Yüzüncü Yıl Üniversitesinin bölgede önemli bir şans teşkil ettiğini vurgulayan Battal, üniversitenin ülkeye açılması içinde, “Bizleri rahatsız edin” dedi. Battal son olarak şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemiz bölge açısında çok önemli bir şans teşkil ediyor. Şunun için önem teşkil ediyor. Üniversitemizde 750 civarında eğitim görevlisi ve 800 üzerinde diğer eğitimciler ile birlikte bir kurumdur. Bu kurumun sadece kampüse hapis olmamasını ve bu kurumun sizlerle beraber Van’ımıza, bölgemize ve ülkemize açılmasını istiyoruz. Bu anlamda biz üniversite olarak rahatsız edilmek istiyoruz ve bunu da sürekli dile getiriyoruz. Bundan sonra da bunu kurumsallaşmış bir şekilde söyleyeceğiz. Bu bölge kalkınması için gecemizi gündüzümüze katacağız ve bölgemiz için çalışacağız ve bunu beraber başaracağız. Tabi ki bu süreçte değişik sıkıntılar yaşayacağız. Çünkü büyüyen yapılar sıkıntılar yaşarlar. Küçülen kurumlar sıkıntılar yaşamaz. Bu yüzden bu sorunlara hepimizi hazırlıklı olacağız ve hep birlikte bu zorlukları ve sıkıntılar aşacağız. Bizim kurum ve kuruluşlar ile birlikte sadece görüşmelerimizi bu tip toplantılara bırakmayacağız. Bundan sonra daha da hızlanarak gerekli sektörler ile toplantılar yapacağız.”

DOĞAN: VAN ORTA SEVİYEYE GELMİŞ DEĞİL

Toplantıda son olarak konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Türkiye’nin orta milli gelir düzeyinde olduğunu, ancak bu gelirin bir tehlike göstergesi olduğunu belirtti. Doğan Van’ın ise henüz orta gelire ulaşmadığını bu anlamda üniversitenin üzerine görevlerin düştüğünü söyledi. Doğan, “Şu anda Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunlar ve gelen tehlikeleri konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Milli gelir olarak, Türkiye olarak orta gelire sahip bir ülkeyiz. Bu da tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de bir tehlike göstergesidir. Çünkü bu gelir bir standart sağlar, bir konfor sağlar ve bu konfor insanları tembelleştirir. Hal böyle olunca ekonomistler bir arayış içine girerler ve bu anlamda en çokta üniversitelere başvururlar. Eğer ki bir ortak geliri olan ülkenin üniversiteleri üzerlerine düşen görevleri yaparlarsa bu gelir yüksek gelire çıkar. Ancak üniversite üzerine düşen görevi yapmadığı zaman anlamda risk ve sorunlarla karşı karşıya kalmış oluyoruz. Van milli gelir seviyesinde halen ortak gelir seviyesine ulaşmış değil ama bu yolda ilerlemektedir. Bu anlamda bizim üniversiteler ile birlikte davranmamız ve bunu görüşmemiz gerekiyor. Ama bu anlamda üniversiteler ile nasıl iş birliği içerisinde ve ne tür çalışmalar yapmamız gerekiyor, bunun üzerinde durmamız lazım.”

“TEKNOKENTLER ÖNEMLİ ANAHTARLARDIR”

Teknokentlerin şehirlerin kalkınması anlamında önemli bir anahtar olduğunu söyleyen Vali Doğan şöyle devam etti: “Bizim yapısal sorunlarımız var. Bunlardan bir tanesi de, şehirlerimizin ve mekanizmalarımızın yeterli bir şekilde hazırlanmamasıdır. Bunu gidermek içinde inşaat sektörüne daha fazla bir yönelme görülmektedir. Bu anlamda modern şehirler haline geliyor. Ama bunun bir de sıkıntısı var. Reel sektöre gitmekte olan kaynakların absorbe edilmesi ve reel sektöre yanaşmamışıdır. İkinci problem ise bizim üretim kapasitemizin kullandığı teknolojik üründür. Türk sanayisi orta alt gelir dediğimiz teknolojiyi kullandığı bir teknolojidir. İlk onda yer alan ülkeler ileri teknoloji kullanıyorlar. Bu anlamda bizim ihtiyaçlarımız var. Bu yüzden hemen devreye teknokentler giriyorlar. Bu noktada teknokentler önemli anahtarlardır. Dolayısıyla hem ülkenin hem de Van açsısında bizlerin Teknokenti iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Bu yüzden bizim bu sıkıntılar bir yerden yakalamamız gerekiyor. Bu yüzden bizler bu toplantıları çok önemli görüyoruz.”

Toplantı tanıtım ve açılış konuşmalarının ardından diğer ilerden gelen üniversite ve Teknokent temsilcilerinin yapış oldukları sunumlar ile devam etti. Sunumların ardından öğle yemeğine geçilirken, yemekten sonra ise Teknokent çalıştayına geçildi.

Editör: TE Bilisim