Türkiye’deki fay hatları haritası güncellendi. Aktif fay hatlarının güncellemesinin ardından Türkiye’de birçok il ve ilçe aktif fay hatları üzerinde yer alıyor. Malatya depremi sonrası vatandaşlar da evlerinin altından fay aktif hattı geçiyor mu? Sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyor. Peki, Van'da evinizin altından geçiyor mu? İşte detaylar…

Maden Tetkik Arama Müdürlüğü (MTA), Türkiye genelindeki aktif olan fayları son güncellenen haritasını kamuoyu ile paylaştı. Dolayısıyla 485 fay hattını içeren haritada 45 il ve 110 ilçe aktif faylar üzerinde yer alıyor.

DİRİ FAY NEDİR?

Aktif faylar veya diğer bir deyişle diri faylar kayıtlı tarihte depremlere neden olan tüm fayları ifade eder. Yerkabuğu içerisinde değişen büyüklükteki kayma yüzeylerine fay adı verilir. Fayların diri oluşları sadece yazılı tarihi kataloglardan değil, tarihi yapıları etkileyen kargaşanın izlerinden de anlaşılabiliyor.

"5,5 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREMLERE NEDEN OLABİLİR"

Aktif faylar genellikle depremlerin gerçekleştiği bölgelerde meydana gelir. Fay hattının kenarları zamanla birbirine göre hareket eder ve bu hareket sonucunda enerji birikir. Depolanan bu enerji aniden serbest kalarak depreme neden olur. Aktif faylar ve aktif faylar 5,5 ve daha büyük büyüklükte depremlere neden olabilir.

AKTİF FAYLARIN OLDUĞU TÜM İL VE BÖLGELERİN LİSTESİ ŞÖYLE:

ADIYAMAN: Gölbaşı

AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı

ANKARA: Şereflikoçhisar

ANTALYA: Demre

AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar

BALIKESİR: Gönen, Manyaz

BATMAN: Kozluk

BİNGÖL: Karlıova, Yedisu

BOLU: Gerede, Yeniçağa

BURSA: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpaşa

ÇANAKKALE: Çan, Yenice

ÇORUM: Laçin

DENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, Honaz

DİYARBAKIR: Lice

DÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı

ELAZIĞ: Palu, Sivrice

ERZİNCAN: Üzümlü

ESKİŞEHİR: İnönü

GAZİANTEP: İslahiye

HAKKARİ: Şemdinli

HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas

ISPARTA: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu

İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, Tire

K.MARAŞ: Nurhak, Türkoğlu

KAYSERİ: Talas, Yeşilhisar

KIRIKKALE: Keskin

KIRŞEHİR: Akpınar, Mucur

KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe

KONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın

KÜTAHYA: Gediz, Simav

MALATYA: Akçadağ

MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu

MERSİN: Çamlıyayla, Mut

MUĞLA: Menteşe, Milas

MUŞ: Korkut, Varto

NİĞDE: Altunhisar, Bor

OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale

SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca

ŞANLIURFA: Bozova

SİİRT: Eruh

ŞIRNAK: Beytüşşebap

SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli

TOKAT: Niksar, Pazar, Reşadiye

VAN: ÇALDIRAN, ÖZALP

YALOVA: Altınova, Çınarcık

İLLERE GÖRE DEPREM RİSK DERECELERİ

BİRİNCİ DERECEDEN DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

EVİMİN ALTINDA FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Aktif fay hatları olan ülkelerden biri olan Türkiye'de fay hattı araştırmaları e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Haritada adresi girdikten sonar nereden fay hattının geçtiğini öğrenebilirsiniz.

e-DEVLET FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

e-Devlet üzerinden AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden fay hattı sorgulama yapılmaktadır. Bunun için eDevlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.

VAN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

Yavaş ailesinin acı günü! Yavaş ailesinin acı günü!

Van ili, ülkemizde deprem üreten ve deprem üretme potansiyeli taşıyan önemli tektonik yapıların bulunduğu bölgede yer almaktadır. İlimiz ve çevresinde tarihsel ve afetsel dönemlerde meydana gelen depremlerle Başkale, Çaldıran, Erciş, İpekyolu, Muradiye ve Tuşba ilçelerinde çok sayıda can kaybıyla birlikte büyük maddi zararların yaşandığı bilinmektedir.

VAN FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ?

Van İli, tektonik bakımdan Avrasya ile Arap levhalarının sıkışma bölgesinde, Kuzey Anadolu Faz Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kesişme sahasında yer alması nedeniyle Doğu Anadolu’nun en önemli deprem yörelerinden birisi durumundadır. Karlıova Eklemi (Bingöl) ile Zagros Fay Zonu (İran-Türkiye sınırı) arasındaki bu ara bölgenin, davranış şekli açısından Kuzey Anadolu Fayı’nın benzer niteliğindeki Çaldıran Fayı, Özalp Fayı ve Erciş Fayı gibi yine çoğunlukla sağ yönlü ve bunlara eşlenik sol yönlü doğrultu atımlı birçok faydan oluşan bir geçiş ve veya sıçrama fay zonu içerisinde bulunması Van Gölü Havzasının jeodinamiğine ayrı bir önem kazandırmaktadır.

EVİNİZİN ALTINDAN DİRİ FAY HATTI GEÇİYOR MU? TIKLA ÖĞREN

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER -HABER MERKEZİ