ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN

Suriyelilerin ülkelerine dönüşü o sektöre darbe vurdu: Atölyeler boş kaldı! Suriyelilerin ülkelerine dönüşü o sektöre darbe vurdu: Atölyeler boş kaldı!

Son dönemde artan dolar kuruyla birlikte birçok kaleme zam geldi. Gelen zamlar vatandaşı olumsuz etkilerden, bu zamlardan nasibi alan vatandaş alternatif yollar aramaya başladı. Vatandaş, artan fiyatlarla birlikte yenisini alamayınca eskiye dönüş yaptı. Yeni giysi ve ayakkabı almakta zorlanan vatandaş çözümü eskileri tamir etmekte buluyor. GSYH’da son sıralarda yer alan Van’da da vatandaş yenisini alamayınca eskiye yöneldi. Van’da ayakkabı fiyatları artınca vatandaş yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabılarını tamir ettiriyor. Van’daki ayakkabı tamircilerinde son dönemlerde yoğunluk yaşanırken, bazı vatandaşlar ayakkabılarını alırken, bazıları ise tamircilerde unutuyor.

VAN’DA TAMİR EDİLEN YÜZLERCE AYAKKABI UNUTULDU!

Ayakkabı unutulan tamircilerden biri de Van’da 25 yıldır bu işle uğraşan Emrah Şen. Yıllardır bu işi severek yapan Emrah Şen’in dükkânının kapısı bu ara sık sık çalınıyor. Şen’in tamir ettiği ayakkabıları alanlar olurken, ayakkabıları unutup almayanların sayısı da bir hayli fazla. Dükkanının duvarında “15 gün içinde alınmayan ayakkabıdan mesul değiliz” yazısı olan Şen’in dükkanında çok sayıda unutulan ayakkabı bulunurken, birkaç yıl geçtikten sonra geri alınmayan ayakkabılar ise ihtiyaç sahiplerine veriliyor.

UNUTULAN AYAKKABILAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VERİLİYOR!

Şen, ayakkabı tamirciliğe rağbetin olduğunu dile getirerek, “Yaklaşık 25 yıldır bu işle uğraşıyorum. Ayakkabı, çanta, deri mont dikimi yapıyoruz. Eskiye rağmen tamirciliğe rağbet var. En düşük ayakkabı fiyatı şu an 500 TL. İnsanlar da 500 TL’yi ayakkabıya vereceğine eski ayakkabılarını tamir ettiriyor. Böyle olunca da ayakkabı tamirciliğine rağbet arttı. Bayram öncesi olduğu için işlerimiz şu an çok yoğun. Yazın yine iyi ama kışın işleri yetiştiremiyoruz” dedi.

ESKİYE DÖNÜŞ VAR…

Yıllarca dükkânda unutulan ayakkabılara değinen Şen, “Tamire gelen ayakkabılar ortalama 3 gün içerisinde alınıyor. 10-20 gün, birkaç ay veya 1 sene sonra ayakkabılarını alanlar da oluyor. Duvardaki yazıda 15 gün içerisinde ayakkabılarını almaları yazıyor. Biz bunu insanlar erkenden gelsin ayakkabılarını alsın diye yaptık çünkü ayakkabılarını unutanlar var. Şu an dükkânda yıllardır ayakkabısını almayanlar var mesela” diye konuştu.

DUVARDAKİ YAZIDA 15 GÜN İÇERİSİNDE AYAKKABILARINI ALMALARI YAZIYOR AMA…

Şen, uzun süre dükkânda unutulan ayakkabıların ihtiyaç sahiplerine verildiğini belirterek, “Gelip ayakkabılarını alanlar da oluyor. 1 sene sonra gelip ayakkabısını alanlar oluyor. Sorduğumda da işlerden dolayı ya da şehir dışında olduklarından ayakkabılarını alamadıklarını söylüyorlar. 1-1.5 sene geçtikten sonra eğer ayakkabının sahibi gelmezse ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. Ayakkabı kaliteliyse 2 sene kadar da bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Necmettin Dursun