Van’da bir taraftan büyükşehir olan kentin trafiğinde toplu taşımaya yeni bir düzen getirilmeye çalışılırken bir taraftan da mevcut sıkıntılar konusunda tartışmalar yaşanıyor. Van Belediyesi ile Van Şoförler ve Otomobilciler Odası kent trafiğinin konusunda bazı çalışmalar için kolları sıvarken, bir taraftan da yeni kurulan TOKİ konutlarına araç tahsil edilmeye çalışıyor. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile TOKİ’lere ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılar konusunda topu Valiliğe atmış ve sorumluluğun Van Valiliğinden olduğunu söylemişti. Van Valiliği ise bu açıklamanın hemen ardından Alpaslan’a yaptığı açıklama ile cevap verdi.

 

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan’ın Edremit yeni TOKİ’lerin yolcu taşımacılığı hakkında yapmış olduğu basın açıklamasında,  Edremit ilçesi güzergâhında yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin yetersiz olmasından dolayı vatandaşlar ile şoför esnafı arasında çıkan kavgaların sorumlusu olarak Van Valiliği gösterdiğinin söylendiği açıklamada şu ifadelere yer verildi, “2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 12. Maddesi ve ilgili yönetmeliğin 17 ve 18. maddeleri gereğince, İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliği konusunda karar vermeye; illerde Vali veya Vali Yardımcısının başkanlığında, Belediye, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim, Karayolları ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı ilgili odanın temsilcileri; Valilikçe uygun görülen trafikle ilgili üniversite, oda, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların birer temsilcisinden oluşan İl Trafik komisyonunu yetkili kılmıştır.  Komisyon kararları, komisyon üyelerini bağlayan kararlar olup her türlü hukuki itiraza açık kararlardır.”

“ARAÇLAR VATANDAŞIN İHTİYACINI KARŞILAYACAK KAPASİTEDE”

“İlimizde deprem sonrası yapılan Edremit TOKİ konutlarında ikamet eden Vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçlarını karşılanması konusunun ele alındığı İl Trafik Komisyonun 2012/9 sayılı kararında; İlimizin Büyükşehir statüsüne geçecek olması nedeniyle, Büyükşehir yasasına göre toplu taşıma araçlarının hat ve güzergâhlarının belirlenmesi konusunun kurulacak olan Büyükşehir Belediyesi ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından karara bağlanması Komisyon üyelerinin tamamı tarafından oy birliği ile kabul edilmiştir. Bu konuda Van Valiliğini suçlayan Oda Başkanı Faruk Alpaslan da söz konusu karara şerh koyabilecekken, herhangi bir şerh koymamış yâda karşı oy kullanmamıştır.

Ayrıca, Van Belediye Başkanlığı ve Edremit İlçe Belediye Başkanlığı ile yapılan yazışmada da mevcut 42 adet minibüsün, vatandaşların toplu taşıma ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede olduğu belirtilmiştir.”

 

“ODA SORUMLU HAREKET ETMELİ”

Van-Edremit arası yolcu taşımacılığı güzergâhında vatandaşların mağdur olmaması için 42 adet araca ek olarak İl Trafik Komisyonu Başkanlığı’nca 2013/2 sayılı kararının 34. Maddesinde, Edremit Belediyesi bünyesinde Edremit - Van Merkez arasında yolcu taşımacılığı yapmak üzere 25 (yirmi beş) adet halk otobüsünün 10 yıl süre ile ruhsatlandırılmasına ve güzergâhta çalışmasına karar verildiğinin belirtildiği açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi, “Toplu Taşıma araçlarının hat ve güzergahlarının belirlenmesini kurulacak olan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon merkezine bırakan İl Trafik Komisyonu kararına, şerh koyma yâda karşı oy kullanma yetkisi olmasına karşın, bu yönde oy kullanmayan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan’ın Van Valiliğini ve Sayın Valimiz Münir Karaloğlu’nu suçlar nitelikte basın açıklaması yapması etik olarak doğru bir davranış olarak değerlendirilmemektedir.  Özellikle 4 yılı geçen bir süre ilimize hizmet etmiş Sayın Valimizin görevden ayrıldıktan sonra böyle bir açıklama yapılması da, Kamuoyunun değerlendirilmesine bırakılmaktadır.  Bir Oda temsilcisinin daha sorumlu hareket etmesi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmesi önem arz etmektedir.”

 

ALPASLAN NE DEMİŞTİ? 

Öte yandan Alpaslan ise geçtiğimi günlerde bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Koskoca bir ilçenin yolcu taşımacılığı 42 araç ile yapılmaktadır. Hem aşağı hem yukarı hem TOKİ’ye hem de mahalleye çalışan araçların sayısı yetmemektedir. Bu yüzden buralardaki yolcuları almaya giden şoförler geç kalıyor. Hafta sonu bu ilçemiz daha kalabalık olmaktadır. Hafta sonu yetmeyen araçlar hafta boyunca insana nasıl hizmet etsin? Bundan dolayı sabah saatlerinde esnafımız ile vatandaşlar arasında ciddi bir kavga çıkmıştır. Bizim esnafımız da bundan dolayı bizleri sorumlu tutmaktadır. Bu tamamen giden valimizin suçudur çünkü büyükşehir olmadan bu sayının artırılmasının yanı sıra alınan diğer kararları kabul etmedi. Bu konuda inat etti. Biz konuyu bakanlığa bildirerek yapılacak olan çalışmanın önemini arz ettik. Bakanlığımız da büyükşehir olunmasını beklemeden yapılması gerektiği konusunda görüşlerini bildirdi ama Van Valiliğinin bu tavrı yüzünden hiçbir şekilde çalışma yürütemiyoruz. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulması ileride yaşanacak olayların da önünü kesmiş olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim