Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin üzerinden 13 yıl geçerken, o yıldan bu yana kentte sık sık artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Bu kapsamda kentte sık sık programlar düzenlenirken, bu defa da Van büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi işbirliğiyle “Van'da Depremsellik Gerçeği ve Mevcut Yapıların Değerlendirmesi” konulu bir seminer düzenlendi. Burada konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal kentte deprem için yaptıkları ve yapacakları çalışmalardan söz etti.

EŞBAŞKAN ZEYDAN: VAN’I ORTAK AKILLA YÖNETECEĞİZ

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan seminerde yaptığı açıklamada, kenti ortak akılla yönetmek istediklerini belirterek, “Bizler kentimizi, kentin dinamikleriyle birlikte yönetme kararlılığında olduğumuzu hep belirttik. Bu anlayışla kentin bütün sorunlarının toplumsal bir akılla çözümün daha kolay olabileceğine inandık. Zaten bizim fikriyatımız buydu. Bununla ilgili süreç hızlı bir şekilde devam ediyor. Hem seçim öncesi hem de seçim sonrası kentin tüm dinamikleriyle görüş alışverişimiz devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu şekilde yürütme, birlikte çözüm önerileri ortaya koyma ve bu yürütme süreçlerinde birlikte olma, denetleme ve hesap verebilirlik süreçlerinde birlikte olma süreçleri devam edecek. Bu anlamıyla kent konseyinin daha işlevsel bir hale getirilmesi çalışmaları hızlı bir şekilde sürüyor. Bu kentte yaşayan herkesin kentte söz sahibi olabilmesi, kenti geleceğe taşırken kentte katkılarının olması anlamında kent konseyini çok önemsiyoruz. Bundan sonraki süreçte bunu daha da büyüteceğiz” dedi.

Vanlı çiftçiler kar yağışını fırsata çeviriyor! Yöntemleri bir hayli şaşırttı... Vanlı çiftçiler kar yağışını fırsata çeviriyor! Yöntemleri bir hayli şaşırttı...

“BİZLER DEPREMLERİ, AFETLERİ ENGELLEYEMEYİZ ANCAK BUNLARIN ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRECEK ÖNLEMLER ALABİLİRİZ”

Van’ın depremselliğine dikkat çeken Zeydan, “Van bir deprem kenti. Bizler depremleri, afetleri engelleyemeyiz ancak bunların etkilerini en aza indirecek önlemler alabiliriz. Bizim görevimiz ve sorumluluğumuz budur. Bizler bu anlamda yapılmayan bütün süreçleri ortak akılla ve katılımcı bir anlayışla bütün bu planlama süreçlerini bundan sonra da kentin dinamikleriyle birlikte yürütme kararlılığındayız. Dolayısıyla depremle ilgili sorumluluğun ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bundan sonraki planlama süreçlerinde katılımcı bir anlayışla, TMBBO başta olmak üzere bütün ilgili meslek örgütleriyle ve STK’larla birlikte kentin geleceğine yönelik bir anlayış ve tutumla planlama süreçlerini yürüteceğiz. Riskli bir süreçten geçiyoruz. Bugün bir deprem olsa koordinasyonun bile toplanacağı bir yer yok. Bu büyük bir acı gerçek. Öncelikle bunun önüne geçmek için attığımız ilk adımlardan biriydi. Koordinasyon merkezini bir an önce hayata geçirmek için hızlı adımlarımız oldu” ifadelerini kullandı.

“VAN GÖLÜ BELEDİYELER BİRLİĞİ ÇATISI ALTINDA GENİŞ KATILIMLI BİR SÜREÇ YÜRÜTECEĞİZ”

Zeydan, depremle mücadele noktasında yapacakları çalışmaları dile getirerek, “Bizim kurmayı planladığımız Van Gölü Belediyeler Birliği çatısı altında geniş katılımlı bir süreç yürüteceğiz. Özellikle acil müdahale ekiplerinin müdahalesi, deprem öncesi bütün Van ve çevresindeki merkezlerde yapı stokunun tespiti, depreme dirençsiz yapı stokunun belirlenmesi için hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Bu yapı stokunun yeniden dönüşümü için de çevreyi, doğayı, halkı gözeterek ve depreme dirençli kentler oluşturarak, yeşili arttırarak yeniden dönüşüm yapacağız. Bununla birlikte deprem toplanma alanları, deprem barınma alanları inşa etme sorumluluğumuz da var. Kentin genel olarak imardan kaynaklı sorunları var. Kente yeniden bir estetik kazandırma boyutuyla da ilgili meslek odalarıyla bundan sonraki süreçte de devam edecek. Bu seminerlerin farkındalık yaratma, gerekli tedbirlerin bir an önce alınması boyutuyla çok faydalı olduğunu ve bize güç kattığını, yolumuzu aydınlattığını düşünüyoruz. Seminerde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye aktardı.

EŞBAŞKAN ŞEDAL: VAN DEPREMLERDEN EN ÇOK ETKİLENEN İLLERDEN BİRİ

Seminerde konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, kentin depremselliğine değinerek, “Dirençli yapılar inşa etmek toplumların en önemli ihtiyacı olmuştur. Bizler binlerce yıldır dedelerimizin inşa ettiği evleri görmüşsek demek ki bir zamanlar dirençli kentler inşa edilebilmiştir. Bizler yerel yönetimler boyutuyla üzerimize düşen kısmı biliyoruz. Omuzlarımızdaki yükü de biliyoruz. Yaşadığımız ülkede fay hattı geçiyor ve en çok etkilenen kentlerden birinin de Van olduğunu biliyoruz. Van’da 30, 35 yılda bir gerçekleşen depremlere karşı bir önlem alınmamış. Bizler seçildiğimiz günden beri projelerimizi hayata geçireceğimizi ifade etmiştik” dedi.

“SADECE VAN DEĞİL ÇEVRE İLLER İÇİN DE MÜCADELE EDECEK BİR EKİP OLACAK”

Şedal, ortak akılla doğal afetlerle mücadele edeceklerinin altını çizerek, “Bu anlamda AKOM’u kurmak için arkadaşlarımız çok güçlü bir şekilde çalışma yürütüyorlar. Oluşturacağımız Afet Koordinasyon Merkezi bir akademi merkezi gibi çalışmalarını yürütecek. Bu sebeple sadece Van değil çevre iller için de mücadele edecek bir ekip olacak. Bizlerin hayata geçirmek istediği şey bu. Deprem eğitimleri verilecek. Deprem öncesi ve sonrası için de çalışmalar yürütülecek. Kentteki riskli yapı stokuna karşı da çalışmalarımız olacak. Bizler yeniden dönüşümle dayanıksız ve riskli yapı stokuyla mücadele edebilmek STK’larla ortak akılla deprem ve afetle mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ