ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Son yıllarda Van’a akın eden İranlılar, Van’da yatırım alanlarına da yönelmeye başladı. OSB, İŞGEM gibi alanlara da yönelmeye başlayan girişimciler üretim için Van’ın yolunu tuttu. Son zamanlarda Tekstilkent ile öne çıkan Van’ın bu anlamdaki yeni potansiyeli İranlılar’ın yeni gözdesi olurken, çeşitli ziyaretler için kentte bulunan yatırımcılar tekstil için de kolları sıvadı

 

Önceki gün Kapıköy Sınır Kapısı’ndan karayolu ile Van’a gelen İranlı yatırımcılar, dün ise Van’daki tekstilciler ile bir araya geldi. Sabah saatlerinde bir otelde düzenlenen toplantıda 2 ülkenin yöneticileri ve tekstil yatırımcıları fikir alışverişinde bulundu. Önemli mesajların verildiği toplantının ardından, İranlı yatırımcılar Van Tekstilkenti gezdi. Van’ın önemli tekstil yatırımcılarından tekstil ile ilgili bilgi alan İranlı yatırımcılar fabrikalara hayran kaldı. İranlı Ali Abedini, “Fabrikalar çok güzel. Bizimde bu fabrikaları görmemiz güzel oldu. Yeni fabrika olmasına rağmen burada güzel üretimler yapılıyor. İnşallah bu son teknoloji ürünler İran’a da gelir” temennisinde bulunurken, Vanlı yatırımcı Ayhan Bayram ise şunları söyledi: “İranlı yatırımcılar bizden İran’a yatırım yapmamızı istedi. Bizde aynı şekilde kendilerinden Türkiye’ye ve Van’a yatırım yapmalarını istedik. İnşallah hem biz İran’dan hem de İranlılar burada yatırım yapacak.”

 

 

SABAH TANIŞIP, KAYNAŞTILAR

İranlı yatırımcılar ilk olarak sabah saatlerinden Vanlı tekstil yatırımcıları ile bir araya geldi. Van'da, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA), Türkiye ile İran arasındaki tekstil işbirliğini geliştirmek amacıyla "Van-İran Tekstil ve Hazır Giyim İşadamları Toplantısı" düzenlendi. Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, İranlı ve Türk tekstil yatırımcıları bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

 

 

GÜRAY: İRAN İLE ETLE TIRNAK GİBİYİZ

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, toplantıda yaptığı konuşmada, ajanslarının Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde tanıtımlar yaptığını ve dışarıdan gelen yatırımcılara mali destek sağladığını söyledi. Yatırımcı denildiği zaman İran'a özel bir sayfa açtıklarını ve bu ülkeyi çok önemsediklerini anlatan Güray, "Van özelinde düşündüğümüz zaman bizim İran ile 300 kilometrelik sınırımız var ama bu sınır sadece resmiyette. Bizler İran ve Türkiye halkı olarak etle tırnak gibiyiz. Biz bu ikili ilişkilerden özellikle ticarette fırsat yaratabileceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle DAKA bünyesinde bir İran masası oluşturduk." dedi.

 

 

"ÖNEMLİ TEKSTİL POTANSİYELİ VAR"

Güray, İran masasının gerek Türkiye'de gerekse İran'da yatırım yapmak isteyen Türklere rehberlik ettiğini aktardı. Özellikle Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de önemli bir tekstil potansiyeli olduğunu vurgulayan Güray, şöyle konuştu: "Devlet teşviklerinde en avantajlı bölgelerden biriyiz. Yaş ortalamasında da en genç nüfusa sahibiz. Bu ikisi bir araya geldiğinde tekstilciler için özel bir avantaj doğdu. Devletimiz bu fırsat alanını daha da güçlendirmek için buraya Tekstilkent kurdu. 300 bin dönüm üzerine 50 bin metrekare olarak kuruldu. Şu anda kurulum aşamasında 14 firmamız var. Bunların 10'u üretim yapıyor ve bin 400 çalışanı var. Tam kapasite ile çalışmaya başladıklarında bu rakam 3 bine kadar çıkacak." Güray, Tekstilkent'in kaliteli üretim yaptığını, Türkiye'nin birçok markasına ürün gönderdiğini ve birçok Avrupa ülkesine ihracat yaptığını dile getirdi.

 

 

KAMİ: AMAÇ HEDEFE ULAŞMAK

İran-Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı ve İran-Tebriz Ticaret Odası Temsilciler Kurulu Üyesi Rıza Kami ise Türkiye ile İran'ın yıllardır kardeşlik ve barış içinde yaşadığını anımsattı. İki ülke arasındaki ekonomik alışverişin çok yükseldiğini ifade eden Kami, şunları söyledi: "Amacımız hedeflenen 30 milyar dolarlık hedefe ulaşmak. Bu hedefimize henüz ulaşmış değiliz. Bu konuda devlet tarafından ekonomik anlamda başarı elde edilmiş. Ancak özel sektör bu konuda yüzde 20'lik bir başarıya sahip. Gelecekte özel sektör çalışmalıdır. Bu çalışmaların başında da tekstil geliyor. Hazır giyim ve tekstil özel sektörde çok önemli bir yere sahip. İran çok büyük bir pazar, bu doğru. Ancak bizim için yatırım çok önemli. Biz Türkiye'deki arkadaşları davet ediyoruz. İran'a gelip yatırım ve üretim yapsınlar."

 

 

HAGHJOU: EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Urmiye Ticaret Odası Genel Sekreteri Ebrahim Haghjou de 1 ay önce İran'da bir toplantı yaptıklarını hatırlatarak, Van'dan gelen arkadaşlar ile bir anlaşma yaptıklarını belirtti. İran ile Türkiye arasındaki ticaretin tarihi olduğunu ifade eden Haghjou, "Biz bunu artık sistematik bir şekilde yapmalıyız. İran'da gelen arkadaşlar arasında üretim konusunda bütün işleri baştan sona yapan arkadaşlar var. Bizim amacımız bu arkadaşları Türkiye tarafından arkadaşlar ile bir araya getirmek ve 2 ülke arasından ekonomiyi geliştirmek. Sonraki toplantımız İran'da olacak. Umudumuz, o toplantıda somut sonuçlar almak. Bunun sadece sözde kalmasını istemiyoruz."

 

 

ÇAKAN: 2 ÜLKEYE HİZMET ETMELİYİZ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Meclis Başkan Yardımcısı Erdal Çakan da İran'ın kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu dile getirdi. Çakan, "Bizler İran'a gelince mutlu oluyoruz. İran'a geçtiğimiz zaman sanki Van'daymışız gibi hissediyoruz. Hiç yabancılık hmiyoruz. Buna inanıyorum ki İranlı misafirlerimiz de Türkiye ve Van'a geldikleri zaman aynı duygularla geliyorlar. Konuşmalarda da belirtildi. Her iki ülkenin Cumhurbaşkanının 30 milyar dolarlık bir hedefi var. Bunu biz ticaret yapan insanların yapması gerekiyor. Ciddi adımlar atarak işbirlikleri ile her 2 ülkenin insanları hizmet etmemiz gerekiyor." Şeklinde konuştu.

 

 

FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR

Toplantıda karşılıklı fikir alışverişinde bulunan Türkiye ve İran tekstil yatırımcıları, yatırım yapılması ve ham madde konusun önemli görüşmeler yaptı. Vanlı yatırımcılar İran’dan ham maddenin alınmasının kolaylaştırılması gerektiğine belirtirken, İranlı yatırımcılar ise Türkiye ve Vanlı yatırımcılardan, yatırım beklediklerini söyledi. 2 ülke yatırımcılarının yapmış olduğu fikir alışverişi neticesinde her 2 ülkede yatırım yapılabilir fikri ortaya çıktı. Katılımcılar ayrıca toplantının gelecek için önemli sonuçlar doğuracağını belirtti.

 

 

VAN TEKSTİLKENTİ GEZDİLER

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA), Türkiye ile İran arasındaki tekstil işbirliğini geliştirmek kapsamında Van’a gelen İranlı yatırımcılar, "Van-İran Tekstil ve Hazır Giyim İşadamları Toplantısı"nın ardından Van Tekstilkenti gezdi. Fabrika yetkililerinden bilgi alan İranlı yatırımcılar üretim alanında incelemelerde bulundu. Son teknoloji ile üretilen ürünleri inceleyen İranlılar, fabrikaların güzel olduğuna değindi.

 

 

SAMİ: İLK ADIM SİZE DÜŞÜYOR

Van Tekstil’de bir toplantı yapan Van ile İranlı tekstil yatırımcıları var olan sorunların çözüme kavuşması taleplerinde bulundu. Bu toplantıda bir konuşma yapan MEYE Tekstil Fabrikası yöneticisi İbrahim Sami şunları söyledi: “2 ülke yatırımcıları olarak birlikte işbirliği yapmalıyız. Burada öncülük yapmak size düşüyor. Çünkü zenginlik sizde. Zenginlik dediğim ham madde sizin. Bizde de önemli teknoloji ürünleri var. Bu ikisini birleştirerek önemli işlere imza atabiliriz. 2 dost ülke olarak bu çerçevede çalışmalıyız.”

 

 

BAYRAM: YATIRIM YAPMAMIZI İSTEDİLER

Ziyaret sonrası basına konuşan Van Tekstilkent İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Bayram, organizasyonu gerçekleştiren DAKA’ya teşekkür etti. Bayram şöyle konuştu: “İran heyetimizde tekstilin çeşitli sektörlerinden yatırımcılar tekstilkentimizi ziyaret etti. İranlı yatırımcılar bizden İran’a yatırım yapmamızı istedi. Bizde aynı şekilde kendilerinden Türkiye’ye ve Van’a yatırım yapmalarını istedik. İnşallah hem biz İran’dan hem de İranlılar burada yatırım yapacak. Bu kapsamda ikili bir ortaklığımız olacak. Bizde bir ay içerisinde kendilerini İran’da ziyaret edeceğiz. Karşılıklı olarak inşallah büyük işlere imza atacağız.”

 

 

ABEDİNİ: AMACIMIZ BİRLİKTE ÇALIŞMAK

Van’da güzel karşılandıklarını söyleyen Elbise ve Tekstil Ürünleri Satıcılar Derneği Başkanı Ali Abedini, yapılan organizasyondan memnun kaldıklarını belirtti. Abedini, “Bizim amacımız Türkiye ve Van’daki arkadaşlarımız ile birlikte ortak fabrika kurmak ve birlikte çalışmak. İran, Türkiye için ham madde bakımından büyük bir pazardır. Bizde isteriz ki Türkiye’deki arkadaşlarımız ile burada güzel ortaklıklar yapalım.” diye konuştu.

 

 

İRANLILAR FABRİKALARI ÇOK BEĞENDİ

Fabrikaları gezdiklerini belirten Abedini, fabrikayla ilgili düşüncelerini paylaştı. Abedini şu ifadelere yer verdi: “Fabrikalar çok güzel. Bizimde bu fabrikaları görmemiz güzel oldu. Yeni fabrika olmasına rağmen burada güzel üretimler yapılıyor. İnşallah bu son teknoloji ürünler İran’a da gelir. 2 ülke arasında güzel gelişmeler var. İnşallah bizde hem bu fabrikaları İran’a kurabilir hem de burada üretilen ürünleri İran’da satabiliriz. Bu konuda çalışmalarımız olacak.”

 

Tekstilkenti gezen İran heyeti bugün ise Bitlis ve Muş’ta bir takım ziyaret ve görüşmelerde bulunacak. İranlı yatırımcılar b ise Van’dan İran’a geçecek.

 

 

Editör: TE Bilisim