ŞEHRİVAN ÖZEL - Yaklaşık 3 yıl önce devreye alınan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, yaz aylarında kentin en çok tartıştığı konularından biri oluyor. Şehrivan’ın sürekli gündeme taşıdığı artıma sorunu birçok kesimin de tepkisine neden oluyor. Özellikle yaz aylarında Van’ın dört bir yanını saran kokular rahatsız edilecek bir boyuta ulaşırken, İnşaat Mühendisi Fırat Durmaz da sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla kötü konunun sebeplerini sıraladı. Kokuyla ilgili ironik bir paylaşım serisi yapan Durmaz, ardından da kokuyla ilgili detaylı açıklamalar yaptı.

“CANINIZ SIKILDIĞINDA KAPATILACAK TESİSLER DEĞİLDİR”

Sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan İnşaat Mühendisi Fırat Durmaz, arıtmadan gelen kötü dokuya dikkat çekerek, “Biyolojik atık su arıtma tesislerinde, tesisin havuzlarında bakteriler üretilir. Bu bakteriler, biyolojik arıtma görevi yaparlar. Bahsi geçen bakterilerin üremesi ve aktif arıtma yapması için gerekli bir süre vardır. Bu süre zaman zaman altı ayı bulabilir. Eğer arıtma tesisini henüz geçici kabulü yeni yapılmışken tekrar revizeye sokarsanız bakteri üretimi durur ve size lazım olan süre başa sarar. Arıtma tesisleri zaman zaman çalıştırılıp, canınız sıkıldığında kapatılacak tesisler değildir. Arıtma tesislerinde çökertme havuzları vardır. Siz bu havuzları belirli sıklıklarla temizlemeniz gerekir. Aksi halde bu havuzlar koku yapmaya başlarlar.” Dedi.

“KOKU GİDERME ÜNİTELERİ YAPILMAZSA TESİS KOKU YAPAR”

Van, Türkiye’nin en fakir ili oldu! Van, Türkiye’nin en fakir ili oldu!

İleri biyolojik arıtma tesislerinde koku giderme ünitelerinin olduğuna vurgu yapan Durmaz, şunları açıkladı: “Bu ünitelerin inşa edilmesi zorunludur. Fakat yüklenici firma bu üniteleri yapmazsa, arıtma tesisleri koku yaymaya devam eder. Gölün içinde, dip tarama yapar, sonra oradan çıkardığınız balçık ve çamuru geri dolguda sahil e doldurursanız bu da bir pis koku kaynağı olur. Atıksu arıtma tesisleri kâr amacı güdülebilecek tesisler değildir. Dolayısıyla özel firmalara, yönetimi ihale edilemez. Atıksu arıtma tesislerinin yönetimi bu alanda uzmanlığa sahip, çevre mühendisleri tarafından ve kamu eliyle yapılmalıdır. Bu arada (hepinizin anladığı üzere) malum tesisin son maliyeti 200 milyon TL civarındadır. Bilgilerinize.” 

DURMAZ, VAN’IN ARITMA SORUNUNU BİR HİKAYE İLE ANLATTI!

Yaptığı paylaşımı bir hikayeyle sonlandıran Durmaz, “Aslında sorunun çok basitmiş: Bir varmış, bir yokmuş! Göl kenarındaki kadim bir şehirde, şehrin pis sularını arıtan bir tesis varmış. Tesis çok eski ve yetersizmiş. Bu sebeple yeterli verim alınamıyor ve etrafında yaşayan insanların hayatını olumsuz etkiliyormuş.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ORHAN SAĞLAM