ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Dünyanın sürekli değişimi iklim değişikliğini beraberinde getiriyor. Çeşitli doğa olayları ile ortaya çıkan iklim değişikliği dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir tehlike haline geldi. İklim değişikliğiyle birlikte kışlar uzun yaşanırken, yaz mevsimi ise geç vakitte geliyor. Alışılmışın dışında iklim şartları ülke genelinde etkisini hissettirmeye devam ederken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi’nden yapılan açıklamada bu kış hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olacağı ve bu ayların bol yağışlı geçeceği bildirildi.

TMO yeni hasat sezonuna hazır! TMO yeni hasat sezonuna hazır!

Karasal iklimin hüküm sürdüğü Van’da da kışın gelmesiyle birlikte havaların nasıl olacağı merak konusu iken kentte etkisini gösteren iklim değişikliği ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, iklim değişikliğinin kent için büyük bir felaket olduğunu dile getirerek, “Van’da bu kış önceki kışlara benzemeyecek” dedi.

VAN’DA YAZLAR DA KIŞLAR DA ESKİSİ GİBİ DEĞİL!

Başkan Kalçık, iklim değişikliğinin meydana getirdiği sonuçları dile getirerek, “Mevsimler değişti. Bu bizim uzun zamandır üzerinden durduğumuz konudur. Bu durum kaygı vericidir. Böyle devam ederse hiçbir kış, kış olmayacak, hiçbir yaz da yaz gibi yaşanmayacak. Özellikle bu bölgede çok ciddi felaketlere varan kışlar olabilir ya da hiç kış da yaşayamayabiliriz. Felaketlerle karşı karşıya söylemi, tespitleri yapıldı. Bunun somut örnekleri yaşanmaya başlandı. Örneğin Van Denizi’nin bu kadar çekilmesi, Karadeniz’deki fırtınaların yaşanması iklim değişikliğinin getirdiği bir sonuçtur. İklim krizini sıradan bir olaymış gibi algılamamamız lazım. Bu durum bütün canlıların sonu olabilir. Önlem alınmadığı sürece büyük felaketler yaşanacaktır. Bizi bekleyen çok ciddi felaketler var” ifadelerini kullandı.

KALÇIK: VAN’DA BU KIŞ ÖNCEKİ KIŞLARA BENZEMEYECEK!

Kalçık, Van’da kışın nasıl geçeceğini açıklayarak, “Kasım bitmek üzere ve hâlâ havanın ilkbahar mı, sonbahar mı, kış mı olduğunu anlayamıyoruz. Van’da bu kış önceki kışlara benzemeyecek. Metrelerce kar da yağabilir, hiç kar yağmayabilir. Bahar havasında bir kış da yaşayabiliriz. Karın fazla yağması da bir olumsuzluktur, hiç yağmaması da büyük bir felakettir. İklim değişikliği tüm dünyayı tehdit eden bir durumdur. Fosil yakıtlardan dolayı karbon ayak izinin oluşması, sera gazının oluşması, dünyayı çepeçevre saran bu tabakanın genişlemesinden dolayı ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorun hepimizin sorunudur. Van’ın sorunu sadece kenti bağlamıyor. Bu bütün evreni bağlıyor” diye konuştu.

BARAJLAR KURUYOR, HAVAMIZ KİRLENİYOR!

İklim değişikliğinden dolayı Van’da sulak alanların kuruduğunu belirten Kalçık, “Van’ın çevresinde 4 tane baraj var. Bu 4 barajda da su oranı yüzde 20’nin altına düştü. Su hayattır. Su kirlendiği zaman, su bittiği zaman hayat bitiyor. Hayatımız kirleniyor. Bu da hastalıklara neden oluyor. Hastalıkların bu kadar artmasının temel nedeni hava kirliliğidir. Havanın, suyun, toprağın kirlendiği bir dünyada yaşam olmaz. Dünyamız maalesef bu noktaya geldi. Bunun nedeni de fosil yakıtlardır. Fosil yakıtlardan elde edilen enerjiden uzaklaşmadığımız sürece bu sorunları yaşamaya devam edeceğiz” diye aktardı.

Editör: Necmettin Dursun