Önce kömür için toplanan fahiş miktardaki ücretlerden dolayı ayaklandılar sonra dökülen malzemelerden dolayı yollara dökülüler. Bir süre sonra su kriziyle ile mücadele eden bu vatandaşlar su hattı çalışması tamamlanınca da bu kez patlayan suların altında kalmama mücadelesi ile gündeme geldiler. Şu sıralar kar yağmadan önce eksikliklerinin tamamlanmasını bekleyen TOKİ sakinleri bir taraftan da yönetici şirketin yaşattığı mağduriyete direnmeye devam ediyor. Yapılmayan çalışmanın parasını toplayan, vermeyene de yüzde 5 faiz uygulayan bir firmanın ağına düşen TOKİ sakinleri resmen feryat ediyor. Birileri ise hala bu sorunu görmezden, duymazdan gelmeye devam ediyor…

 

Depremden sonra hükümetin Van’da yaptığı yatırımların en önemlisi olan ve barınma sorunun giderilmesi anlamında adeta hayati bir müdahale olan TOKİ konutları vatandaşların canını yakmaya devam ediyor. Evleri yıkıldıktan sonra bin bir umut ile TOKİ konutlarına taşınan vatandaşlar altyapı, üstyapı ve yönetici firmanın yaşattığı sıkıntılardan dolayı kış öncesi çile çekmeye devam ediyor. Zira şimdiye kadar ısınma, su, altyapı, ulaşım gibi bir çok problemle boğuşan TOKİ sakinleri ise şu sıralar bir taraftan da yönetici firma olan Boğaziçi’nin topladığı paralardan yana dert yanıyor. Zira 4 bloğa bir kapıcı atayan ve onlarca daireden bunun karşılığında binlerce TL para toplayan, çevre düzenlemesi adına vatandaşlardan bugüne kadar on binlerce TL para alan fakat çevre düzenlemesi adına bir çivi bile çakmayan bununla da yetinmeyip ortak giderini ödeyemeyen vatandaşa bir de yüzde 5’lik faiz uygulayan şirketin son uyguladığı zam ise sabırları tam anlamıyla taşırdı. Şimdi vatandaş hem iktidarın hem de yerel yönetimin artık olaya el atmasını bekliyor. Vatandaş iki yıl boyunca geçici yöneticilik yapan bu şirketin şu ana kadar bu kadar para toplamasına rağmen görev teslimi yapmadan önce bu vurdumduymazlığını bir kez daha Şehrivan aracılığı ile dile getirdi…

 

KONUT SAKİNLERİ: “ŞİRKET PARAYI KENDİ GİDERLERİ İÇİN KULLANIYOR”

 

Yetkili şirketin geçtiğimiz günlerde yeniden ortak giderlere zam yaptığını ve vatandaşın bu ödemeyi yapmakta sıkıntı çektiğini söyleyen TOKİ sakinlerinden Doğan Çelik, bu konutlardaki birçok vatandaşın ortak giderleri verme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını buna rağmen bu aidatları toplayan firmanın somut olarak hiçbir iş yapmadığını söylüyor. Konuyla ilgili oradaki vatandaşlar adına sıkıntıları dile getiren Çelik, ayrıca “Şu an ki Edremit konutlarında bulunana 8 bin konuttaki 6 bin insanına yakın insanların dar gelirli ve düzenli bir gelirlerinin olmadığını söyleyebilirim. Düzenli bir gelirleri olmadığı içinde ödemelerinde gecikme yaşayan hatta ödeme yapamayan insanlar var. Benim kendi apartmanımda bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşayan insanlar bulunuyor. Bu insanlar kendi yaşamlarını sürdüremezken diğer bir yandan da bu ödemelerin altında kalmaktadırlar. Bunun yanı sıra bu insanlara çıkarılan faturalarda çok haksız faturalardır. Bu faturalar oradaki insanların ihtiyaçlarından çok tam anlamıyla şirketin giderlerine kullanılıyor.” Şeklinde dert yanıyor.

 

“KONUT YAPIMINDA BİLE KEYFİ MÜDAHALE VER”

 

Öte yandan konut sakinlerinin firma kaynaklı yaşatılan sorunların dışında yapımdan yana da sıkıntılar yaşadığını dile getiren Çelik, yapım esnasında da keyfi muameleler uygulandığını söyledi. Kimi etaplarda çevre düzenlemesi ve kullanılan malzemelerin oldukça kaliteli ve düzenli olduğu görülürken kimilerinde ise baştan savma ve kalitesiz malzeme kullanıldığını söyleyen Çelik, konuyla ilgili ayrıca, “Bunun dışında birde bizim şirketlerin yapmış oldukları konutlar ile ilgili yaşamış olduğumuz sıkıntılar var. Konutların kaba inşaatındaki halinden sonra yaşanılan ve yaşanılmaya devam eden çok büyük sıkıntılar var. Örnek olarak bizim oturduğumuz konutların yapımı ile diğer bir sitede oturan konut sahiplerinin arasında büyük konut farklılıkları bulunmaktadır. Çevre düzenlemesinden tutun alt yapısına kadar, yollarından tutun yakıt depoları kalorifer dairelerine, asansör ve merdivenlerine kadar çok büyük farklar bulunmaktadır. Bundan dolayı da insanlar orada hem yaşamsal hem de ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çekmektedir. Bu konutlar sizinde geçen günlerde yazdığınız gibi insanların başına bela olmuştur. Şuanda olanağı olup da o konuttan çıkmak isteyen o kadar çok insan var ki. Ama sonuç olarak bakıldığı zaman insanların bundan sonra çıkma gibi bir olanakları yok. Çünkü daha çok mağdur olmak istemiyorlar.” Şeklinde konuştu.

 

“5 AYDA 25 BİN TL TOPLADILAR, AMA HİÇ BİR ŞEY YAPMADILAR”

 

Öte yandan TOKİ’deki vatandaşların yetkili firmaya büyük miktarda paralar ödediğini ama bunun karşılığında ise hiçbir hizmet almadığını söyleye TOKİ sakini vatandaş 4 bloğa bir kapıcının baktığını ve bu kapıcılar için toplanan binlerce TL’lik paranın sadece 700-800 TL’sinin kapıcılara verildiğini kalan giderin ise yine firmaya gittiğini söylüyor. Burudaki bir çok insanın da giderleri karşılamada sıkıntı çektiğini söyleyen Çelik, firmanın da bunun önüne geçmek için ortak gidere faiz getirdiğini söylüyor, “İnsanlarımız burada çok büyük mağduriyetler yaşanıyor. Şirketler burada yüzde 70’lik bir kar elde ediyorlar. Bunun dışında birde bu şirketlerin faiz oranların var. 14 bin konut yapıldı. Bunların yüzde 60 ödeme yapıyor ancak yüzde 40 ödeme yapamıyorlar. Ve bu ödeme yapmayan insanların sayısı yaklaşık olarak 5 bini bulmaktadır ve bunların adam başı borçları da yaklaşık olarak bin, bin 50 TL’lik borçları bulunmaktadır. 5 bin insanın bin TL’den borçlarını çarptığımız zaman 5 trilyonluk bir borçları bulunmaktadır. Bunun dışında birde her ay bu borçlarına yüzde 5’lik bir faiz oranı eklenmektedir. Ben dokuzuncu etapta oturuyorum ve ben oraya 5 ay önce yerleştim. Yönetimin 5 aylık süreç içersinde bizde almış olduğu para 24 bin 500 TL’dir. Kapıcı değil sadece yöneticinin bizde almış olduğu paradır. Peki, 5 ay içersinde bize ne yapmış bu yönetim? Hiçbir şey yapmamışlar. Bir çivi oraya çakmamışlar. Değişecek ve bozulmuş olan birçok şey var onlar değişmemiş. 4 bloğa tek bir kapıcı bakıyor ve o kapıcı tek paspas ile 4 bloğu temizliyor. Bunların hepsinin yanı sıra birde yangın merdiveni sorunu var. Yapılan bloklar içerisinde çift bodrumlulara yangın merdiveni yapılmış, tek bodrum olanlara ise yangın merdiveni yapılmamış. Arada bir kat farkı da yok en fazla bir kat fazlalığı var. Peki, kardeşim bu tek bodrum olan bloklarda yangın çıkmayacak anlamına mı geliyor? İşte bu şekilde ve bunun yanı sıra birçok saçmalıklar var bu bloklarda. Bunun dışında koridorlarındaki pencereleri hepsini kapatmışlar. Yani anlayacağız buralarda bir yangın olursa oradaki insanlar Allah korusun hemen hepsi yaşamını yitirirler. Kime de gidersek gidelim 5 para etmeyen insanlar kesinlikle bizlere ne yardımcı oluyorlar ne de bizlere yardımcı oluyorlar. Hepsi kendi kafasında ve çokta rahatlar. Bun insanlara yazık bu insanların hepsi aynı neden bu kadar büyük ayrımlar yapılıyor. Bu insanların orada büyük sıkıntıları var artık bunlara bir el atılması gerekiliyor.”


Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim