ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Türkiye’de ve Van’da siyaset ve seçim gündemi tartışmaları azalmaya başlarken ülkede gündem yeniden ekonomi olmaya başladı. Seçim sonrası dövizdeki artış kaynaklı piyasada yeniden fiyat artışları başlarken, zam haberleri de peş peşe geliyor. Bu zamlardan ekmek de payını alırken Van’da 3 merkez ilçede halk ekmek tedariği yapan firmaların yaptığı zamlar büyük yankı uyandırdı. Yaşanan hayat pahalılığına karşı ve dar gelirli ailelerin ucuz ekmeğe ulaşımını sağlamak için halk ekmeği firmalardan satın alınan belediyelerden bazıları flaş zam kararının ardından uygulamayı durdurma kararı aldı. Geçtiğimiz dönemlerde de her zam sonrası krize dönen uygulama bir kez daha işleyişin bozulmasına neden olurken hem vatandaşlar hem sosyal medyada yorum yapan Vanlılar, çarenin Büyükşehir eliyle üretim olduğunu söyledi. Şehrivan’a konuşan vatandaşlar da ekmeğe gelen zam kararına tepki göstererek, kentte halk ekmek fabrikasının kurulması gerektiğine dikkat çekti.

ZAM SONRASI BELEDİYELER HALK EKMEĞİ İPTAL ETTİ, GÖZLER BİR KEZ DAHA VAN BÜYÜKŞEHİR’E ÇEVRİLDİ

Son günlerde artan maliyetler sonrası yüklenici firmaların ürettiği ekmeklere zam geldi. Van'ın 3 merkez ilçesinde 1 Haziran’dan itibaren halk ekmek fiyatlarına 40 kuruş zam yapıldığı açıklandı. Ekmek fiyatları 2 lira 80 kuruştan 3 lira 20 kuruşa çıktı. Zam kararının yankıları sürerken ekmeği üretim yapan firmalardan birisi olan Edremit Belediyesi flaş bir karar ile Halk Ekmek uygulamasını durdurdu. Gerekçe olarak firmanın bilgileri dışında zam yaptığını gösteren belediye yeniden ihaleye çıkılacağı bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Zam ve tartışmalar yeniden başlarken konuyla ilgili yorum yapan vatandaşlar çarenin ihale ile alımlar değil büyükşehir eliyle üretim olduğunu bir kez daha vurguladı. Geçtiğimiz yıllarda da sıkça aynı çağrıyı yapan Vanlılar sosyal medyadan bir kez daha bu konuda Van Büyükşehir Belediyesi’nin süreci girmesi gerektiğini vurguladı.

VANLILARDAN BÜYÜKŞEHİRE HALK EKMEK FABRİKASI ÇAĞRISI GELDİ

Halk ekmeğe gelen zam kararını değerlendiren esnaflardan Nebi Kaçak, “Emeğe zam geldi ama bunun yanında birçok ürüne de zam geldi. Bundan sonra da diğer kalan tüm ürünlere de zamlar gelmeye devam edecek. Türkiye’nin ekonomisindeki yanlış politikalar neticesinde giyimden temizlik malzemesine, gıdadan tüketim ürünlerine kadar zam haberlerini duymak normalleşecek. Bizde esnaf olarak bu zamlardan çok etkileniyoruz. Tabi ihtiyaç ürünlerine gelen zamlar ise vatandaşın belini büküyor. En başta ekmeğin zamlanması vatandaşı ciddi anlamda etkiliyor. Birçok şeyden kısabiliyorsunuz ama ekmekten kısamıyorsunuz. Yapılan zamlar doğrudan tüketiciyi etkiler” dedi.

BELEDİYELER BUNU YAPABİLİR!

Halk Ekmek fabrikasının kurulması gerektiğini vurgu yapan Kaçak, şunları söyledi: “İstanbul, Ankara ve diğer birçok ilde Halk Ekmek fabrikası belediyeler tarafından kurulmuş. Van’daki belediyelerde çeşitli fabrikalarla görüşme sağlayıp, birçok yere Halk Ekmek satış noktası yapıyor. Buda ileri süreçlerde birçok problem yaratabiliyor. Firma sahipleri kendilerine göre bir hesap yapmak zorunda, çünkü firma zararına satış yapmaz. Belediye kar amacı gütmeden bir fabrika kurabilir. Halka hizmet etmek noktasında belediyelerin alacağı bir karar bu. Tabi, burada da fiyatlar da zaman zaman oynama olacaktır. Piyasaya nazaran daha düşük bir ücretle ekmeği satabilir. Yapılacak bir ekmek fabrikası halka olumlu yansır. Van’daki belediyeler bunu yapma yetkisine sahipler.”

TALEPLER AYNI: VAN’A HALK EKMEK FABRİKASI KURULMALI

Halk ekmek fabrikasının Van’da olmamasının büyük bir eksiklik olarak gören esnaf İsmail Cihangil, şöyle konuştu: “Vatandaşlar artık zam haberleriyle uyanır hale geldi. Her şeye zam geliyor ve üreticiler de gerek ekmeğe gerekse de diğer ürünlere zam yapma kararı alıyor. Halk ekmeğe firmalar tarafından alınan zam haberi vatandaşları üzmüştür. Ancak belediyenin kendisine ait bir halk ekmek fabrikası olsa ekmeği ayda bir zamlı almak durumunda kalmayız. Belediyeler bunu yaparsa hem hizmet noktasında önemli bir adım atarlar hem de vatandaşlar daha uyguna evlerine ekmek götürebilecekler. Büyük şehirlerde bu fabrikalar var ve Van’da da bu fabrika kurulabilir. Esnaf ve vatandaşların aldığı ekmeğin daha uygun olması için bu hizmete ciddi bir ihtiyaç var.”  

PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza

VATANDAŞ: BELEDİYELER BU İŞİN ÜSTESİNDEN GELEBİLİR

Fabrikanın kurulması dahilinde ekmeğin daha ucuz satılacağını belirten vatandaşlardan Şahin Demir, “Normal bir ekmek fabrikasından çok daha fazla çalışacaktır. 10 bin civarında ekmek üreten ekmek fabrikasına karşın kentte kurulacak ekmek fabrikası ise 30 bin bekli de daha fazla ekmek üretecek. Bunun yanında servisleri de olacak ve istihdam da artacak. Van’da ne kurulursa kurulsun kentte fayda sağlayacaktır. Bir ekmek 4 TL bir simit 5 TL olmuş ve hayat giderek pahalanıyor. Temel ihtiyaçlarından biri olan ekmeğin ucuz maliyetlere satılması gerekiyor. 1990’lı yıllarda Van’da bir ekmek fabrikası vardı. Çok kapsamlı bir fabrikaydı ve kentin her tarafına ekmek dağıtıyorlardı. Daha sonra bu fabrika kapandı. Yani Van’a ekmek fabrikasının kurulması gerekiyor. Kentte ve vatandaşlara yapılması gereken hizmetlerden biridir. Belediyeler bu işin üstesinden gelebilirler ya da önemli iş insanlarımız var ve onlarda bu kentte bir ekmek fabrikası kazandırabilirler” şeklinde konuştu.

VAN’DA NEDEN BİR HALK EKMEK FABRİKASI OLMASIN?

Halkın lehine yapılan her yatırımın iyi olduğunu ifade eden Ferman Mahmutoğlu, şunları anlattı: “Van’da neden bir halk ekmek fabrikası olmasın ki? Ekmek fiyatları aldı başını gitti. Van halkı artık ekmek alamaz hale geldi. Böyle bir proje Van için olumlu olur. Van halkı yoksullukla pençeleşiyor. Bu sorun ise giderek derinleşiyor. Vatandaşlarımızın bu tür yatırımlara ihtiyacı var. Vatandaşlarımız artık zamlara alıştı. Vatandaşlarımızın ellerinden bir şey gelmediği için mecbur zamlı fiyatlardan alıyor. Çöpten ekmek toplayan var. Belediyeler bu hizmeti Van’a kazandırmalıdır. Devletin vatandaşlarına sahip çıkması lazım. Çünkü özel kurumlar maliyetlerini düşündükleri için zam üstüne zam yapıyorlar.”

Editör: Necmettin Dursun