İç Güvenlik Paketi görüşmeleri bu hafta içinde başlıyor. Başbakan Davutoğlu tarafında içeriği açıklanan bu paket hukukçular tarafından eleştiri alıyor. İç güvenlik paketinin mevcut haliyle yasalaşması durumunda Gezi olayları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ile Cizre'de yine polisin silahından çıkan kurşunla öldüğü iddia edilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşamını kaybetmesine neden olan polislerin cezasız kalmaları gündemde yer alacak. İç Güvenlik paketiyle ilgili Van Baro Başkanı Murat Timur, Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve Hakkâri Baro Başkanı Muhittin Güngör önemli açıklamalarda bulundu.

 

Temel hak ve özgürlüklerin Torba Yasa ile düzenlenmesi hukuk tekniği, temel hak ve özgürlükleri açısından çok doğru olmadığını belirten Van Baro Başkanı Murat Timur, “Temel hak ve özgürlükler dünyanın her yerinde çok önemli noktadadır. İnsanın doğarken elde ettiği haklardır. Ekonomik bir düzenleme ile ilgili bir şey yapılırken “hadi bunu da içine atayım” anlamında bir torba yasa olsun demek bu ülkedeki siyasi iktidarın hak ve özgürlüklere yaklaşımını gösterir.” İfadelerini kullandı.

 

TİMUR: BU YASA OLAĞANÜSTÜ HALDİR

Siyasal iktidar son dönemde güvenlik ve özgürlük olarak düzleminde güvenlik yönünde bir tercih yaptığını belirten Timur, bu kişi hak ve özgürlüklerinin anlamlı olmadığını, hükümetin kendi bekasının üzerinde olduğunu gösteren yasalar şeklinde olduğunu belirtti. Timur, “Son İç Güvenlik Yasasının temeline de baktığımız zaman temelinde hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı düzenlemeler içerdiğini görmekteyiz. Aslında topluma bu kadar naif bir dille anlatılan vatandaşların özgürlüklerini son derece kısıtlayıcı düzenlemeler içeriyor. 90’lı yıllardaki olağanüstü hal hailini bu yasa ile birlikte ismi her ne kadar ifade edilmemiş olsa bile olağanüstü haldir. Çünkü valilerin yetkileri ciddi bir şekilde arttırılıyor. Öbür tarafta yargının yetkisinde olan bir takım düzenlemeler valinin yetkileri içerisinde uygulanmaya başlıyor. Dolayısı ile hak ve özgürlükler alanındaki bir takım yetkilerde yargının elinden alınıp valiye teslim edilip valiye olağanüstü yetkiler verme anlamı taşır.” Sözlerine yer verdi.

 

“YÜRÜRLÜĞE GİRERSE TOPLUMSAL OLAYLAR ARTACAKTIR”

Başkan Timus şöyle devam etti: “Bu olağanüstü yetkilerde olağanüstü bölgelerdeki valilere verilir. 1980’de sıkıyönetim valileri vardı, 1990’da olağanüstü hal valileri oldu. Yine toplantı ve yürüyüş kanunu ile ilgili düzenlemeye baktığımızda bir ülkenin düşünce ve ifade özgürlüğünün somutu bu toplantı ve yürüyüş kanunudur. Bu yasada da çok ciddi kısıtlamalar getiriliyor. Bir araya gelmiş çok küçük kitlelere müdahale edilebilecek” dedi. Polisin kolay silah kullanma yetkisine değinen başkan Timur, kolluğun silah kullanma yetkisinin arttırılması, kolluğa ciddi biçimde silah kullanma yetkisi verilmesi sonucunda dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle birçok vatandaş öldürülmesine yol açacağına değindi. Ve bu iç güvenlik paketinin yürürlüğe girmesinin ardında toplumsal olaylar artacaktır.”

 

ELÇİ: BU PAKET BÜYÜK OLAYLARIN HABERCİSİ

Cizre’de devam eden olaylara değinen Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, “Bu paket çıkmadan bile birçok çocuk öldürüldü. Bu sistemde bile ifade özgürlüğü yok. Bu yargı paketiyle sıkıyönetim döneminde kalan maddeler getiriliyor. Meclis Genel Kurulunda bu paket çıkarsa hem Türkiye’yi geriye götürür hem de sorunları arttırır. Türkiye’de aynı sıkıntılar çıkacak. Polise geniş yetki verilirse hükümette devlette çıkacak durumları göze almalıdır. Büyük olayların habercisi bu paket” şeklinde konuştu. Hükümettin geçmişte ders almadığını ifade eden elçi, “Askeri Mahkemeler olsun, sıkıyönetim olsun bu güvenlik tedbirleri alındı ama bir sonuç elde edilmedi. Herkes bunun farkında. Ne bu yasayı çıkaranlar ne de yöneticiler bunu vatandaşa izah edemiyor. Yarın büyük sorunlara sebebiyet verdiği zaman bunun hesabını vatandaşa veremezler.” sözlerine yer verdi. Baro Başkanı Elçi, vatandaşlarında memnun olmayacağını bununla beraber toplumsal olaylarda devam edeceğini belirterek bu hukuki kısıtlamalarla birlikte sorunları çözümsüz hale getireceğini sözlerine ekledi.

 

GÜNGÖR: PAKETTE ADI KONULMAMIŞ MADDELER VAR

Hakkari Baro Başkanı Muhittin Güngör, İç Güvenlik Paketinde adı konulmamış maddelerin olduğunu belirterek, “En son Şemdinli’de bir yurttaş öldürüldü. Bunun için soruşturma başlatılmadı. Kişiyi, tutuklu yargılamaları gerekirken burada emniyet güçlerine imtiyaz gücü verilmiş gibi. Burada durumun değişebileceğini zannetmiyorum. Kanun daha çıkmadan kanun uygulanmaya başlandı. Bundan sonra hak ihlalleri artacak. Bundan da herhangi bir sonuç çıkmayacak” dedi. Güngör, demokratik hukuk devletinde kabul edilemez bir yasa olduğunu ve adli makamların yetkileri valiliğe, polise ve kaymakamlığa devredilmesinin hiç bir hukuk devletinde böyle bir uygulama olmadığını belirtti. Bu iç güvenlik paketiyle bölgede toplumsal olayların artacağını söyleyen Baro Başkanı Güngör, “Halk bir saatten sonra demokratik hakkını kullanacaktır. Bunun sonucunda daha vahim olaylarda ortaya çıkacaktır. Böyle giderse Türkiye’yi karanlık günler bekliyor” şeklinde konuştu.


Merkürhaber - Felemez ASKAN

Editör: TE Bilisim