ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ
2023-2024 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül’de uyum eğitimine başlarken, birinci dönem ise 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okulların açılmasına 1 gün kala ülke genelinde öğrencileri okul heyecanı, velileri ise okul alışverişi kaygısı sardı. Van’da da kırtasiye malzemelerinin fiyatları yüzde 100 artarken, veliler bu durumdan dolayı kara kara düşünüyor. Van’da okul alışverişinin maliyeti velilerin bütçesini zorlarken, kırtasiye malzemelerine giyim de eklenince okula başlamanın maliyeti en az 2-3 bin TL’yi buluyor. Kırtasiye masraflarının üzerine servis ve yemek ücreti de eklenince masraflar katlanarak artıyor. Okulun açılmasına 1 gün kala son hazırlıklar yapılırken, hem esnaflar hem de veliler artan maliyetlerden dert yanıyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan esnaflar satış yapamamaktan, veliler ise fiyatların yüksek oluşundan dert yandı. 

KIRTASİYE MALZEMELERİNİN FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI!

2 öğrencisi olan Nebi Kaçak adlı veli, “2 öğrencim var. Bu iki öğrencinin alışverişi yapacağız ancak kara kara düşünüyoruz. Fiyatların yüzde 100’ü aştığını görüyoruz. Nasıl alışveriş yapacağımızı kara kara düşünüyoruz. 2 öğrencinin her biri farklı okullarda okuyor. Bunların giyimi, ulaşımı, okul masrafları, kırtasiye giderleri bizi kara kara düşündürüyor. Bu masrafları nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz. Bu parayı nereden getireceğiz? Bir maaşla bu masrafları karşılayabilmek gerçekten zor. Bu açıdan tedirginiz. Bu masraflar da mecburi yapılacak masraflar. Sonuçta çocuklar öğrenebileceklerini bu materyallerle gerçekleştirecek” dedi.

“ÖĞRENCİLERİ NASIL OKUTACAĞIZ?”

Kaçak, masraflardan dert yanarak, “Bir öğrencim İzmir’de üniversite okuyor. Kırtasiye masrafı haricinde orada barınmak zorunda. Onu nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz. Bir büyükşehirde kiralar 10 bin TL’yi geçmiş durumda. Ulaşım da var. Sadece kaba giderleri karşıladığımız zaman bir öğrenciye bir maaş yetmez. Öğrencileri nasıl okutacağız? Kimisinin 3-4 öğrencisi var. Eğer öğrenciler dışarda okuyorsa bu insanlar ya mecburen bankadan kredi çekecekler ya da borçlanıp öğrencilerini okutacaklar. Burs olanakları da kısıtlı. Verilen burslar da öğrencilerin masrafını karşılamıyor. Çaresiz halde bir şeylerin düzelmesini bekliyoruz. Keşke bu ağır koşullar olmasaydı. Sıkıntılıyız” ifadelerini kullandı.

ESNAF, SATIŞ YAPAMAMAKTAN DERT YANDI

10 senedir esnaflık yapan Ahmet Gürkan, satış yapamadıklarını dile getirerek, “Yaklaşık 5-10 yıl önce piyasa çok iyiydi. Son dönemlerde enflasyon iyi olmadığı için vatandaşın alım gücü düştü. Zengin olanın malını ikiye katladı, fakir daha da çöktü. Satışlarımız kötü. Okulun açılmasına 2 gün kaldı ama görüyorsunuz dükkanda kimse yok. Vatandaşlar zincir marketlerde alışveriş yapıyor. Fiyatlarımız onlarla birdir ama insanlar oralarda alışveriş yapmaya alıştığı için oraya gidiyor. Biz küçük esnaflar olarak bizim yanımızda olmalarını ve bizden alışveriş yapmalarını rica ediyoruz. Bizi unutmayın, bizi unutursanız yok oluruz, kepenk kapatmak zorunda kalırız. Eskiden insanlar alışveriş yapmaya geldiğinde en azından selam verirlerdi. Şimdi insanlar selam bile vermiyor. Fiyat sorarken tersleyerek soruyorlar. Eskiye göre insanların muhabbeti de azaldı. İnsanlara 1-2 lira fazla söylediğinde hemen kaçıyorlar. Sonuçta biz de kiracıyız. Kira fiyatları aldı başını gidiyor. Biz de malzeme alıyoruz ve giderler çok yüksek. Eskiden aldıklarımızın yerini doldurabiliyorduk. Artık o da yok. Zor durumdayız” diye konuştu.

“GEÇEN YILA ORANLA FİYATLAR DA ARTIŞ, ALIŞVERİŞTE İSE AZALMA VAR”

45 senedir esnaflık yapan Metin İri adlı vatandaş, alışverişte düşüş olduğunu belirterek, “Satışlarımız çok durgun. Eskisi gibi satış yapamıyoruz. Günde 2-3 müşteri geliyor. Büyük esnafla küçük esnaflar bitti. Okul malzemeleri yüzde 300 arttı. Satışlarımız çok durgun. Bir çanta geçen sene 50 liraysa bu yıl 200 liradan satılıyor. Bir öğrencinin kırtasiye masrafı en az 2 bin lira tutuyor. Veli de mecburen gelip alışveriş yapmak zorunda. Sonuçta öğrencisini okutmak zorunda. Gelen veliler de tepki gösteriyor, bize kızıyor. Bizim bir suçumuz yok. Bizim de sonuçta giderlerimiz var. Biz büyük marketlerin çok daha altında satış yapıyoruz ama ona rağmen yaranamıyoruz. Geçen yıla oranla fiyatlar da artış, alışverişte ise azalma var. İnsanların alım gücü düştü. Bir metot defteri geçen sene 30 liraydı bu sene 100 lira oldu. Bir kalemtraşın fiyatı 20 lira olmuş. Bir beslenme çantası 80 lirayı buldu. Bir kalemlik 50 lira oldu. Müşterinin gelmesini bekliyoruz. Soran oluyor ama alış yok” diye aktardı.  

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı! Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı!

“HER ŞEYİN FİYATI GEÇEN SENEYE GÖRE ARTMIŞ DURUMDA”

Alışveriş yapmaya çıkan A. D. adlı veli, “Alışverişe çıktık ama her şey çok pahalı. Bir liste oluşturduk ama bu gidişle çoğu şeyi alamayacağız. Şimdiye kadar 5 kırtasiye gezdim ama hiçbir yerde ucuz bir ürüne denk gelemedim. Mecburi alışveriş yapacağız. Kalem, defter, çanta, silgi… Her şeyin fiyatı geçen seneye göre artmış durumda. Alışveriş bir tek şimdiyle de bitmiyor. Sonuçta bu malzemeler sürekli alınıyor. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Editör: Necmettin Dursun