Turizmi başat sektör olarak gören ve son dönemlerde turizm üzerinden ciddi beklentiler oluşturan Van’da inanç turizmindeki potansiyele rağmen bu alanda yeterli yatırım ve çalışımlara yapılmıyor. Ülke genelinde pek çok kent inanç turizmiyle ön plana çıkıp ciddi kazanımlar elde ederken Van bu turizm dalında da diğer kentleri uzaktan seyrediyor. Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olmaya aday Akdamar Kilisesi başta olmak üzere birçok medeniyet ve dine ait cami, manastır, kilise, medrese, tapınak ve diğer yapıların bulunduğu Van bu zenginliği yeterince değerlendiremezken turizmciler ihmal edilen bu alanla ilgili çağrılarını sürdürüyor. Bu konuda da beklenilen çalışma ve çıkışı yapmayan Van ile ilgili Şehrivan’a değerlendiren turizmci Murat Beyaz, Van’da inanç turizmi için bir an önce çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. 

Bu öneri Van’ın turizmine hava katar! Bu öneri Van’ın turizmine hava katar!

MURAT_BEYAZ_2

BEYAZ: İNANÇ TURİZMİ DÜNYADA EN ÇOK RAĞBET GÖREN TURİZM TÜRÜ

Şehrivan’a inanç turizminin kapsamı, avantajları ile ilgili Şehirvan’a konuşan Beyaz, “İnanç turizmi, turizmin önemli sacayaklarından biridir. İnsanların yaşadığı, devamlı ikamet ettikleri yerlerin dışına dini inançlarını gerçekleştirmek için yaptıkları bir seyahat türüdür. Dünyada çok fazla rağbet gören bir turizm türüdür. Dini yapıların, inanç yapılarının olduğu bölgelere yapılan seyahatlerdir. Dünyada inanç turizmiyle ön plana çıkmış olan ülkeler var. Örneğin Sudi Arabistan, Mekke ve Medine, Kudüs, Vatikan. Bu yerler, dünyada inanç turizmi anlamında ilk akla gelen yerler. Türkiye'de de Antakya, Şanlıurfa, Kapadokya, Tarsus, İstanbul, Efes gibi yerler inanç turizmi anlamında ön plana çıkmış olan yerlerdir” dedi. 

VAN’DA İNANÇ TURİZMİYLE ÖN PLANA ÇIKAN BİRÇOK YAPIT VAR AMA…

Van’da inanç turizmi açısından ön plana çıkan yerleri dile getiren Beyaz, “Van'da inanç turizmi anlamında akla gelebilecek ilk yer Akdamar Adası'nda bulunan ve Hristiyan ile Ermeniler için çok önemli bir noktada olan Kutsal Haç Kilisesi yani Akdamar Kilisesidir. Adır Adası'nda ve Çarpanak Adasında bulunan manastırlar, Altınsaç'ta bulunan Saint Thomas Manastırı ve maalesef kaderine terk edilen St. Bartholomeus Kilisesi. Bunlar Hristiyanlar için önemli inanç merkezi ve çekim merkezi olabilecek yerler. Bir de Müslümanlık tarihi açısından önemli yerler var. Örneğin Said-i Nursi yolu olarak Erek Dağı’nda bilinen yer ve Horhor Medresesi bu anlamda İslami açıdan inanç turizmi bakımından ön plana çıkarılacak olan yerlerdir” ifadelerini kullandı. 

“VAN İNANÇ TURİZMİNDE ŞU ANA KADAR BİR ATAKTA BULUNAMADI”

Beyaz, Van’ın inanç turizminden faydalanamadığını belirterek, “Van inanç turizmi açısından şu ana kadar bir atakta bulunamadı. Kültür, tarih ve sanat anlamında da çok iyi durumda değiliz. İnanç turizminde henüz yola başlamadığımızı belirtmekte fayda var. Van'a gelen turist, inanç turizmi için kente gelmiyor. Van'da şu anda inanç turizminden bahsetmek mümkün değil. İnanç turizmiyle ön plana çıkan tarihi yapılar tanıtılmadıkça hiçbir anlam ifade etmez. Vanlıların yüzde 90'ından fazlasının Akdamar Adası'na gitmediğini çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Van Kalesindeki Horhor Medresesi yine aynı öyle. Vanlı bile tanıyıp bilmiyorken dışardakilere tanıtımın ne denli olduğunu siz düşünün. Gereken özen verilmeli. Tanıtım yapılmalı” diye konuştu. 

“VAN, ERMENİ AYİNİ İLE İNANÇ TURİZMİNDE İVME YAKALAYABİLİRDİ” 

İnanç turizmiyle ön plana çıkan Akdamar Kilisesi’nde her yıl düzenlenen Ermeni ayininin inanç turizmi açısından bir şans olduğunu ve kentin bunu kullanamadığını aktaran Beyaz, “Akdamar Kilisesi'nde her sene yılda bir defa yapılan Ermeni ayini çok önemli. İlk yıllarda büyük bir heyecan yarattı. Lakin sonraki süreçte çok da kullanamadık. Zamanla sıradanlaştı. Halbuki sıradan bir olay değildi. Maalesef Van sıradanlaştırmayı seviyor. Ayine dışardan insanlar katılıyordu. Van o heyecanı kaybetti. Bir şeyler eksik kaldı. Tanıtım iyi yapılmadı. Böyle bir etkinlik için şimdiden tanıtımın yapılması, programın açıklanması gerekiyor. Bu sene yapılıp yapılmayacağı bile belli değil. Bir ay sonra ayin olacak ve bundan kimsenin haberi yok. Bu şekilde ne turizm, ne de inanç turizmi mümkün değil. Van için üzüntü verici bir durum” dedi. 

VAN İYİ BİR TANITIMLA İNANÇ TURİZMİNİ KULLANABİLİR

Beyaz, Van’ın iyi bir tanıtımla inanç turizminde ön plana çıkabileceğinin altını çizerek, “Her turizm türü için olduğu gibi inanç turizminde de tanıtım gerekiyor. Van'daki bu yapıları tanıtıp ön plana çıkarmak gerekiyor. Bir algı oluşturulmalı. Örneğin Şanlıurfa kendini Peygamberler Diyarı olarak lanse etti. Bu anlamda kendisini ön plana çıkardı. Mardin Süryaniler açısından kendini ön plana çıkardı. Kapadokya, mağara kiliselerle kendini ön plana çıkararak inanç turizmini oluşturdu. Efes'te Meryem Ana Kilisesi başlı başına bir çekim merkezi. Bunların içerisine Van'ı da yerleştirmek gerekiyor çünkü Van'da da inanç turizmi açısından ilgi çekecek yapılar var. İyi bir tanıtım olmadan buralara ziyaretçi çekmek mümkün değil. Saydığım şehirler iyi bir tanıtımla inanç turizminde iyi bir ivme yakaladı” diye aktardı. 

“VAN BU KADAR POTANSİYELİ OLUP KULLANAMAYAN ENDER İLLERDEN BİRİSİ”

Beyaz, Van’da inanç turizmi için bir an önce adımların atılması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van'da İslam ve Hristiyanlık tarihi açısından önemli yapıtlar var. Bunlara gereken özen verilmeli. Maalesef birçok yapı kaderine terk edilmiş durumda. Bırakın inanç turizmi için çalışma yapmayı bu tarihi yapılar yıllardır dile getirilmesine rağmen bir türlü onarılmıyor. Ne acı... Siz bu kadar önemli tarihi yapılara sahipsiniz ve maalesef kaale alan yok. Tanıtım yapılmalı. Bunun için bir adım atılmalı. Bir başlangıç yapmalıyız. Şimdi değilse ne zaman? İnanç turizmi açısından ön planda olan yerleri gıpta ile izliyoruz. Üzüntü verici. Bu kadar potansiyeli olup kullanamayan ender illerden birisiyiz. Kentin bütün dinamikleri bu konuyu önceleyip gündeme getirmesi ve bu konuda çalışmalar yapması gerekiyor.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ